לחצו כאן להשוואת מחירים
banner
prescription

טיפולי שיניים בהרדמה כללית

prescription

טיפול שיניים בהרדמה הוא אמצעי חשוב ובעל ערך רב כאשר צריך לבצע טיפול אצל ״פציינטים מיוחדים״. יש לבחור בקפידה את המטופל ולמלא אחר כל הדרישות הרלוונטיות. ההליך מתאים ברוב המקרים למטופלים הסובלים ממחסור שיניים משמעותי בלסת העליונה והתחתונה וגם ללקוחות הסובלים מחרדה דנטלית. ההרדמה הכללית מקצרת את משך הטיפולים באופן משמעותי שכן ביום אחד ניתן לבצע את כל הטיפולים (כולל הרמת סינוס והשתלת עצם אם נדרש, טיפולי שורש, עקירות והשתלות שיניים) וכבר לצאת עם שיניים זמניות שגם נראות מעולה וגם פונקציונאליות - מאפשרות לך להתנהל באופן רגיל לחלוטין מבחינת הלעיסה.

חובה לעבור מספר בדיקות כלליות כדי לבדוק את התאמתכם להרדמה כללית בהן בדיקות דם, אק״ג, צילום חזה (ללקוחות מעל גיל 50), אישור מרופא משפחה, אישור מקרדיולוג אם אתם סובלים מבעיה לבבית, בדיקת מצב הסכרת (אם סובלים מסכרת אז היא חייבת להיות מאוזנת ומתחת ל- 7.5 רמת המוגלובין מסוכרר בשלושת החודשים שקדמו לביצוע הבדיקה) וכדומה. ההליך אינו מתאים לאנשים שמנים במיוחד (מעל 35 bmi) ולפני הניתוח חובה להתייעץ עם הרופא המרדים המאשר את ההרדמה הכללית. בבוא היום, תתבצע ההרדמה עד שהמטופל יורדם וייצא מההכרה ויישאר במצב הזה במשך כל הזמן בו הרופאים יבצעו את הטיפול הדנטלי. לאחר מכן המטופל ישוב להכרה, יתעורר אבל עם פה בריא.

חשוב שתדעו

צריכים לעבור טיפול מורכב ומעוניינים לסיים איתו מהר? אפשר לעבור טיפולים בהרדמה כללית ולסיים כמעט עם הכל במפגש אחד אולם חשוב שתעברו את ההליך במרפאה מסודרת שיש לה רשיונות לבצע ניתוחי שיניים בהרדמה. התייעצו עם המומחים שלנו שמחזיקים את כל האישורים והרשיונות בהתאם להוראות משרד הביראות.


מהי הרדמה כללית?

הרדמה כללית מוגדרת כמצב הפיך של חוסר הכרה המבוצעת על ידי חומרי הרדמה, עם איבוד התחושה של כאב בכל הגוף. מרכיבים אלו של חומרי ההרדמה, או תרופות, הם בעלי אפיון בסיסי שהוא מצבם ההפיך, כלומר, כאשר המולקולות הללו נוטשות את התאים, הן חוזרות למצבן הרגיל וההתחלתי.

טיפולי שיניים בהרדמה כללית מלווים באיבוד הרפלקסים של ההגנה של דרכי הנשימה, ועשוים גם להיות מלווים באובדן יכולת הנשימה באופן פתאומי, כאשר היא תלויה בעומק ההרדמה. כל רופא אשר מבצע כל סוג של הרדמה כללית חייב שיהיה לו את כל הידע המתאים והערכה הטרומית של ההרדמה, הטכניקה, התרופות והטיפולים שהולך ליישם הרופא המרדים, בצורה זו הוא יוכל להשתלב בתהליך במלואו ולבצע את טיפול השיניים במהירות הנדרשת בתנאי ההרדמה בה שרוי המטופל.

חומרי ההרדמה או התרופות להרדמה כללית או סדציה (סוג של הרדמה כללית), יכולים להינתן בצורה של שאיפה, באופן בין וורידי, באופן תוך שרירי, בבליעה או דרך הרקטום. השימוש באחת מהדרכים הללו אינו מוציא מן הכלל שימוש בדרכים אחרות. התרופות בהן משתמש הרופא המרדים הן רבות ושונות ואפשר להשתמש בתרופות לשאיפה עם או ביחד חומרי הרדמה בין וורידי או תוך שרירי. הצוות הרפואי שמבצע טיפולי שיניים בהרדמה מורכב מרופא מנתח, רופא עוזר או משנה למנתח. רופא מרדים, מגישת כלים ואסיסטנטית (סייעת), אחות מתאמת ועוזר טכני (טכנאי מעבדה).

חשוב שתדעו

צריכים לעבור טיפול מורכב ומעוניינים לסיים איתו מהר? אפשר לעבור טיפולים בהרדמה כללית ולסיים כמעט עם הכל במפגש אחד אולם חשוב שתעברו את ההליך במרפאה מסודרת שיש לה רשיונות לבצע ניתוחי שיניים בהרדמה. התייעצו עם המומחים שלנו שמחזיקים את כל האישורים והרשיונות בהתאם להוראות משרד הביראות.


מי מתאים לטיפולי שיניים בהרדמה כללית?

טיפול שיניים בהרדמה כללית או טיפולי שיניים בהרדמה מלאה יכולים להתאים למבוגרים ולילדים עם פחדים, פוביה, חמי מזג או עם חרדות יתר, ילדים קטנים עם צורך בטיפול כוללני ואשר אינם מגיבים לטיפול הרגיל. טיפול שיניים בהרדמה מתאים ל:

  • מטופלים להם תנאים וסינדרומים אשר אינם מאפשרים תקשורת מתאימה והתנהגות הולמת כמו אוטיזם, שיתוק מוחי, דיספאזיה (ליקויים בדיבור כתוצאה מנזק מוחי) וכדומה.
  • מטופלים עם בעיות מערכתיות ושזקוקים לטיפול כוללני כמו מחלות לב, ריאה וכדומה.
  • מטופלים הסובלים מנכות פיזית ורגשית או טראומה.
  • מטופלים עם דלקת פה ופנים.
  • מטופלים בעלי רפלקס הקאה מוגבר.
  • מטופלים להם מוגבלות בתנועות של הלסתות.
  • מטופלים שיש להם אלרגיה להרדמה מקומית.
  • מטופלים בעלי נטייה קבועה לדחות ולבטל טיפולים.
  • מטופלים המעוניינים לעבור את ההליך לפי בקשתם או בקשת הוריהם.

אילו הכנות נדרשות לפני טיפול בהרדמה מלאה?

בשלב ראשון, יש לערוך בדיקה מקיפה ומסודרת – קלינית ורנטגנית. בנוסף, צריך לקבוע תוכנית הכוללת את כל הצרכים הדנטלים עבור המטופל.

בשלב השני, יש לעבור מספר בדיקות כגון בדיקת דם כללית + א.ק.ג, וכן בדיקות ואישורים נוספים, בהתאם למצבו הרפואי. בשלב זה בוחן הרופא המרדים את האנמנזה הרפואית והבדיקות הרפואיות הדרושות וקובע הנחיות בתאום עם הרופא המטפל. לעיתים, שלב זה כרוך בשינוי מינוני תרופות, אנטיביוטיקה מונעת, הקפדה על מנגנוני שליטה בדימום, וכן הערכות נקודתית. הכול כמובן נעשה בתאום מלא (אם צריך) עם קרדיולוג (רופא לב), אונקולוג (רופא שמטפל במחלת הסרטן) ורופא מרדים.


תהליך ההרדמה

טיפול שיניים בהרדמה מלאה מתבצע על ידי שני צוותים במקביל: צוות הרדמה המורכב מאחיות חדר ניתוח ורופא מרדים וצוות נוסף של רופאי שיניים וסייעות, שהתמחו בטיפול שיניים בהרדמה כללית / מלאה. אליהם רצוי לצרף, על פי צורך ספציפי של כל מטופל, רופאים מומחים בתחומים הנדרשים – לכל מטופל על פי צרכיו הרפואיים האישיים. (חניכיים, כירורגיה ועוד).

ההשראה (אִינְדּוּקְצְיָה) היא אחת הצורות שנמצאת בשימוש לטיפול שיניים בהרדמה שבה המטופל יוצא מכלל הכרה כדי שבמצב זה יתבצע טיפול השיניים. ההשראה מבוצעת תוך כדי שימוש במסכה המכילה גז מרדים (לעיתים משתמשים בגז צחוק או בגז נייטרוס) ואשר השאיפה שלו תעשה דרך דרכי הנשימה לאחריו המטופל יאבד את הכרתו במהירות. עד לרגע זה, במידה והמטופל הוא ילד, האב או האם יכולים ללוות אותו.

המטופל מחובר לצינורות, לחיישנים ולמכשירי ניטור (מוֹנִיטוֹר) לתפקודים החיוניים, לאחר כל זה המטופל מוכן לקבל את טיפול השיניים הרפואי. המטופל אמור להימצא תמיד ברמה האופטימאלית של ההרדמה ומנוטר באופן קבוע על ידי הרופא מרדים.

משך הטיפול נמצא ביחס ישר לסוג הטיפול שנעשה, והחשוב מכל הוא לקבל טיפול איכותי. זמנים ממושכים של הטיפול לא ישפיעו על הרווחה של המטופל. הרופא המנתח יודיע לאחות המתאמת מעט לפני סיום ההליך, כך שהיא יכולה להתחיל בפעולות הקשורות לאינדוקציה שתחזיר את המטופל להכרה. באופן כללי משך הניתוח הוא בין 4 עד 5 שעות כאשר ההליך מצריך שיקום של שתי הלסתות (עקירות, טיפולי שורש, הרמת סינוס והשתלת עצם והתקנת שתלים דנטליים ושיניים זמניות עליהם) או שעה וחצי עד 3 שעות כאשר ההליך קטן יותר.

 

 


לאחר ההרדמה מלאה

המטופל יתעורר בחדר התאוששות בנוכחות קרובי משפחה או חבר. הוא לא יזכור דבר ויהיה אף עצבני. אך לאחר מספר דקות הוא יזהה את המלווים, את הרופא ועוגמת הנפש תיעלם והוא ימשיך בשינה מתוקה. המטופל או מלוויו יקבלו הנחיות כתובות להחלמה מהירה ותורים נוספים לביקורת והמשך טיפול.

בחילות והקאות הן תופעה חריגה אך במידה והן אכן קורות הן אינן מהוות אירוע מטריד. המטופל יעזוב את המרפאה (או את חדר הניתוח) כאשר הוא במצב נורמאלי ומלווה על ידי ההורים או קרוב משפחה. ישנה חשיבות עליונה לערוך בדיקה לאחר 10 ימים, הבדיקה תהיה כמובן של הטיפול שעבר, והחשוב ביותר הוא לבנות יחסים חדשים עם רפואת השיניים ובכך להעלים את הפחדים והחרדות שהמטופל נמצא בהם.


סיבוכים עקב הרדמה כללית

הביצוע של טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית היא בעלת סיכון נמוך והסיכון אף הופך להיות מינימאלי כאשר נוכח במקום רופא מרדים מנוסה וצוות רפואי עם ניסיון עשיר בחדר ניתוח שמצויד במיטב המכשור והציוד ומשתמש באופן נכון בטכניקות ההרדמה תוך הקפדה של מילוי כל הנורמות הדרושות לניטור המטופל.

במשך תכנון הטיפול, המטופל או הוריו יכולים לשטח את ספקותיהם ואת אי הוודאות שלהם ישירות בפני הרופא המרדים אשר יענה לשאלות וייתן הוראות מדויקות ליום הטיפול. הרבה מן הסיבוכים הם כתוצאה של חוסר איזון בין המערכות הסימפטיה והפרה-סימפטיה, האבחון של השליטה תיעשה על ידי מוניטור קרדיווסקולארי וסימנים קליניים ספציפיים אשר יטופלו באמצעות תרופות מתאימות.

ישנם עוד סיכונים אשר עלולים להתרחש במשך או אחרי ההרדמה והם יהיו בעלי אופי קל או חמור, חולף או קבוע ואפשר למנות ביניהם:

  • סיבוכי נשימה – בעיקר היפוקסיה, מאופיין בחוסר אספקת חמצן לתאים, סיבוך זה אשר לא מאובחן בזמן עלול לגרום לתוצאה חמורה. חוסר יכולת זמנית לנשום (Apnea) נוצרת ממינון יתר של חומרי הרדמה. קשיים זמניים בנשימה (disnea) בגלל חסימה חלקית של דרכי נשימת האוויר. בארוטראומה (Barotrauma) שהיא נזק בדרכי הנשימה בגלל גידול בלחץ המכאני הפנימי, כתוצאה מתת לחץ על דרכי הנשימה, ושאיבה של נוזלים, דם או תכולת קיבה למערכת הנשימה.
  • סיבוכים סביבתיים – כמו טכיקרדיה (taquicardia או בעברית – אוץ לב) בגלל איבוד רב של דם או בגלל כאבים. ברדיקרדיה (Bradycardia)) או חסימת מערכת בקרת הלב בגלל גירוי העצב התועֶה. הפרעה בקצב הלב (arrhythmia) בגלל משקעי נשימה חמורים עקב פעילות של חומרי ההרדמה או אינטראקציה של חומרי הרדמה עם תרופות אחרות כמו קטקולמינים, אקסוגנים או אנדוגנים ובגלל גורמים של חומרי הרדמה עמוקים מאוד או שטפי דם.
  • סיבוכי הרדמה במערכת העיכול – הקאות של המתרפא.
  • סיבוכים מטבוליים – בהם נזק לכבד או לכליות בגלל תרופות הרדמה, היפוקסיה (חוסר בחמצן שמועבר לרקמות הגוף) או התייבשות.
  • עצבים – בגלל נזק עצבי כתוצאה מלחץ של מוח עצם עקב תנועות חדות של הראש במשך התהליך. ניוון מוחי עקב אספקת חמצן לקויה.

יתרונות בביצוע טיפול שיניים בהרדמה כללית

  1. החרדה של המטופל נעלמת לחלוטין.
  2. נפתחת האפשרות לפתור באופן סופי את הפחד והחרדה היות והמצב החדש של הפה יצריך רק טיפולי מניעה ותחזוקה בלבד.
  3. טיפולי שיניים בהרדמה כללית מאפשרים טיפול איכותי ביותר.
  4. ישנה שליטה מלאה ובטוחה וירידה באפשרויות הסיכון.
  5. ביצוע כל הטיפול בפעם אחת וחיסכון משמעותי בזמני טיפולים מתמשכים.