לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- בהתאם לרמת הנסיגה
מספר טיפולים- בדרך כלל אחד
זמן החלמה- בהתאם להליך הנדרש
תוצאות- זמניות/קבועות

בדיקה אצל רופא השיניים במהלך בדיקות תקופתיות תאבחן נסיגת חניכיים ומכאן החשיבות לגשת להיבדק אצל רופא שיניים אחת לשישה חודשים.

נסיגת חניכיים

משך ההליך- בהתאם לרמת הנסיגה
מספר טיפולים- בדרך כלל אחד
זמן החלמה- בהתאם להליך הנדרש
תוצאות- זמניות/קבועות

בדיקה אצל רופא השיניים במהלך בדיקות תקופתיות תאבחן נסיגת חניכיים ומכאן החשיבות לגשת להיבדק אצל רופא שיניים אחת לשישה חודשים.

נסיגת החניכיים הוא תהליך הדרגתי ומצטבר אשר גורם לחניכיים לסגת באיטיות, ולהשאיר את שורש השן חשופה תוך הפרעה למהלך החיים. תופעה זו עלולה להופיע בכל שלב בחיים והיא בדרך כלל ״פוגעת״ בשיניים הקדמיות אולם לרוב, חניכיים נסוגות נוטות להופיע אצל אנשים מעל לגיל 40. הרבה חושבים שנסיגת חניכיים היא פשוט אות המסמל הזדקנות, אולם ברוב המקרים הדבר קשור לשימוש לא נכון במברשת השיניים, ובמקרים אחרים נסיגת חניכיים היא סממן של מחלה אחרת. נסיגת חניכיים נוצרת עקב מחלת חניכיים כאשר הסטיסטיקה מצביעה על כך כי 3 מכל 4 מבוגרים סובלים מסוג כלשהו של מחלת חניכיים. ברוב המקרים הנסיגה אינה מלווה בכאבים ולכן היא אינה מניעה את הסובל ממנה לפעול ולטפל בבעיה.

שימו לב

זקוקים להליך מורכב עקב נסיגת חניכיים? חשוב שאת הטיפול או הניתוח תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי טופס קצר.


הגורמים לנסיגת חניכיים

אצל מבוגרים, נסיגת חניכיים קשורה לרוב לבקטריות שגורמות למחלה, כאשר הרובד הבקטריאלי נוצר על נתיב החניכיים ועל פני השן, הם יוצרים רעלים אשר מגרים ומדליקים את החניכיים. בעתיד, התהליך הדלקתי יהרוס את רקמות החניכיים, יפריד אותן מהשן ויעצים את עומק הכיס בחניכיים. כיסים אלו מכילים יותר בקטריות אשר מחמירות את הבעיה.

ישנם עוד גורמים לנסיגת החניכיים כאשר הגורם המרכזי הוא מחלת חניכיים אשר גורמת לגירויים ודלקות על החניכיים. השלבים המוקדמים של מחלת החניכיים (ג’נג’יביטיס) מתבטאים באדמומיות ונפיחות של הקצוות אשר מדממים בקלות. בשלב זה התהליך הוא הפיך וניתן לטפל בו בהצלחה יתרה. במידה ולא מטפלים בבעיה בזמן, המחלה מתקדמת לדלקת חניכיים. למעשה הדלקת בחניכיים אחראית ל- 70% מאובדן השיניים אצל מבוגרים מעל גיל ארבעים. הבשורה הטובה היא שמצבים אלו של החניכיים יכולים להימנע על ידי הרגלים היגייניים יומיים.

נסיגת חניכיים נמנעת על ידי שימוש במברשת שיניים רכה. הצחצוח צריך להכיל שניים עד שלוש שיניים כל פעם עם הפעלה של לחץ עדין על השן והחניכיים. יש להימנע משימוש עם מברשת קשה ואין להפעיל לחץ אובססיבי על השיניים. במידה והחניכיים כבר בנסיגה, אפשר לפעמים באמצעות ניתוח לשוב ולכסות את שורש השן, בדרך כלל כאשר מתרחשת נסיגת חניכיים היא מלווה ברגישות לגירויים של קור וחום בגלל החשיפה של פני השורש לחלל הפה. הרופא יכול לרשום חומרים להפחתת אותה רגישות לשינויים התרמיים.

יש לזכור כי צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטאלי יום יומי וביקורים אצל רופא שיניים ימנעו את הנסיגה כמעט בוודאות. למעשה אין כיום תרופה כנגד נסיגת חניכיים וכאשר הרופא גילה כי קיימת נסיגה, יש להתחיל בפעולות שימנעו את התפשטותה ואת החמרת המצב. במידה והנסיגה קלה ניתן יהיה למנוע את המשך המחלה על ידי שינויים בהרגלי ניקיון הפה והשן. במקרים בהם התקדמות המחלה החמירה, נכנסות לפעולה השיטות הכירורגיות לכיסוי שורש השן באמצעות השתלת חניכיים.

שימו לב

זקוקים להליך מורכב עקב נסיגת חניכיים? חשוב שאת הטיפול או הניתוח תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי טופס קצר.


מרבית הסיבות לנסיגת החניכיים

  1. מחלות חניכיים – אלו הן דלקות של בקטריות חניכיים שהורסות את רקמות החניכיים והעצם שמסביבם אשר אוחז את השן במקומו, מחלות חניכיים הן הגורם העיקרי לנסיגת חניכיים.
  2. גנים – ישנם אנשים הנוטים יותר למחלות חניכיים, כאשר המחקרים הראו ש- 30% מהאוכלוסייה רגישים יותר למחלת חניכיים ללא קשר כיצד הם מטפלים בשיניים.
  3. צחצוח ברוטאלי – אם מצחצחים שיניים באופן אגרסיבי או אובססיבי ובצורה לא נכונה הדבר עלול לגרום לאמייל השן להישחק ולחניכיים לסגת.
  4. טיפול לא מספיק – צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטאלי שגוי מקל על הרובד הבקטריאלי להפוך לאבנית שהיא חומר קשה שרק רופא שיניים או שיננית יכולים להסירה, האבנית נבנית בהדרגה בין השיניים וגורמת לנסיגה של החניכיים.
  5. שינוי הורמונאלי – תנודות של רמות הורמונאליות במשך הזמן אצל הנשים כמו בְּגִירָה הריון מֶנוֹפָּאוּזָה (חדלון וסת) עלולים לגרום לחניכיים להיות רגישים ופגיעים יותר.
  6. עישון – נסיגת חניכיים מופיע לרוב אצל מעשנים הנוטים יותר לפתח רובד עבה על השיניים שקשה יותר להסירו.
  7. חריקות ושפשופים – חריקות (ברוקסיזם) וטחינות של השיניים מפעילות כוח רב מידי עליהן וגורמות לנסיגה.
  8. שיניים עקומות או סגר פה לקוי – נסיגת חניכיים עלולה להופיע כאשר השיניים אינן נסגרות באופן אחיד וכוח רב מופעל על החניכיים והעצם.
  9. פירסינג בשפה או בלשון – תכשיטים עלולים לשפשף את החניכיים ולגרותם עד למצב בו רקמות החניכיים מאבדות מנפחם.

טיפול בנסיגת חניכיים

בנסיגת חניכיים מתונה מנקה רופא השיניים באופן יסודי את האזור הבעייתי. במשך הניקוי היסודי – הנקרא גם קילוף השן ושיטוח השורש – הרובד והאבנית אשר נבנו והצטברו על השן והשורש מתחת לקו החניכיים יוסרו בזהירות והאזור בו נחשף השורש הופך להיות חלק אשר מקשה על הבקטריות ל״התקהל״ מחדש. לעיתים תזדקקו לטיפול אנטיביוטי שיעזור להפטר מכל שארית של בקטריה מזיקה. במידה ולא ניתן לטפל בחניכיים על ידי ניקיון יסודי עקב אובדן עצם רב מידי וכיסים עמוקים, יתבצע ניתוח חניכיים שיתקן את הנזק שנגרם עקב הנסיגה.

 

 


ניתוחים לטיפול בנסיגת חניכיים

  • טיפול בנסיגת חניכיים ע״י הפחתת כיסי עומק – במשך תהליך זה, רופא השיניים או הפריודונט (מומחה חניכיים) מסיר לאחור את רקמות החניכיים הנגועות, מסיר את הבקטריה המזיקה מהכיסים, ולאחר מכן הוא מחזיר בעדינות את רקמות החניכיים למקומם על שורש השן, מה שמסיר גם את הכיסים או מצמצם את מידתם.
  • שיקום – במידה והעצם אשר תומכת בשן נהרסה כתוצאה מנסיגת חניכיים, מומלץ הליך של שיקום האובדן של הרקמות והעצם. כמו בתהליך של הפחתת כיסים, הרופא יפשיל לאחור את רקמות החניכיים ויסיר את הבקטריה. חומר שיקומי, כמו קרום או רקמות חיות או פרוטאין לעידוד ייצור רקמות חדשות יושם במקום כדי לגרות את הגוף לשקם את עצמו באופן טבעי ולייצר מחדש עצם ורקמות באזור הזה. לאחר שחומרי השיקום הוצבו במקום, סוגרים את רקמות החניכיים מסביב לשורש השן או השיניים. לקריאה בהרחבה על שיקום משולב הכולל פרוטאין מסוג ג׳ל אמדוגיין.
  • טיפול בנסיגת חניכיים ע״י השתלת רקמות רכות – ישנן מספר שיטות של ניתוח להשתלת רקמות, הנפוצה מבין כולן נקראת השתלת רקמות חיבור. בתהליך זה, חותכים פיסה קטנה של עור מגג הפה (חיך) ורקמה מתחת לשפה, הנקראים רקמות חיבור תת- אֶפִּיתֶלי, הללו מוסרים ולאחר מכן תופרים אותם לרקמות החניכיים מסביב לשורש החשוף. את החומר שמשתילים מעבירים מתחת לשפה ותופרים אותו מתחתיו. ישנם כאמור סוגי השתלה שונים, אחד מהם מכונה השתלת חניכיים חופשית בה הרקמות נלקחות ישירות מהחיך או מגג הפה במקום מתחת לעור. לפעמים, במידה ויש מספיק רקמות חניכיים מסביב למקום הנגוע, הרופא יכול ״להשאיל״ רקמות חניכיים מהשן הסמוכה ולא להסיר אותם מגג הפה מה שנקרא ״השתלת גבעול״ (Pedicle graft). קראו עוד ובהרחבה על השתלת חניכיים

כיצד למנוע נסיגת חניכיים?

הדרך הטובה ביותר למניעת נסיגת חניכיים היא שמירה קפדנית על בריאות והיגיינת הפה. צחצוח השיניים והעברת חוט דנטאלי מספר פעמים ביום, וביקורים תקופתיים של לפחות פעמיים בשנה אצל רופא השיניים או כפי שהומלץ על ידי הרופא. במידה ואכן קיימת נסיגת חניכיים, יתכן והביקורים אצל הרופא יהיו בתדירות גבוהה יותר. יש להשתמש תמיד במברשת שיניים עם זיפים רכים ולבקש הדגמה מהרופא כיצד להשתמש במברשת. במידה והשיניים עקומות או סגר פה לקוי או חריקה הם הגורם לנסיגת החניכיים, יש להתייעץ עם הרופא כיצד לטפל בבעיה. בנוסף, כדאי מאוד למעשנים להפסיק את העישון, לאכול מזון בריא עם תזונה מאוזנת ולאתר שינויים שעלולים להתרחש בפה.