השתלת שיניים
השתלת שיניים היא פעולה כירורגית המבוצעת בהצלחה מזה שנים רבות, השתלת שיניים נחשבת ל״חזקה״ הרבה יותר ומחזיקה זמן רב יותר מאשר שיטות שיקום אחרות בהם, גשר בשיניים ותותבות שיניים. ההשתלה מאפשרת פתרון קבוע וסופי לאובדן שיניים והקניית מנשך תקין שיוכל לקיים אכילה נורמאלית לצד אסתטיקת פה גבוה.
שתלים דנטליים יכולים גם לשמש כשיניים תומכות לשיטת הרכבת שיניים מסוג אחר לצד יעילות מקסימלית, לדוגמא, שתל יחיד יכול לשמש כשן תומכת לגשר דנטלי הנושא מספר שיניים ויכול לתמוך בהלבשת שיניים ולהגדיל את יציבות ההלבשה יחד עם הפחתת הגירוי של רקמות החניכיים. ישנן טכניקות רבות לביצוע ההליך בהן העמסה מיידית, all on 4, השתלה ממוחשבת ועוד. לפניכם המדריך המלא להשתלת שיניים.
מהם שתלים דנטליים?
השתלים לשיניים הם מקבעים קטנים מטיטניום אשר שמים אותם בתוך עצם הלסת העליונה או התחתונה על ידי ניתוח כירורגי פשוט וזאת בכדי להחליף את השורש של שן שאבדה. מעליהם שמים כתר שהוא החלק הנראה לעין אשר משקם את התפקוד והאסתטיקה של השן שחסרה ובמקרים רבים אף משפר את המראה.
בין היתרונות של השתלים בולטת העזרה של שמירת השיניים הקיימות שבניגוד לגשרים קונבנציונאליים אין צורך לעבד את השיניים הסמוכות כדי לתמוך את השן המלאכותית. בנוסף, העצם נתונה לכוח דומה בלעיסה יחד עם השיניים הטבעיות ושומרת על הצורה הביולוגית שלה. עוד ובהרחבה על שתלים דנטליים
מהי התאחות עצם?
התאחות העצם היא חיבור ישיר ברמה מולקולארית של פני הטיטניום של השתל יחד עם העצם. החיבור ביניהם הוא כל כך חזק שבמידה ולאחר מכן רוצים להפריד ביניהם, הדבר יהיה בלתי אפשרי, אלא להוציא את השתל יחד עם שברי עצם שמסביבו. כדי שיתהווה איחוי עצם, יש לבצע טכניקה כירורגית נכונה כאשר הצלחת ההליך תלויה בחוסר או בנוכחות של תהליכים דלקתיים, בעיצוב של השתל, ובזמן שהוא נשמר ללא העמסה אשר צריך שיתמשך כשלושה חודשים.
המחקר הקליני ורַדְיוֹלוֹגְיָה (רנטגן וקרינה רדיואקטיבית לאבחון רפואי), מאפשרים לבצע אבחון נכון עוד לפני ביצוע השתלת שיניים ולהחליט באיזה מקרים יש לבצע אינפלנטציה. למידע נוסף בנוגע להשתלת עצם
השתלת שיניים שאלות ותשובות
ש. מתי אפשר להשתיל?
ת. כאשר מאבדים שיניים בגלל מחלה כמו ריקבון או מחלות חניכיים, או בגלל תאונה ובמקרים מולדים של חוסר שיניים, אפשר להניח שתלי שיניים לאחר שגדילת העצם הסתיימה. הנחת היסוד הבסיסית להצלחת ההשתלה היא מצב בריאות כללית טובה, היגיינת פה משביעת רצון ונפח עצם איכותית, למרות שנפח עצם במקרים רבים אינו מספיק, ישנם אפשרויות רבות כדי לחדש אותו ולהכינו להנחה של שתלים עם טכניקות השתלת עצם.
ש. מהם סיכויי ההצלחה של השתלת שיניים?
ת. אחוזי ההצלחה של השתלת שיניים עומדים כיום על 95%. ישנם ״סיבוכים״ רגילים לאחר הניתוח (כך מכונה הליך השתלת שיניים בגלל החתך הקטנטן שמבצעים בחניכיים), והם חולפים לאחר מספר ימים. אמנם, באחוז קטן, השתלת שיניים עלולה להיכשל / לא להיקלט מסיבות שאינן ידועות, אולם ניתן לחזור עליה שוב ובהצלחה. עוד ראוי להוסיף כי שיקום פה ע״י שתלי שיניים מהווה אלטרנטיבה טובה בהרבה מאשר שיניים תותבות חלקיות או שלמות.
ש. תוך כמה זמן השתל נקלט?
ת. לרוב ההמתנה לקליטת השתלים אורכת כ- 14 שבועות ולאחריה חושפים את השתל ומתחילים בהליך השיקום, ישנם רופאים המבצעים חשיפת שתלים זמן קצר לאחר ניתוח השתלת שיניים (כ- 8 שבועות) אולם הדעה הרווחת היא שיש להמתין עם החשיפה כמה שיותר ועד שנה מרגע ביצוע השתלת שיניים. ישנן טכניקות שלא מחכים לקליטת השתלים לאחריהן מתחילים במלאכת השיקום באופן מיידי כמו למשל בעת ביצוע שיטת all on 4.
ש. מי מוסמך לבצע השתלת שיניים?
ת. מבחינת החוק השתלת שיניים בישראל יכולה להתבצע ע״י כל רופא שיניים שעבר קורס והסמכה בביצוע השתלות שיניים אולם מומלץ לבצע השתלת שיניים אצל כירורג המומחה בחניכיים (פריודונט) ו/או ע״י מומחה לשיקום הפה שכן השתלת שיניים היא ניתוח לכל דבר ועניין. שימו לב, ישנם רופאים כלליים בעלי ניסיון רב בהשתלות שיניים ולכן אין לפסול אותם על הסף כאשר תידרשו להחליט אצל מי לבצע את ההליך, יתכן ואותו רופא כללי ידע לתכנן ולהוציא לפועל את ההשתלה טוב יותר מאשר רופא מומחה.
ש. האם אפשר לבצע השתלה בכל מקום בו חסרה שן?
ת. ניתן להתקין שתלים דנטליים במקום שיניים חסרות. אפשר להתקין שתל במקום כל שן חסרה באם אין חסר בעצם תומכת. כאשר חסרה עצם ניתן לבנות אותה מחדש במקומות הנחוצים ע״י השתלת עצם כאמור. אין צורך בשתל במקום כל שן חסרה. שישה עד שמונה שתלים דנטליים מספיקים כתחליף לכל הלסת התחתונה, ועליהם מרכיבים 10 עד 12 שיניים. בלסת העליונה מספיקים 8 - 10 שתלים לשיקום הפה בצורה מספקת.
ש. כמה זמן מחזיקה השתלת שיניים?
ת. עד היום פורסמו מחקרים רבים בנושא,שהראו רמה גבוה של אחוזי הצלחה (למעלה מ- 95%) גם כאשר ההליכים נחשבו מורכבים ביותר ונדרשו ביצועים גבוהים יותר מהשתלים הדנטליים אחוזי ההצלחה של הטיפולים עלו על 85%. בכל מקרה, גורם הצלחת ההליך מתחיל בראש ובראשונה בתכנון נכון של הניתוח הבא לידי ביטוי בעובדה שצריך לבחור ברופא שיניים איכותי על מנת להגיע לאחוזי ההצלחה הגבוהים. בנושא השתלת שיניים הצטבר ניסיון ומעקב של יותר מ- 30 שנים, בהנחה והשתל נקלט ומקפידים על תחזוקה שוטפת, הסיכוי שתוכלו ליהנות מתוצאות ההליך לאורך שנים רבות הוא גבוה, ודומה לשיניים הטבעיות. יש לזכור: השתלים הם כמו שיניים טבעיות וגם אותן יש לתחזק ולשמור נקיים וללא רובד חיידקים. יש לנקות את השתלים במברשת שיניים, חוט דנטאלי ושאר אביזרים בדיוק כמו את השיניים הטבעיות! מה שיבטיח אורך חיים ארוך ביותר.
ש. האם גם חשיפת השתלים מוגדרת כניתוח?
ת. בדרך כלל תהליך החשיפה כרוך בהרדמה מקומית ובו מסירים את כיסוי הרקמה שמעל קצה השתל. לרוב מדובר ברקמת חניכיים דקה יחסית ובתהליך פשוט בהרבה מזה של החדרת השתלים לעצם בזמן ניתוח השתלת שיניים, ולכן התהליך מהיר, קל וההחלמה ממנו פשוטה יותר.
ש. האם קיימת שיטת פעולה שבאמצעותה ניתן לבצע השתלת שיניים ״מבלי לגשש באפלה״ תוך האפשרות לראות בדיוק את אזור ההשתלה ואת הקדח שאותו מבצעים?
ת. בשנים האחרונות יותר ויותר רופאים מחפשים את הדבר הבא בהשתלת שיניים, אחת השיטות שהגיעה בשנים האחרונות לישראל מכונה השתלת שיניים זעיר פולשנית, בשיטה זו משתילים שתלים מיוחדים (שתל המכונה דיווה ובאנגלית Diva) וחלולים, דרכם מחדירים אנדוסקופ שבאמצעותו ניתן לראות היטב ובאופן ישיר היכן נמצא במדוייק הקדח ועל ידי כך למזער (כירורגיה זעירה) את תהליך ההשתלה התורמת למניעת טראומה באזור ההשתלה ובמקביל להגדלת את סיכויי ההצלחה של תהליך ההשתלה. [לקריאה בהרחבה אודות השתלת שיניים בשיטת זעיר פולשנית[(/השתלת-שיניים-זעיר-פולשנית).
ש. האם עישון סיגריות מפריע להשתלה?
ת. אחוז קטן מהמעשנים מועכים את חפיסות הסיגריות שלהם בעקבות קמפיינים הסברתיים של משרדי הבריאות בעולם, אבל בין כל מסעות ההפחדה הנה אולי בשורה אחת קטנה למעשנים. לא, איננו אומרים שכדאי לעשן, אבל נמצא ניתוח אחד שלא מושפע לשלילה מעישון. חוקרים בארה״ב מצאו, כי בניתוח הרמת סינוס, השימושי כל כך בחלק מתהליכי שיקום הפה, לא היה שיעור הסיבוכים אצל המעשנים גבוה יותר. אבל אליה וקוץ בה: בניתוח אחר, רגנרציית עצם, המעשנים מפתחים יותר סיבוכים. מחצית מחובבי הטבק חוו סיבוכים לעומת 23% בלבד בין הלא מעשנים. שליש מהמסתבכים המעשנים חוו בעיות בחומרה גדולה, לעומת 8% בקרב הלא מעשנים.
בשני סוגי הניתוחים, השימושיים כל כך בביצוע שתלים דנטליים, מעשנים לשעבר התנסו באותם שעורי סיבוכים כמו אלו שאינם מעשנים. רוב רופאי השיניים מעודדים מעשנים אשר רוצים או זקוקים להשתלת שיניים להפסיק לעשן. העישון מאט את תהליך ההחלמה של הפה, מעלה את הסיכון לסיבוכים בניתוחים להרכבת עצם, ועלול להוות גורם לאי הצלחה רבה יותר של השתלת שיניים. לקריאה בהרחבה אודות טעויות ושגיאות של רופאי שיניים ומטופלים לפני, במהלך ולאחר השתלת שיניים.