לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- בהתאם לשיטה ולכמות
מספר ניתוחים- לרוב השתלה אחת
זמן החלמה- כשבוע
תוצאות- לפרקי זמן ארוכים

השתלת חניכיים יכולה להתאים לאנשים הסובלים מנסיגת חניכיים ולאנשים להם חניכיים פחוסות.

השתלת חניכיים

משך ההליך- בהתאם לשיטה ולכמות
מספר ניתוחים- לרוב השתלה אחת
זמן החלמה- כשבוע
תוצאות- לפרקי זמן ארוכים

השתלת חניכיים יכולה להתאים לאנשים הסובלים מנסיגת חניכיים ולאנשים להם חניכיים פחוסות.

המונח השתלת חניכיים הוכנס לספרות הרפואית עוד בשנת 1950 והוגדר כתהליך כירורגי שתפקידו לעצב ולשמור על החניכיים, לתקן פגמים מורפולוגיים ולמקם רקמות חניכיים כך שיקיפו את השן. בשנת 1993 הוא הוסף למושג של כירורגיה פלסטית למֵסַב השֵן ואפשר היה להגדיר אותו כניתוח כירורגי לתיקון והעלמת ליקויים אנטומיים, עיוותים טראומטיים של החניכיים וקרום המכתש.

השתלת חניכיים היא תהליך כירורגי שבו מניחים כמות מספקת של רקמות חניכיים מסביב לשן אחת או מסביב לקבוצת שיניים. אם נמצאת מתאים להליך (לאחר בדיקת התאמה) ניתן יהיה לשקם בתוך פרק זמן של כחמישה שבועות עד 3 מ״מ של רקמות חניכיים לקבלת חניכיים בריאות. רקמות החניכיים והחיך שומרים על האפיון המקורי שלהם לאחר ביצוע השתלה על קרום המכתש ולכן זו גם הסיבה שניתן לצפות מראש את התוצאה המתקבלת לאחר ביצוע ההליך.

שימו לב

זקוקים להליך מורכב כמו השתלת חניכיים בשל מחלת חניכיים קשה? חשוב שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי טופס צור קשר קצר.


מהי השתלת חניכיים?

בנסיגת חניכיים, הגוף מאבד את אחת מההגנות הטבעיות שלו גם כנגד חדירה של בקטריות וגם כנגד פצעים או נזקים. כאשר הנסיגה נגרמת בגלל בעיה, השיקום שלהן באמצעות השתלה היא אחת מאפשרויות הטיפול. בנוסף, נסיגת חניכיים גורמת לרוב לרגישות של שורש השן למוצרי מזון חמים או קרים וכן היא מקנה גם מראה מכוער לשיניים ולחניכיים ולכלל הפה. מצד שני, נסיגת חניכיים במצב מתקדם ומשמעותי, מחמירה את ההתכנסות וחושפת את פני השורש, השתלת חניכיים פותרת בעיה זו. בעבר היו משתילים חלק דק של רקמת החיך או רקמות שהועברו מאזורים סמוכים באיזורי הנסיגה. לאחר תקופת ריפוי האזור והגלדתו, השתל כיסה את האזור הבעייתי והפך להיות חלק בלתי נפרד מהחניכיים.

היום משתמשים בטכניקות חדישות בהן הוספת רקמות חניכיים מבלי שיהיה צורך להוציא רקמות מחלקים אחרים בפה. אחת הדוגמאות הטובות הוא שימוש בשתלים מתאי עור המופקים בשיטת גידול (PRFG - Plasma Rich in Growth Factors) המשמשים כתחליף לרקמה עצמית. תהליכים אלו מבוצעים לצורך כיסוי משטחי שורש השן, הבלתי מקרין, הרגיש והחשוף וכדי למנוע נסיגת חניכיים נוספת. ניתן לשפר בהרבה את אסתטיקת הפה ע״י השתלת חניכיים.

שימו לב

זקוקים להליך מורכב כמו השתלת חניכיים בשל מחלת חניכיים קשה? חשוב שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי טופס צור קשר קצר.


מהי נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים היא תהליך שבו הרקמות אשר אופפות את השן נוטשות אותה וחושפות יותר את השן ואת שורש השן כך שעלול להיגרם נזק לתמיכה של העצם. נסיגת החניכיים היא בעיה דנטאלית נפוצה ומחלת חניכיים מתקדמת השכיחה אצל 4% עד 12% מהאוכלוסייה שלעיתים רוב רובה אינו מודע לכך עד שהיא מחמירה.

הרבה מאוד אנשים אינם מבחינים בנסיגת חניכיים כיוון שהתהליך הוא הדרגתי ומתמשך, אך בחלוף הזמן השן החשופה לא רק מתכערת, היא אף הופכת להיות רגישה לשינויי טמפרטורה. מכל מקום, נסיגה, גם במידה והיא אינה מהווה איום רפואי היא עלולה לגרום לאובדן שיניים, וכדי למזער נזקים, לתקן את הנעשה ולמנוע בעיות בעתיד הפתרון יהיה השתלת חניכיים. קראו עוד על נסיגת חניכיים והרחבה

 

 


תהליכים להשתלת חניכיים

ישנם 4 סוגים של השתלות חניכיים ובחירה באחד מהתהליכים תלויה בצרכים הייחודיים של כל מקרה.

  1. השתלת רקמות חיבור – זוהי השיטה הנפוצה יותר בטיפול כאשר שורש השן נחשף, במשך הטיפול מבצעים חתך בגג הפה (חיך) ויוצרים מעין צוהר או דש שמוסת הצידה לאחריו מוציאים רצועה של רקמות מתחתיו, אשר נקראות רקמות חיבור תת אפיתל ותופרים אותן לרקמות החניכיים אשר מקיפות את שורש השן החשופה. לאחר שרקמות החיבור הוסרו מהחיך, סוגרים גם את דש הצוהר שנוצר על החיך בעזרת תפרים.
  2. השתלת חניכיים חופשית – בדומה להשתלת רקמות חיבור, השתלת חניכיים חופשית כוללת שימוש של רקמות מגג הפה, אך במקום להסיר רצועת עור ולהסיר רקמות מתחתיה, מוציאים כמות קטנה של רקמות ישירות מהחיך ומצמידים אותה לאזור החניכיים המטופל. טכניקת טיפול זאת מיושמת לרוב אצל אנשים עם חניכיים דקות אשר זקוקים לרקמות נוספות כדי להרחיב את החניכיים.
  3. השתלת חניכיים סביבתית – בתהליך זה במקום לקחת רקמות מהחיך הן נלקחות מסביבת החניכיים הסמוכה לשן שאותה רוצים לכסות, עושים חתך חלקי הנקרא דש שהוא חתך בלתי גמור כך שהקצהו השני נשאר מחובר. החניכיים אשר הוצאו מהרקמות הסמוכות, מוכנסות למעלה ולמטה בתוך הדש כדי לכסות את השן החשופה ולאחר מכן הדש נתפר למקומו. תהליך זה יכול מבוצע רק אצל אנשים להם כמות מבורכת של חניכיים ליד השיניים.
  4. אלודרם – שיקום מַשְׁתִּית רקמות החל להיות בשימוש נרחב ביישום השתלות ברקמות רכות. האלודרם תומך רקמות שיקום על ידי האצה של בנייה מהירה של כלי דם, נדידה של כדוריות לבנות ואכלוס תאים. לאחרונה הוא נהפך לרקמה מארחת לשיקום טבעי וחזק. החומר שהוא חיצוני, מיועד להחליף רקמות של המטופל עצמו במקרים ובנסיבות מיוחדות. היתרון הוא בכך שאין צורך באזור התורם של החיך. שיעור ההצלחה של אלדורם דומה להשתלת רקמות חיבור.

לאחר השתלת חניכיים

בדרך כלל אפשר לחזור לשגרה מיד לאחר התהליך. אין לצחצח או להעביר חוט דנטאלי על קו החניכיים עד שהוא לא מבריא לחלוטין. יש לבצע שטיפותל פה עם חומר מיוחד לכך אשר ישלוט על הרובד הבקטריאלי במשך תהליך ההחלמה, עליך גם ליטול אנטיביוטיקה בכדי להפחית סיכון של דלקות. במשך השבועיים הראשונים יש לאכול מזון רך, אוכל קר כמו ביצים, פסטה, יוגורט, גבינת קוטג’ וירקות מבושלים.

רמת הכאב לאחר הניתוח תלויה בעומק השתלת החניכיים שבוצעה ובסוג השתלת החניכיים. במידה והרקמות לא הוסרו מהחיך אי הנוחות תהיה מזערית, אם בכלל. אך במידה והרקמות אכן הוצאו מן החיך תהיה אי נוחות די קשה למשך מספר ימים לאחר ההשתלה. הכאב מתפוגג לאחר זמן קצר. משך ההחלמה הוא כשבוע עד שבועיים ואין מניעה מלשוב לעבודה ולחיי שגרה יום לאחר ההשתלה.


האם החור שנוצר בחיך ייסגר?

אכן החור ייסגר וזה רק עניין של זמן, הכאב אשר נוצר נובע כאשר רקמות החיבור התחתונות נחשפות לחלל הפה ומגורות על השפשוף של הלשון והמזון. בערך 14 ימים לאחר הניתוח, החלק החיצוני של העור באזור התורם יעשה עבה יותר, וכ- 6 עד 8 שבועות לאחר ההשתלה השקע ממנו נלקחו הרקמות יתמלא לחלוטין.


מתי אפשר לדעת שההשתלה נקלטה?

התוצאות מתקבלות בדרך כלל לאחר 4 עד 6 שבועות לאחר ההשתלה ויש להמתין עד לאחר 8 שבועות לערך כדי שהרקמות יבשילו ולקבוע איזו כמות של רקמות אכן נקלט. במידה וההשתלה תהיה עבה מידי בהתחלה, השכבות העליונות ינשרו אך השכבות העמוקות ישרדו. (החלקים העליונים של ההשתלה לא ישרדו בגלל חוסר אספקת דם ויהפכו לנמק לבן ויפלו). מה שנשאר יהפוך להיות לאדמדם וישרוד. הרופא יצטרך לבצע הערכה מחדש של האזור ולקבוע איזו כמות נקלטה. יהיו מקרים בהם יהיה צורך בניתוח משלים.


סיבוכים אפשריים לאחר השתלת חניכיים

לניתוח השתלת חניכיים יש בדרך כלל שיעור הצלחה גבוה, לרוב, הרקמות משתקמות ואין צורך לעשות דבר. להלן סיבוכים נדירים:

נפיחות חמורה ושחרור התפרים – הרקמות אשר הושתלו ואשר הושגו בדרך כלל מן החיך, תלויות במידה רבה באספקת דם המגיע מהעצמות הסמוכות שמסביב (בגלל שאין כלי דם על פני השן). יציבות הרקמות המושתלות חשובה ביותר לכלי הדם החדשים. במשך תקופת ההחלמה, בגלל נפיחות חמורה, משתחררים התפרים, הרקמות המושתלות עשויות לנוע והניתוח עשוי להיכשל. במקרים כאלו יש להמתין עד להחלמה ולבצע השתלה חדשה. כאמור זוהי תופעה נדירה, וכל מקרה הוא שונה, ישנם מקומות בהם הניתוח הוא קשה לביצוע ותלוי בחומרה של חשיפת השן ומה שנשאר ברקמות החניכיים התומכות.

נשל של רקמות מהקשת העליונה - מתרחש כאשר הרקמה נושרת מהקשת העליונה של הפה והיא קשורה לגודל של השתל שלוקחים. לכל אחד דפוס של החלמה שונה ואותו הדבר לגבי הכאב. מכל מקום, העצה היא להשתמש בפלסטיק וואקום שקוף ודק לקשת העליונה. הפלסטיק ניתן להרכבה במהירות וניתן לכוון אותו כדי להיות בטוחים שהחיך מכוסה לגמרי. המתקן לוחץ על האזור התורם ומונע גירויים.

זיהום – בדומה לכל תהליך כירורגי אחר, הזיהום יעכב את החלמה הפצע, וזה במיוחד נכון לפצעים בפה אשר חשופים לאתגרים של בקטריה תמידית. בכל אופן תקבלו תרופה אנטי בקטריילית בצורה של שטיפו פה אנטיספטי השומרת מעומס בקטריאלי למשך עשרת ימי ההחלמה הראשונים.

החלמה לא אחידה – לעיתים אין סימטריה לאחר ההשתלה ולכן מבצעים ״ג’נג’יבופלסטיה״ - תהליך מהיר שבמהלכו מקטינים את הרקמות הרכות העודפות.