כל השיטות להשתלות שיניים
שתלים דנטליים נמצאים בשימוש ברפואת השיניים מזה שנים מספר בהצלחה ניכרת. הצורה והטכניקה של ההשתלה משתנים כל הזמן, משפרים את הביצועים ומגדילים את אחוזי ההצלחה. השתלים מזה שנים רבות עשויים מטיטניום (כיום מתחילים לייצר גם ממרכיבים קראמיים).
השטח אשר בא במגע עם העצם או החניכיים מטופל בצורה כזו אשר תשפר את החיבור עם החניכיים והעצם ואת הטיפול בשטח המגע עושה היצרנית ובכך היא משפרת את זמן האיחוי של השתל עם רקמות העצם, ומאיצה אותו משישה חודשים עד איחוי בתוך חודשיים ואפילו ללא זמן איחוי. ישנו גם שיפור בטכניקת הנחת השתל על ידי טכניקות חדישות של השתלה לשיפור התפקוד והאסתטיקה וחידוש העצם.
מהם שלבי ההשתלה?
כמו כל טיפול בכל סוג של השתלה, מתחילים עם אבחון שתלוי במורכבות השיקום, תיערך בדיקה קלינית של הפה, הכוללת רַדְיוֹלוֹגְיָה למֵסַב חד השורש של השן וצילום פנורמי, טומוגרפיה (CT), דגמים של מחקר הפה ובדיקת דם (בחלק קטן מהמקרים). כאשר התייצב סוג הטיפול המתאים, נבחר הסוג של השתל והמידה שלו, מספר השתלים הדרוש והמיקום שלהם בחלל הפה.
לעיתים יהיה צורך בחידוש עצם והוא נעשה לפני הנחת השתלים (יהיו מקרים שיהיה צורך להמתין מספר חודשים כדי שהעצם תתהווה בצורה המתאימה) ויהיו מקרים שבהם חידוש העצם יתבצע יחד עם הנחת השתלים. לחידוש עצם זה משתמשים במילוי עצם אשר יכול להיות מחומרים מלאכותיים, טבעיים, או שנלקחו מהמטופל עצמו. איבוד עצם הלסת עלול להיגרם ממספר סיבות כמו מחלות חניכיים, אַבְּצֶס, פיסטולה, טראומה, עקירות שיניים (העצם ללא השן מתכלה) ושימוש בשיניים תותבות להסרה אשר גורמות לטראומה מתמשכת לעצם.
כאשר מניחים את השתלים הדנטליים ישנם שני זמני המתנה, הראשון הוא ללא זמן המתנה למה שנקרא העמסה מיידית וזה כאשר באותו טיפול מניחים את השתל על העצם והשתל כבר ״מועמס״ כלומר מרכיבים עליו כבר את הפרוטזה אשר מתחילה לתפקד. היתרון הוא שאין לה זמן איחוי וקיים סיכון שהשתל לא יתאחה כראוי עם העצם. הזמן השני נע בין 2 עד 6 חודשים והוא הזמן אשר יותר נמצא בשימוש ועם שיעור הצלחה גבוה יותר. אך גם לו יש חסרון ניכר והוא התפקוד והאסתטיקה בזמן ההמתנה עד לקיבוע הסופי שעד אז משתמשים בשיניים תותבות זמניות.
סוגי שיקום בעזרת שתלים
קיימים סוגי שיקום שונים החל משתל אחד לשן חסרה אחת, כאשר מקבעים את השתל ומבריגים את השן המלאכותית לשתל. קיים גם גשר אשר עשוי מיותר משן אחת, קיים גם סוג היברידי אשר מורכב בפה ללא שיניים כלל, כאשר מניחים שתלים שונים על הלסת ויוצרים קשת מלאה של פרוטזה עם מרווח קטן לחניכיים כדי שאפשר יהיה לשמור על היגיינה מתחתיה ומבריגים אותה לשתלים. הקשת תהיה קבועה ואפשר יהיה להסירה רק על ידי רופא השיניים, אך יש לה מגבלות אסתטיות.
קיימת גם פרוטזה עם סגר נעילה כדורי כאשר החלקים ששמים על השתלים שהם הזכר וקשת שלמה של פרוטזה היכן שנמצאים ההתאמות לחלקים שעל השתלים או החלקים הנקראים הנקבה, לחיצה של הפרוטזה על החניכיים תחבר את שני החלקים עם ״קליק״ נעילה. אלו הם פרוטזות שניתנות להסרה אך מסירים אותם רק לשם ניקיון והיגיינה.
השתלת שיניים קלאסית בשני שלבים
שלב ראשון בשיטה הקלאסית הוא זה אשר מניח את השתל או השתלים בניתוח כירורגי. החלק השני הוא ייצור השן המלאכותית אשר נראית לעין, שזהו מבנה אשר יכול להיות מבסיס מתכת יצוק קרמיקה או מקרמיקה טהורה כמו כתר זירקוניה אשר מתברג אל השתל באמצעות בורג שהוא החוליה המקשרת בין השתל לכתר. הכתר יכול להיות עשוי מפורצלן על מתכת או מפורצלן טהור שהוא בעל מראה אסתטי יותר. בסוג זה של שיקום, משתמשים במקרים של כתר בודד או גשרים.
במקרים של שיקום מלא, החלק העליון יהיה מבנה מתכתי שמותך עליו פורצלן או קרמיקה אשר יוברג לשתלים, ובמקרה של סגר נעילה הוא יהיה מחולק לשניים, האחד הסגרים אשר יוברגו על השתלים (קבועים) והחלק הנייד שהוא קשת השיניים המלאכותיות בשלמותן. תלוי במורכבות של המקרה, משך הטיפול יכול לנוע משלושה חודשים ועד לשנה.
העמסה מיידית
העמסה מיידית מבוססת על הנחה של שתלי שיניים ושל כתר קבוע מעליו באותו הזמן או בפחות מ- 24 שעות מסיום הנחת השתל, כלומר באותו היום של הניתוח כאשר הוא מונע נשיאה של כתרים זמניים להסרה, הגורמים אי נוחות למטופל בגלל שהמראה האסתטי שלהם הוא דל ובמקרים מסוימים הם אף מפריעים להחלמה של המקום בו הוחדרו השתלים. ישנם מקומות בהם משתמשים בשיניים זמניות קבועות בעלי מראה אסתטי יפה שמקבעים אותם בסיום ההשתלה ולאחר שלושה חודשים של איחוי והחלמה מחליפים אותם עם פרוטזה (גשר) שהיא קבועה, סופית, יפה ומעוצבת מעשה ידי אומן (טכנאי שיניים). שיעור ההצלחה של שתלים בהעמסה מיידית דומה להשתלה קלאסית ואף בהרבה מקרים הם משפרים את הבראת החניכיים מסביב לשתלים ואת האצת איחוי העצם עם השתל.
העמסה המיידית על שתלי שיניים היא טכניקה מתקדמת יותר בענף שיקום הפה וכבר אפשר לקבוע בוודאות אחרי שנים רבות שמשתמשים בשיטה כי הטכניקה מאוד בטוחה, צפויה, אסתטית והיא מומלצת בחום כאשר התנאים האנטומיים של המטופל מתאימים. קראו עוד על העמסה מיידית
אול און פור (all on 4)
עם הגדלת הציפיות לחיים של האוכלוסייה הכללית, נוצר הצורך לפה במצב טוב, אשר יאפשר לבצע באופן ראוי פעולות ותפקודים בסיסיים כמו לאכול, לדבר ולחייך. הדבר הכריח חשיבה של טיפול שיניים חדשני אשר מעניק אפשרויות לאנשים אשר איבדו את שיניהם או במקרים אחרים, את מעט השיניים שנשארו להם בפה הנמצאים במצב ירוד.
במשך שנים רבות נעשה שימוש בפלטת תותבות כללית הידועה בחוסר נוחות משווע ובחוסר אסתטיקה מחריד עם קשיים בולטים בלעיסת המזון. אול און 4 היא טכניקה אשר אינה מתבצעת בשלבים ויש לבצע אותה לאחר צילום טומוגרפיה (ct) אשר מתאפשר על תוכנה חדישה ומשוכללת, שבאמצעותה ניתן להעריך את מצב העצם של המטופל, ולערוך עיצוב וירטואלי של מיקום השתלים (מערכת CAD) עם דיוק של מאית המילימטר. לפני כן נערך סיור וירטואלי אשר מעביר נתונים למרכז ממוחשב על ידי מערכת מודרנית הנקראת CAD-CAM.
ישנם יתרונות רבים להנחת השתלים על ידי מערכת CAD-CAM אשר הופכת לכירורגיה המוגדרת ״כמינימום פולשנית״ ולתהליך בטוח, צפוי, מדויק, מהיר וללא תלות בדלקות המאפשר העמסה מיידית של השתלים, או במילים אחרות הטיפול מתחיל ונגמר באותו היום. לקריאה בהרחבה אודות שיטת אול און פור
השתלות ביום אחד
כיום ישנה אפשרות להנחת שתלי שיניים ביום אחד בצורה כזו שהמטופל יגיע לטיפול ועוד באותו היום הוא יצא ממנו עם שיניים מושתלות. כאשר האדם מאבד שן הוא מרגיש רע עם זה ולא בגלל הכאב אלא כאשר הוא מסתכל במראה ומגלה כי החיוך שלו נהרס, הבושה מנקרת בו והוא מהסס אם לצאת מהבית ולא בכדי, אובדן שן גורם לקשיים בחיוך, בדיבור ובמהלך האכילה ובמקרים רבים אנשים נטמעים לתוך באר של דיכאון המייצר בעיות פסיכולוגיות. כיום מרפאות שיניים רבות משלבות בשירותיהן טיפול שיניים ביום אחד, וכל יום ישנם יותר אנשים אשר בוחרים בטיפול זה. כל מי שסובל מאובדן של שן אחת או יותר יכול למצוא פתרון המבוצע תוך פחות מ- 24 שעות ולצאת עם מערכת שיניים מושלמת. התהליך עצמו מצריך שני ביקורים במרפאה.
הביקור הראשון הוא בפגישת ייעוץ שבה מבצעים עבודת מחקר ותכנון והעבודה תעשה בביקור הבא, ואם המטופל ירצה אפשר לבצע זאת למחרת. השתלים ביום אחד זקוקים לפאזה כירורגית אחת אשר נמשכת בין שעה לשעתיים וזהו תהליך מהיר ביחס לתהליכים אחרים מסוג זה ולכן הוא מבוקש על ידי מספר רב של מטופלים. לאחר מספר ימים ההחלמה מגיעה לסיומה והמטופל מחזיר לעצמו את התפקוד האסתטי והסגר של השיניים יהיה זהה לאותם שיניים שנעקרו והלעיסה תיעשה באופן נכון. קשה יהיה להבחין כי השיניים אינן טבעיות, ובמונחים אסתטיים הן יהיו דומות למקור. ובנוסף לא יהיו דלקות ולא יהיה עיוות של החניכיים מה שעלול להתרחש בסוגים אחרים של השתלות. קראו עוד על השתלות שיניים ביום אחד
השתלות שיניים ללא ניתוח
הנחת שתלי שיניים ללא ניתוח נעשתה אפשרית תודות לשימושים של הטכניקות המתקדמות ביותר בהשתלות, ההתקדמות המואצת מאפשרת בפעם אחת לסיים את שלב הנחת השתלים ללא שימוש סקלפל (סכין מנתחים) וללא תפרים ואפשר לשוב מיידית לשגרה. את התכנון עושים בעזרת סורק אשר מאפשר את הנחת השתלים באופן וירטואלי. בעזרת התוכנה הזו מעבדים תבנית שיניים אישית שבה מניחים את השתלים מבלי שיש צורך לפתוח את החניכיים בעמדה ובזווית אשר תוכננה קודם לכן. הדיוק של השיטה והכרת המיקום של השתלים לפני הניתוח מאפשרת את ייצור הפרוטזה כדי להשלים את מלאכת ההשתלה במשך שעה אחת. מרכיבים את התבנית על החניכיים ובמקומות המיועדים בצורת שבלונה, קודחים ישירות לעצם דרך החניכיים ומניחים את השתל, לאחר מכן מסירים את התבנית (סד כירורגי) כאשר השתלים מקובעים לפי מידות התוכנה ומרכיבים עליהם את הכתרים הסופיים.
זהו תהליך וטכניקה מאוד מתוחכמת הדורשת ניסיון ואימון רב של הרופא המטפל ויש להכיר היטב את השיטה ולדעת מתי ליישם אותה. בדרך כלל בהשתלות שיניים מסירים (מפשילים) את החניכיים מעל העצם (חשיפת חניכיים) ומניחים את השתלים, לאחר מכן סוגרים את החניכיים על ידי תפרים. במקרים שמצב העצם מאפשר, אפשר להניח את השתלים מבלי להסיר את החניכיים, תכנון המיקום של השתל על גבי רדיולוגיה תלת ממדית עם תוכנת מחשב ספציפית והנחת השתלים מבלי להסיר את החניכיים נקראת השתלה ללא ניתוח. לאחר הנחת השתלים ללא ניתוח, תהיה הגלדה מהירה, נוחות רבה יותר ופחות אפשרויות של זיהום ונפיחות. בטכניקה זו אפשר להשתמש ברוב המקרים, אך יהיו מקרים שיהיה צורך בעשייה של חתך בחניכיים כדי לוודא את מצב העצם אשר יבטיח את הצלחת ההשתלה לזמן ממושך.
השתלה בזאלית למחוסרי עצם
השתלה בזאלית (Basal implants) היא מערכת שיקומית מתקדמת שעושה שימוש בחלק הקליפתי של הלסת על מנת לאחוז ולעגן שתלים דנטליים מיוחדים. השתלים הבזאליים עשויים מטיטניום המותאם והמעוצב במיוחד לאזורי העצם הבסיסית. בסיס העצם משמש כמשטח מצויין לעיגון השתלים המיוחדים הללו. השימוש בשיטה שיכולה להכיל עד 12 שיניים בכל לסת במקום שיניים שנשרו מתאימה במיוחד לאנשים מחוסרי עצם ולכן גם מכנים את ההשתלה הבזאלית בשם השתלת שיניים למחוסרי עצם מאחר ומתייתר הצורך להשתיל עצם כשם שנהוג לעשות בהשתלה רגילה. קראו עוד על השתלות שיניים בזאליות
השתלה שיניים בטכניקת זעיר פולשני
פתרון חדש יחסית שלא הרבה רופאים מבצעים שבו משתמשים בשתל דנטלי חלול המכונה באנגלית Diva שפותח לצורך ביצוע הרמת סינוס סגורה אנדוסקופית. שתלי דיווה מכילים שסתומים אטומים הרמטית המאפשרים החדרת נוזלים, חומרים לעצם ותרופות מתוך השתל עצמו ולאזור אליו הוא מושתל ובהתאם לצורך. בהשתלות שיניים בטכניקת זעיר פולשני משתמשים באנדוסקופ דנטלי המוחדר דרך השתל וצופים באופן ישיר על חוד השתל ועל הסטרוקטורות שצמודות אליו. ההשתלה המינימאלית מפחיתה כאבים ומגדילה את אחוזי ההצלחה בהליך. קראו עוד על השתלת שיניים זעיר פולשנית