גרידת חניכיים
לרוב האוכלוסיה יש בעיות בחניכיים, רובם אינם מודעים לכך כלל מאחר ולא מרגישים בכאב. אם נוצרת דלקת, היא מתקדמת עד לשורש השן וגורמת לתופעה המוכרת בשם ״כיסי חניכיים״. בכיסים אלו יש לבקטריות תנאים אידיאליים להתפתח ולגרום לבעיות. מחלת החניכיים משפיעה על המבנים אשר תומכים בשן וזו תתחיל לנוע ככל שהנזק יהיה גדול יותר.
הבעיה עם מחלת החניכיים היא שפעמים רבות הסימפטומים אינם מופיעים אלא רק לאחר שהמצב כבר חמור, והנזק שכבר נגרם קשה מאוד לתיקון. אם מגלים את המחלה בשלביה הראשונים ובזמן אפשר לבלום את התקדמותה ולהבריא את החניכיים. בכדי לבלום את התקדמות המחלה, קרוב לודאי שרופא שיניים ימליץ על גרידת חניכיים או ניקיון יסודי.
גירוד החניכיים יסיר בקטריות מהכיסים ויגרום להתחלת הריפוי. הגרידה מבוססת בעיקרה על גירוד המשטח של שורשי השיניים בעזרת מכשירים הנקראים מַגְרֵד או Curet בלעז. לגירוד הנ״ל מוצבת המשימה להוריד את האבנית אשר מצטברת על המשטחים של שורש השן ולהחליק אותם.
שאלות ותשובות על גרידת חניכיים
ש. מתי יש צורך בגרידת חניכיים?
ת. גרידת החניכיים המכונה גם הקצעת שורשים היא חלק מטיפול במחלת חניכיים. כאשר מצטבר רובד בקטריאלי ואבנית בשיניים בגובה החניכיים עלולות להופיע בעיות חניכיים הגורמות לדלקות ודימום בחניכיים. ברוב המקרים טיפול מונע יכול להספיק, אך כאשר האבנית והרובד חודרים מתחת לחניכיים ומתקיפים את שורש השן, מחלישים את רקמות החניכיים ואף עלולים לגרום לאבדן השן, גרידת החניכיים במקרה זה תהיה דרושה כדי לנקות את שורש השן ולהוציא את הרובד והאבנית. גרידת חניכיים יכולה להיות משולבת עם עוד טיפולי חניכיים כמו טיפולי מניעה, שטיפות פה עם מי שטיפה ותרופות כדי להילחם בצורה יעילה במחלה.
ש. מה ההבדל בין ניקיון שיניים שיגרתי לגרידת חניכיים?
ת. ישנה מעט אי ודאות לגבי השוני בין ניקיון שיניים רגיל (טיפול שיננית) וגרידת חניכיים, מה שעושים בניקיון רגיל הוא למעשה הסרת האבנית ממשטח השן. במקרה של גרידת חניכיים הטיפול נעשה עמוק יותר ומגיע לעומקם של הכיסים הנגועים בבקטריה בחניכיים ומסיר את האבנית אשר הצטברה ונאגרה מתחת לקו החניכיים. תחת ההגדרה גרידת חניכיים משתלבים באופן כללי המושגים של גירוד, החלקה ומרוק שורש השן ומכאן גם שמה ״הקצעת שורשים״. למרות שבפֶּרְיוֹדוֹנְטְיָה (רפואת חניכיים) הגרידה היא סילוק יזום של הדופן הרכה של הכיס, שלושת הפעולות הללו נעשות גם על הדופן הקשה של הכיס. כאשר המטרה של גירוד החניכיים היא להקל על הריפוי והחלמה של רקמות דלקת הקיימת במחלת חניכיים. כיס החניכיים הוא פער עמוק וחריג של מרווח בין החניכיים מסביב לשן ונקרא בְּקִיעַ חניכיים. כאשר הבקיע הוא מעל 3 מילימטר, צחצוח רגיל אינו יעיל בכדי להסיר שאריות מזון מן המקום. בנקודה זו דרוש סיוע רפואי כדי לנקות את המקום מבפנים, ובמידה ומזניחים את הטיפול, השאריות נבנות ועלולות להחליש את השן ולרופף את סיבי הקושרות האוחזות את השן במקום.
ש. כיצד מבוצעת גרידת חניכיים?
ת. הרופא ירדים את המקום והמטופל לא ירגיש דבר, בדרך כלל מחלקים את הפה ל- 4 רבעים, אך הדבר תלוי בגורמים של הכמות שיש להוריד בטיפול אחד. לא מומלץ לבצע יותר משני רבעים בטיפול אחד, בדרך כלל עושים בכל טיפול רבע אלא אם כן המקרה קל במיוחד ואז מבצעים שני רבעים בכל טיפול. מסירים את האבנית משורש השן על ידי מכשירים הנקראים מַגְרֵד או Curet (מכאן גם הגרידה מכונה קיורטאז) וגם את כל הרקמות המודלקות של כיס החניכיים, משייפים ומשטחים את השורש כדי שיהיה חלק, מה שמאפשר לרקמות של החניכיים שירפאו ויחזרו לאותה אחיזה של השן כבעבר. משתמשים גם במַגְרֵד קטן שהוא מכשיר מיוחד אשר מוציא בזהירות את הבקטריות, הרעלים, אבנית ורקמות שניזוקו ונמצאות על פני השורש ובכיס החניכיים וכך יש סיכוי רב יותר כדי שהחניכיים ירפאו. כאשר הסתיים הטיפול יש לקבוע פגישה לביקורת שבה הרופא יבדוק את החניכיים ויוודא שהם מגיבים נכון לטיפול. ובנוסף לראות כי העומק של הכיסים הופחת. במידה והעומק הוא מעל ל- 3 מילימטר גם לאחר הטיפול והוצאת האבנית יהיה צורך בטיפול נוסף כדי להגן על השיניים.
ש. האם גרידת חניכיים כואבת?
ת. תלוי בעומק של כיסי החניכיים, בכמות האבנית שנצטברה במשטחים של שורש השן והרגישות של המטופל. יתכן כי יהיה צורך בהרדמה של המקום כדי שהתהליך במינימום אי נוחות. באופן רגיל, במידה וכיסי החניכיים אינם כה עמוקים הרי שאי הנוחות תהיה מינימאלית אפילו ללא שימוש בהרדמה. התחושה היחידה הבולטת יכולה להיות הגירוד הפיזי בשעה שמנקים ומחליקים את שורש השן. כאשר המשטחים של אזור שורש השן נקיים מאבנית, האפשרות שהחניכיים ירפאו ויחזרו להיצמד לשן גדולות בהרבה. כיסים עמוקים יצטמצמו גם הם משמעותית לאחר ההליך. הטיפול עצמו אינו כואב כלל כאשר הוא מבוצע תחת הרדמה וגם לאחר שההרדמה מתפוגגת והתקופה שלאחר הטיפול לא יהיו כאבים כלל, לכל היותר תהיה אי נוחות קלה אך זניחה.
ש. כמה זמן נמשכת גרידת חניכיים?
ת. בדרך כלל כאשר הכיסים עמוקים ויש מספיק אבנית על שורש השן הטיפול מחולק ל-4 רבעים, כל רבע בכל טיפול סך הכל 4 טיפולים. לדוגמא אפשר לנקות את החלק העליון הימני של הפה ביום הראשון ואת שלושת הרבעים הנותרים בשלוש פגישות שונות. הדבר מאפשר כי כל טיפול יהיה פחות ארוך, עם פחות אי נוחות מאשר בעבודה על כל הפה ומדובר בעיקר במקרים אשר זקוקים להרדמה. מקרים קלים יותר יעשו בשתי מפגשים כאשר מבצעים את העבודה על שני רבעים, משך הטיפול מוערך כבשעה ויתכן גם כי הרופא ישים אנטיביוטיקה בתוך כיסי החניכיים כדי לחטא את האזור ולהשמיד כל שארית של בקטריה.