הרמת סינוס
הרמת סינוס שמכונה לעיתים הגבהת הסינוס היא ניתוח המוסיף עצם על החלק העליון של עצם הלסת באזור השיניים הטוחנות והטוחנות הקדמיות בלסת העליונה. מטרת ההליך היא בניית העצם בלסת העליונה וזאת על מנת שלאחר מספר חודשים ניתן יהיה ״לחבר לעצם״ שתלים דנטליים שלרוב עשויים מטיטניום או מזירקוניה (פחות נפוץ).
השתל הוא בורג מיוחד המוחדר לעצם, אשר תומך ומשמש לו כבסיס לאחיזה המבטיח את הצלחת ההשתלה הדנטלית. הוספת העצם נעשית בין הלסת והצד העליון של הסינוס הנמצאים בשני צידי האף. כדי להכין מקום לעצם מזיזים את קרום הסינוס כלפי מעלה. את הרמת הסינוס רצוי שיבצע כירורג פה ולסת או פריודונט ולא רופא שיניים כללי שמבחינת החוק רשאי גם כן לבצע את ההליך.
מתי מבוצעת הרמת סינוס?
הרמת הסינוס מבוצעת כאשר אין מספיק עצם בלסת העליונה, או כאשר הסינוסים קרובים מידי ללסת בכדי שאפשר יהיה למקם שתלי שיניים. הסיבות לשתי התופעות שתוארו לעיל הן: אין מספיק עצם בחלק האחורי בלסת בכדי למקם את השתל בגלל המבנה האנטומי של הגולגולת. כאשר קיים מחסור בעצם הנגרם כתוצאה של מחלות חניכיים. במצבים בהם אין שיניים, העצם מתחילה להתכנס לתוך הגוף, וכאשר חסרות שיניים זמן ממושך, לעיתים לא נשארת מספיק עצם המאפשרת מיקום איכותי לשתלים. מבצעים הרמת סינוסים גם בזמן שהסינוס העליון קרוב מידי לעצם הלסת העליונה.
הכנה לקראת הרמת סינוס
העצם איתה משתמשים בהליך יכולה להגיע מהעצם של המטופל עצמו (עצם עצמית) או מעצם של אדם שנפטר. משתמשים גם בחומרים סינטטיים בעלי תכונות דומות (תחליפי עצם), אם הרמת סינוס תבוצע ע״י השתלת עצם עצמית הרי שזו תילקח ממקומות אחרים בפה או בגוף. במקרים אחדים המנתח יסיר את העצם הנדרשת מהשוק או הירך (תהליך שנקרא קצירת עצם). דרוש צילום רנטגן לפני הרמת סינוס כדי שהמנתח יבדוק את האנטומיה של הלסת והסינוס. כמו כן תצטרכו לעבור גם צילום CT של הלסת העליונה - מדובר בסוג מיוחד של סורק טומוגרפיה ממוחשבת למדידה מדויקת של הגובה והרוחב של העצם הקיימת על מנת שהרופא יוכל להעריך את מצב הסינוס.
הרמת סינוס הלכה למעשה
המנתח יחתוך את רקמת החניכיים ליד השיניים הטוחנות והטוחנות הקדמיות. הרקמות יורמו ויחשפו את העצם, יפתח מעין חלון אובאלי קטן בעצם. קרום יפריד את הסינוס לצד אחד של החלון וינתק אותו מהעצם. הקרום יורם בעדינות מעל העצם. החומר המורכב של העצם יוכנס אל תוך החלל שנוצר היכן שהסינוס היה לפני כן, כמות העצם שמשתילים אינה קבועה ומשתנה בין מטופל אחד לאחר ונעה סביב 5 עד 10 ממ״ק של עצם המוספת מעל ללסת. לאחר השתלת העצם, הרקמות נסגרות בעזרת תפרים. השתלת שיניים תתבצע בין ארבעה לתשעה חודשים לאחר מכן, תלוי בכמות העצם שהושתלה, זמן זה מאפשר לחומר המרכיב את העצם להתאחות היטב עם עצם הלסת.
הרמת סינוס פתוחה או סגורה?
קיימים שני סוגי הרמת סינוס צידית המכונה גם הרמת סינוס לטרלית – הרמת סינוס פתוחה והרמת סינוס סגורה. הבחירה בין שתי האפשרויות תלויה במצב העצם, לרוב מבצעים הרמת סינוס סגורה וכאשר נדרשת תוספת עצם לסת קטנה. הרמת סינוס פתוחה שנחשבת להליך ״קשה״ יותר מבצעים כאשר המחסור בעצם הוא משמעותי.
הרמת סינוס פתוחה - ניתוח הרמת סינוס פתוחה מצריך יצירת פתח דרך עצם הלסת ושתילת עצם בצידו החיצוני של הסינוס לאחר שהרופא המטפל מפריד את רירית הסינוס. לעצם לוקח להיקלט היטב פרק זמן ארוך יחסית שאורך כתשעה חודשים ואף יותר ובהתאם למתרפא. לאחר הרמת הסינוס תתבצע השתלת שיניים שתוכל לקבע היטב שתלים בלסת. הרמת סינוס פתוחה ניתן גם לבצע במשולב עם השתלת שיניים וכאשר המצב האנטומי של המתרפא מאפשר זאת.
הרמת סינוס סגורה - במהלך ניתוח הרמת סינוס סגורה, יוצר המנתח פתח קטן יותר המבוצע בחלק העליון בעצם הלסת. הפתח הקטן מאפשר להחדיר את שתל העצם ואת השתל הדנטלי בו זמנית במהלך הניתוח. הליך קל ומהיר וגם הרבה פחות אגרסיבי מאשר הרמת סינוס פתוחה. להרמת סינוס סגורה חסרון בולט אחד לעומת הרמת סינוס פתוחה, הפתח הקטן אינו מאפשר ראייה טובה בשטח הלסת הממוקם מעבר לאזור הנקודתי.
מעקב לאחר הרמת סינוסים
לאחר התהליך תיתכן נפיחות באזור או שיהיה דימום בפה או באף. אין לקנח את האף או להתעטש היות ופעולה כזו יכולה לגרום לעצם המושתלת לזוז או לפרום את התפרים. הרופא ידאג לספריי מלח ששומר על האף רטוב ובנוסף ינפק מרשם לתרופה שמונעת התעטשות. באם קיימת בעיה עונתית של אלרגיה יש לבצע את הניתוח בזמן שהאלרגיה אינה פעילה. הרופא גם ינפק תרופות לשיכוך כאבים, אנטיביוטיקה ומשמיד חיידקים בשטיפת פה למניעת דלקות. רוב המטופלים יחושו אי נוחות קלה לאחר ההליך.
לאחר כעשרה ימים יש לחזור למרפאת השיניים להסרת התפרים ובדיקה בה יבחן המנתח את החלמת המקום ואולי יהיה צורך בביקור נוסף כדי להיווכח שהבראת המקום סופית. לאחר הרמת סינוס יש צורך להמתין מספר חודשים כדי שחומר העצם יתקשה וישתלב עם העצם שלנו וכאשר זה קורה המקום מוכן להשתלות שיניים.
אם בוצעה השתלת עצם עצמית הרי שזמן ההמתנה יהיה קצר יותר ונאמד בכשישה חודשים אם הרופא בחר לבצע את הניתוח עם עצם סינטטית או של בעל חיים או מתורם אחר (תורם מת), זמן ההמתנה יכול להיות ממושך עוד יותר (עד שנה). מספר רופאי שיניים אף החלו להשתמש בפרוטאינים הנקראים גורמי צמיחה שמאפשרים לעצם החדשה להתקשות במהירות! פלאזמה המועשרת בפלאטלט המכילה גורם צמיחה נלקחת מן הדם לפני ניתוח הרמת סינוס ומעורבבת עם מרכיב העצם שמושם בסינוס.
סיכונים, סיבוכים ומחירים
הסכנה העיקרית של הרמת הסינוס היא שקרום הסינוס יכול להיפצע או להיקרע. אם קרום הסינוס יקרע במהלך הניתוח, הפעולה שתבוצע תהיה אחת מהשתיים, תפירת האזור או חבישה. אם לא ניתן יהיה להכיל את החלל בהרכב העצם, המנתח יעצור את הניתוח כדי לתת זמן להבראת הפצע או הקרע. המנתח יוכל להמשיך את ההליך רק לאחר הבראה מלאה של קרום הסינוס, עניין של מספר חודשים.
קרום שהבריא נוטה להיות עבה יותר וחזק יותר דבר שמבטיח שניסיון שני של השתלת הסינוס יסתיים בהצלחה, אך ישנם עוד גורמים שמשפיעים, דלקת היא גורם המשפיע בכל ניתוח אבל היא נדירה בניתוח הרמת סינוס. במקרים נדירים, עצם הלסת איננה מתאחה עם הרכב העצם המושתל ואזור ההשתלה לא מפתח אספקת דם. במידה וזה אכן קורה לא תיתכן השתלה באזור הנ״ל והיא מועדת לכישלון מכיוון שאין עצם חיה היכולה לשמש בסיס לשתל. למרות זאת, עדיין ניתן לבצע הרמת סינוס חוזרת.
כאשר אחד מהבאים מתרחש יש להתקשר למשתיל שביצע את ההרמה: אם הנפיחות או הכאבים נעשים חזקים יותר (הם חייבים להירגע לאחר יומיים), כאשר הדימום אינו מפסיק לאחר יום או יומיים, אם הרכב החומר או העצם שהושתל בהליך ניתק ממקומו לאחר התעטשות או קינוח האף, אם הכאבים נמשכים זמן רב מידי לאחר סיום הניתוח ואם חום הגוף עולה על 38 מעלות צלסיוס.
לגבי מחיר הרמת סינוס הרי שהתשובה לשאלה תלויה במספר גורמים בהם אופי הניתוח, האם מדובר בהרמת סינוס סגורה או הרמת סינוס פתוחה, המחיר של כל פרוצדורה שונה כמובן ונקבע גם בהתאם לכמות העצם שיש להשתיל בהליך ולסוג העצם שמשתילים יש משמעות גדולה לעלות הסופית של הרמת סינוס. מחיר העצם מתומחר לפי גרמים ועלות הניתוח תלויה כמובן במקצועיות של הרופא. באופן כללי מחיר של הרמת סינוס ינוע החל מ- 6,000 ש״ח ועד 10,000 ש״ח כאשר אפשר למצוא גם מחירים נמוכים יותר וכמובן גם מחירים גבוהים הרבה יותר אצל מומחים בעלי שם ומוניטין.