מילואה
מילואה מבוצעת כאשר הטוחנות הקדמיות והטוחנות האחוריות זקוקות לשיקום אסתטי. משתמשים במילואה כדי לתקן שיניים סדוקות, להחלפת סתימות ישנות מאמלגם, כדי להקנות לשיניים מראה אסתטי או כאשר השיניים נגועות בעששת קלה עד בינונית.
החומרים הנפוצים ביותר בהם משתמשים הרופאים לתיקון שיניים הם בעיקר קרמיקה פורצלן, קומפוזיט, קומפומרים, צמנטים דנטאלים ולפעמים גם זהב. מילואה (סתימה יצוקה בגוון השן) עוזרת לחזק את השן, היא אינה נראית לעין, לא צריך להסיר כמות רבה של מבנה שן והיא מחזיקה לתקופה ממושכת.
הטיפול נעשה בדרך כלל בשני מפגשים כאשר במפגש הראשון מאבחנים את החור בשן, מנקים אותה ומסירים מבנה שן נגוע. עוד באותו המפגש, נלקח מטבע של השן הנשלח למעבדה להכנת השיקום, סיום המפגש הראשון מסתיים במילוי השן בחומר זמני. במפגש השני מבצע הרופא התאמות ולאחר מכן הוא מדביק את המילואה באופן קבוע.
סוגי מילואה
ישנם שני סוגים של מילואה: שרף מודבק או אינליי / אונליי מקרמיקה שגורמים לשן להראות טבעית ואסתטית וכמו כן שומרים על עמידות ואטימות. שני סוגי המילואה עשויים משרף קומפוזיט או מפורצלן ולעתים רחוקות אפשר עדיין לראות גרסאות מזהב. מכל מקום, הקומפוזיט והפורצלן נוטים להיות מושכים יותר בגלל שהם מדמים את הצבע הטבעי של השן. במילואה מסוג אינליי משתמשים בכדי למלא שן ורכס אחד או יותר של פני השן העליונה. מילואה מסוג אינליי נחשבת קטנה יותר והיא משמשת כמילוי בין רכסי השן. זהו אזור פגיע לנזקים כתוצאה מלעיסה הנוטה לרוב להישבר.
מתי משתמשים במילואה?
ישנם מספר מצבים בהם ממליצים לעבור טיפול מילואה, באופן עקרוני מבצעים אותה כאשר סתימה רגילה לא מספיקה וכשלב אחד לפני ביצוע כתר. המילואה מחליפה סתימות מאמלגם שנמצאו רעילות לאורגניזם, אם כי בכמות מותרת, מאחר והחיבור המכני של האמלגם לשן חלש ובהרבה מקרים ישנו חלחול של בקטריות לפנים השן. מבצעים מילואה גם כאשר העששת עמוקה או השן שבורה והצורה של השן הרוסה, סתימה ישירה אינה יכולה לתקן את שלמות מבנה השן ובמקרה כזה הבחירה של הטיפול צריכה להיות מילואה כדי לחזק את השן ולשמרה לאורך זמן.
כמה זמן זה מחזיק?
המילואה מחזיקה מעמד שנים רבות אולם עמידותה משתנה בין מטופל למטופל ותלויה בגורמים רבים. אחד הגורמים המשפיעים ביותר על עמידותה הוא החומר ממנה היא עשויה, פרט לכך יש משמעות לשיניים הנגדיות וכוחות הלעיסה אשר מופעלים על המילואה. גורמים נוספים אשר משפיעים על משך הזמן שהמילואה תתפקד הם התנהגות המטופל והפעילות שלו לאחר הנחת הסתימה, זה בא לידי ביטוי בלעיסה נמרצת של מוצרי מזון קשים וההשגחה של המטופל על הסתימות שכוללת גם היגיינה של הפה.
האם הטיפול כואב?
כל תהליך המילוי עצמו בכלל ואינו מורגש אולם הכנת השן לטיפול, ניקוי והוצאת העששת עלול להיות כואב בגלל רגישות בשן ולכן מבוצעת הרדמה מקומית קלה שתפחית למינימום את אי הנוחות שעלולה להיגרם בגלל ״החיטוט״ של הרופא במקום. כאבים לאחר ההליך די נדירים ואם הם בכל זאת מופיעים הם נוטים להיות חלשים. ניתן להקל על הכאב בעזרת משככים ללא מרשם כמו איבורופין או אספירין.
סיבוכים וסיכונים
פרט לסיבוכי ההרדמה המקומית שמבצעים במהלך הטיפול והאפשרות לתגובה אלרגית לחומר המילוי לא נצפו סיכונים וסיבוכים בהליך שנחשב לסטנדרטי ולא מסוכן בכלל.