לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- כשעה
מספר ניתוחים- השתלה בודדת
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- לפרקי זמן ארוכים

השתלת עצם עצמית או סינטטית מתאימה למתרפאים בריאים המעוניינים בהתקנת שתלים דנטליים שחסרה להם עצם בפה אליה מתמזגים השתלים.

השתלת עצם בפה

משך ההליך- כשעה
מספר ניתוחים- השתלה בודדת
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- לפרקי זמן ארוכים

השתלת עצם עצמית או סינטטית מתאימה למתרפאים בריאים המעוניינים בהתקנת שתלים דנטליים שחסרה להם עצם בפה אליה מתמזגים השתלים.

השתלת עצם בפה או הַרְכָּבָת עצם היא הליך דנטלי רפואי שבאמצעותו ממלאים עצם במקומות בהם חסרה עצם שתפקידה העיקרי הוא לשמש בסיס לקליטת שתלים דנטליים אותם רוצים להתקין לאחר שהמטופל חווה אובדן שיניים. כאשר ישנה תמיכה נוספת של עצם בלסת, האחיזה של השתלים בלסת תתאפשר במקומות בהם נפח עצם הלסת דליל או חסר לחלוטין.

מבצעים השתלות שיניים כבר כמה עשורים והתוצאות טובות מאוד על פני שנים אולם אצל הרבה מטופלים קיים חוסר עצם הן במימד ההורטיקלי והן במימד ההוריזונטלי, ולכן נדרש שחזור של העצם לפני התקנת השתלים הדנטליים. חלק מהגורמים לעצם שאינה מאפשרת עיגון תקין של שתלים הם עקירות שיניים, אובדן עצם לאחר טראומה בלסת התחתונה או בלסת העליונה (שם ההליך מכונה הרמת סינוס), מחלות חניכיים או סיטואציה שהצריכה כריתת עצם כתוצאה מנגעים ציסטיים או גידולים בפה.

חסר עצם אלוואולרית עשוי להפריע לביצוע שיקום עם שתלים כתוצאה מחוסר תמיכה מספקת לשתל, המהווה גם בעיה אסתטית. בנוסף, חוסר גובה עצם מספיק באזור האחורי של הלסת התחתונה ומעל לעצב המכתש התחתון (Inferior alveolar nerve) עשוי אף הוא למנוע התקנת שתלים דנטליים.

ישנן מספר שיטות לשחזור רכס אלוואלרי שאותם נסקור בהרחבה בהמשך המאמר, בהן השתלת עצם עצמית, שחזור באמצעות ממברנות (השם המקצועי הוא רגנרציה מונחית עצם GBR) המשלימה חוסרים גרמיים בעצמות הלסת (מכונה ניתוח רגנרטיבי), שחזור בעזרת חומרים אלופלסטיים ועוד. כל שיטות שתוארו לעיל הן מקובלות, אך יש להן מגבלות ובמיוחד כאשר ההליך מצריך הגבהה ורטיקלית משמעותית של הרכס האלוואולרי.

הרכבת עצם והשתלתו נמצאת בשימוש גם בתיקון עצמות אשר רוסקו, נשברו או שניזוקו באופן חמור. כאשר משתילים עצם בלסת, הוא לא רק ממלא מקום ויוצר נפח, אלא גם עוזר לעודד צמיחה של עצם חדשה. במידה והשתלת העצם בפה הצליחה, היא בונה מחדש גם את הגובה או הרכס של הלסת וגם את עוביה.

שימו לב

זקוקים להשתלת עצם וטיפולי שיניים מורכבים להשלמת שיניים בפה? חשוב שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט או מומחה לפה ולסת ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים והכירורגים שלנו ע״י מילוי טופס קצר.


השתלת עצם בלסת - אפשרויות הטיפול

  • השתלת עצם עצמית Autogenous - שמקורה בחולה עצמו ולא בתורם, העצם נלקחת ממקום אחר בגוף. הקוּלִית (עצם הירך) הוא לרוב מקור של תרומה עצמית של עצם להשתלה. השתלה של עצם מגוף התורם עצמו נקראת ״מתכון הזהב״ בגלל שזו ״עצם חיה״, המשלימה אלמנטים חיים שעוזרים לצמיחת העצם. היא כוללת גם עצם שנוצרת מתאים ועצם שנוצרת כתוצאה של ״נדידה על פיגום״ ויצירה של פרוטאין BMP (פרוטאין מורפוגני) אשר מגרה תאים לייצר עצם חדשה. ההשתלה של עצם שנלקח מגוף המטופל עצמו נחשבת לאידיאלית בגלל שכמעט ואין דחייה של הגוף.
  • השתלות מהחי - השתלת עצם בלסת ממקור מן החי Xenograft.
  • השתלות אלופתיה Allograf - כרוכות בשימוש של עצם מתורם אחר (פגר).
  • שיטת ADO - באמצעות טכניקת Alveolar Distraction Osteogenesis) ADO) יוצרים עצם חדשה ע״י מתיחת שני קצוות עצם לאחר אוסטאוטומיה או קורטיקוטומיה. יתרונה הגדול של השיטה הוא הסיכון הנמוך לחשיפת עצם ולכן השתלים שיוחדרו ללסת יהיו יציבים יותר. גם ספיגת העצם היא מינימלית ושיעור הזיהום באזור הניתוח הוא נמוך. דיסטרקשן אלוואולרי מהווה למעשה פתרון חלופי ליצירת עצם בלסת וזאת מבלי להשתמש בשתלי עצם או בתחליפי עצם.
  • השתלת עצם סינטטית - השתלת עצם לסת המגיעה ממקור סינטטי Alloplast כמו קרמיקה.
  • החדרת מטריצה - החדרת מַטְרִיצָה (מַשְׁתִּית, חומר חוץ-תאי) המשמשת בסיס לגדילת עצם, המעודד את הגוף לתקן בעיות עצמיות.

שימו לב

זקוקים להשתלת עצם וטיפולי שיניים מורכבים להשלמת שיניים בפה? חשוב שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט או מומחה לפה ולסת ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים והכירורגים שלנו ע״י מילוי טופס קצר.


השתלת עצם בפה - הלכה למעשה

השתלת עצם בלסת מתחילה בהרדמת הפציינט והכנת האזור להשתלה. יתכן כי צריך יהיה להסיר עצם בריאה בכדי ליצור משטח אידיאלי להשתלה. מחדירים את העצם שהוכנה מבעוד מועד ומצמידים אותה בעזרת פין מיוחד או צמנט כירורגי לפני סגירת החתך שבוצע בחניכיים.

אם ההשתלה הצליחה ותחליפי העצם או העצם שהשתילו בהליך נקלטה היטב (צילום האזור לאחר תהליך ההחלמה יבהיר את המצב בבהירות), ניתן יהיה לבצע השתלת שיניים. מספר חודשים לאחר תהליך עצם הלסת צריכה להיות מחוברת היטב עם השתל. במידה והשתל נדחה, תהיה אבחנה של קו ברור בין עצם הגוף לשתל, דלקת עלולה להתפתח, במצב כזה יש לשלוף את השתל ולעבור את ההשתלה מחדש. תהליך כזה מצריך נוכחות של מומחה פה ולסת, אשר מתמחה במצבים הקשורים למערכות שרירי שלד. הוא יעבוד לצד הרופא במצבים של השתלות שיניים, בכדי להבטיח שהשתלת העצם תהיה בכמות שתספיק לקליטת השתלים בהצלחה.

 

 


השתלת עצם בפה - שאלות ותשובות

ש. מי יכול לעבור השתלת עצם?

ת. אין שום סיבה שתמנע מכל אחד לעבור השתלות שיניים בגלל אובדן עצם. ישנן מספר טכניקות של השתלות עצם הכוללות טַסִּית (בלועזית תרומבוציטים), פלסמה מועשרת המשמשת לגורם של גידול הדם העצמי, RH * BMP שהוא פרוטאין עצמות מורפוגני, השתלת עצם עצמית מהמטופל יחד עם עצם של פגר או תחליפי עצמות. ולכן אם חסרה לכם עצם ברוב המקרים תוכלו לעבור את ההליך, במצבים בהם יש צורך בשתלים אולם לא ניתן להשתיל עצם הרי שישנן שיטות שמדלגות על ההשתלה בהן טכניקת אול און 4.

 

ש. האם בכל המקרים השתלת עצם בלסת הכרחית?

ת. בעזרת הטכנולוגיות האחרונות שישנן כיום ועומדות לרשות המנתחים, שתלים דנטאליים יכולים להצליח כמעט אצל כל אחד אשר מעוניין בשיניים קבועות. על ידי הדמיית מחשב וסורק CT אפשר למפות את איכות וכמות העצם ולראות היכן למקם את השתלים בהליך המכונה ״פתרון ללא השתלת עצם״ אך זוהי טכנולוגיה חדשה המאפשרת להרבה מטופלים עקירה של השיניים והשתלות של השיניים ביום אחד, שזהו תהליך מיוחד שחייב להתבצע על ידי מנתחי פה מיומנים ביותר ובמצב אנטומי מתאים.

 

ש. מהם הסיכונים הסיבוכים ותופעות הלוואי בהליך ההשתלה?

ת. הסיכונים הכרוכים בהרכבת עצם כוללים פגיעה בעצבים, דלקות, דימום וקושיות.

 

ש. כיצד מתכוננים לניתוח השתלת עצם?

ת. יש להשלים את כל הבדיקות המקדמיות או עבודות מעבדה לפי הוראות הרופא. צריך להימנע מלקחת אספירין או תרופות ללא סטרואידים או אנטי דלקתיים במשך שבוע לפני הניתוח. אם עוברים את ההליך בהרדמה כללית בחדר ניתוח יש להסיר לק, לצום 6 שעות וגם להסיר איפור ותכשיטים.

 

ש. מה אסור לעשות לאחר ניתוח השתלת עצם?

ת. חשוב ביותר להימנע מעישון, הניקוטין מפריע לעצם להתאחות בגוף, יש להימנע מקרינה רפואית, כימותרפיה, ותרופות אנטי דלקתיות המכילות סטרואידים.

 

ש. כיצד משמרים את העצם לאחר עקירה בשיטת Socket Shield?

ת. משתמשים בטכניקת ה-Socket Shield (הגנה על העצם) באמצעות השארת חלק משורש השן בחלק הבוקלי במהלך העיקרה יחד עם הקושרות של החניכיים כדי לשמור על ה- Bundle bone וכדי למנוע נסיגת עצם והחניכיים. לקריאה בהרחבה אודות שימור העצם בלסת באמצעות טכניקת Socket Shield.

 

ש. כמה זמן אורכת ההחלמה לאחר השתלת עצם בפה?

ת. זמן ההחלמה מהשתלת עצם (בעיקר תחליפי עצם) בחניכיים אינו קבוע ונע בין 6 - 12 שבועות, הרופא המטפל לאחר צילום רנטגן לצד צילום CT יקבע האם ההחלמה הושלמה במלואה. במקרים בהם משתילים עצם מהמתרפא הרי שתקופת ההחלמה מתקצרת וכאשר משתילים תחליפי עצם מסוגים שונים משך ההחלמה מתארך משמעותית ואף עשוי להתארך עד לתשעה חודשים ואפילו יותר ולכן יש להמתין בסבלנות עד להחלמה סופית ורק לאחר מכן לעבור השתלת שיניים.

 

ש. מה ההבדל בין הרמת סינוס להשתלת עצם?

ת. בהשתלת עצם צריך לבנות ולעבות את עצם הלסת ואף לחזק אותה מה שאינו נדרש בהרמת סינוס. הרמת סינוס היא פרוצדורה שתפקידה לפנות מקום, כאשר העצם שנמצאת מתחת לסינוס עשויה להיות דקה בשל המבנה האנטומי שלה ומבלי כל קשר לחולשתה. ישנם מקרים בהם לא מתאפשר לקיים ניתוח להרמת סינוס או שאין בזה צורך בניגוד להשתלת עצם שאותה תמיד ניתן לבצע. לדוגמא, אם אין אפשרות להרים סינוסים אין אפשרות אחרת אלא לעבור השתלת עצם. הבדל נוסף ופחות משמעותי בין השתלת עצם בלסת לבין הרמת סינוס הוא סיכויי ההצלחה של ההליך, סיכויי ההצלחה לאחר הרמת סינוס (סגורה ופתוחה) הן גבוהים מעט יותר מהשתלת עצם למרות שמדובר בשני הליכים מאוד בטוחים. לא תמיד חייבים לבצע השתלת עצם בלסת התחתונה ולעיתים ניתן להימנע מכך ע״י ביצוע הליך המכונה הזזת עצב (מזיזים את העצב המנדיבולרי ומשתילים כבר באותו הליך את השתלים).