לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

מי נפגע- מרבית האוכלוסיה
במקרים קלים- שטיפות פה
זמן החלמה- מהיר בדרך כלל
למי פונים- לרוב לפריודונט

דימום בחניכיים הוא סימפטום שמצביע על חניכיים לא בריאות והוא אף עשוי להיות גם סימן המעיד על הימצאות מחלת חניכיים.

חניכיים מדממות

מי נפגע- מרבית האוכלוסיה
במקרים קלים- שטיפות פה
זמן החלמה- מהיר בדרך כלל
למי פונים- לרוב לפריודונט

דימום בחניכיים הוא סימפטום שמצביע על חניכיים לא בריאות והוא אף עשוי להיות גם סימן המעיד על הימצאות מחלת חניכיים.

דימום מהחניכיים היא בעיה נפוצה במיוחד שפוגעת כמעט ברוב האוכלוסייה בשלב כזה או אחר במהלך החיים. דם מהחניכיים עשוי להופיע במהלך צחצוח שיניים (או העברת חוט דנטלי) כאשר לעיתים החניכיים יכולות לדמם גם ללא צחצוח שיניים או כל נגיעה בהן. דם בחניכיים הוא סימפטום שמצביע על חניכיים שאינן בריאות, ועלול להיות גם סימן המעיד על הימצאות מחלת חניכיים במקרה הטוב ועל מחלה מערכתית קשה במקרה הרע. בהמשך תוכלו לקרוא מדוע מופיע דימום בחניכיים וגם איך מונעים דימום מהחניכיים.

חשוב שתדעו

סובלים מחניכיים מדדמות? חשוב לטפל בדימום עכשיו ומיד שכן אם תזניחו את הדימום ולא תטפלו בדלקת בצורה עקבית אתם עלולים לאבד שיניים. חשוב גם שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי הטופס קצר.


גורמים וסימפטומים לדימום בחניכיים

דימום מתמיד מהחניכיים עשוי להעיד בחלק קטן מאוד מהמקרים על בעיה רפואית קשה (סרטן הדם – לוקמיה), אולם לרוב הסיבה לדימום אינה בהכרח מעידה על קיומה של מחלת חניכיים חמורה. מעבר לסימפטומים הברורים בהם: דימום מהפה וריח רע מהפה, תופעת שטפי הדם בחניכיים מלווה בדרך כלל בדלקת חניכיים, רואים שינוי בצבע שגורם לחניכיים להיות אדומות יותר, נפוחות ומודלקות.

במידה ומחלת חניכיים קלה כגון ג׳ינג׳יביטיס (נוטה להופיע כפלאק ואבנית בשולי קצוות החניכיים) אינה מטופלת בזמן היא עלולה להפוך (תוך מספר חודשים) למחלת חניכיים קשה כמו פריודונטיטיס. הפלאק הבקטריאלי והאבנית הם חומרים סופחי בקטריות שמזיקות לחניכיים ולשיניים ולכן יש להקדים תרופה למכה, דהיינו להיבדק אצל רופא שיניים ולטפל מיידית כאשר אותרו ליקויים.

חשוב שתדעו

סובלים מחניכיים מדדמות? חשוב לטפל בדימום עכשיו ומיד שכן אם תזניחו את הדימום ולא תטפלו בדלקת בצורה עקבית אתם עלולים לאבד שיניים. חשוב גם שאת הטיפול תעברו אצל פריודונט ולא אצל רופא שיניים כללי, התייעצו עם מומחי החניכיים שלנו ע״י מילוי הטופס קצר.


סיבות עיקריות שעשויות לגרום דימום מהחניכיים:

צחצוח שיניים לא שיטתי – צחצוח לא שיטתי יותיר משטחי שיניים עתירי פלאק ואבנית.

צחצוח שיניים לקוי - שימוש לקוי בחוט הדנטלי, או צחצוח חזק מידי, עלולים לגרום לדימום בחניכיים.

מחסור בוויטמינים - מחסור בוויטמין K שנחוץ בתהליכים של קרישת הדם יגרור לדם בחניכיים.

עישון – עישון הוא אחת הסיבות העיקריות להופעת דימום בחניכיים ויש להימנע ממנו.

סוכרת - חולי סוכרת נוטים יותר לפתח דלקות, ביניהן מחלת חניכיים.

שינויים הורמונאליים - במהלך היריון נשים עלולות לסבול מדימומים בחניכיים בגלל שרקמות הפה רגישות לשינויים שכאלו.

מחלות שונות - דם מהחניכיים עשוי להיגרם כתוצאה ממחלת איידס, הרפס, מחלות לב ולוקמיה.


פלאק בחניכיים

תגובת החניכיים לנוכחות פלאק בקטריאלי היא דימום, לכן, כאשר מבחינים בדימום, לא מדובר בתופעה נורמאלית, אלא סימן למחלה שמעידה לרוב על התפתחות מחלת חניכיים קלה. מחלת חניכיים קלה (ג׳ינג׳יביטיס), שעלולה להופיע עקב מספר סיבות, קשורה לחיידקים הנמצאים בפלאק. באמצעות צחצוח נכון, מוסרות הבקטריות והרעלנים שהן מייצרות, והתגובה לכך היא הדימום בחניכיים.

בדרך כלל, כאשר רואים דם בצחצוח, מפסיקים איתו מידית מחשש מוטעה שעושים נזק, אך למעשה זה הדבר ההפוך שצריך לעשות שכן המצב מחמיר והדלקת מתגברת. הדלקת הופכת את הצחצוח לקשה ולכואב יותר בכל פעם. צחצוח נכון מפחית את הדלקת והדימום לאחר מספר ימים, וברוב המקרים, יש ליצור קשר עם גורם רפואי מכיוון שהמצב מצריך ניקיון שיניים יסודי. אסור שהצחצוח יהיה חזק, בגלל שבמצבים כאלו הוא עלול לפצוע את החניכיים.

 

 


אופן ניקוי השיניים למניעת דם מהחניכיים

ניקיון שיניים צריך להימשך 3-2 דקות. יש לצחצח את כל השיניים והדפנות, ולתת דגש במקומות בהן השן באה במגע עם החניכיים. סדר בצחצוח תמיד אפקטיבי, ועוזר לכסות את כל האזורים. יש להתחיל תמיד מאותו צד ולהמשיך לאורך קשת השיניים העליונה, ולאחר מכן לתחתונה, בחלקים הפנימיים והחיצוניים של השיניים. אין צורך להשתמש בכמויות גדולות של משחת שיניים על המברשת, אך חשוב כי מגע המשחה יהיה עם החניכיים (המשחה עוזרת להרחקת הפלאק). יש להשתמש בחוט דנטלי במרווחים שבין השיניים, שכן החוט הדנטלי מסיר שאריות פלאק באזורים קשים לגישה עם המברשת.


מקרי דימום חניכיים ותגובות

במקרים בהם הגורם לדימום הוא קל (דלקת חניכיים קלה כמו ג’ינג’יביטיס), הפתרון יהיה שטיפות פה עם תמצית כלורהקסידין (חומר אנטי-ספטי ואנטי בקטריאלי נגד חיידקים ופטריות) או קמומיל. במקרים קלים שוטפים פעמיים ביום לאחר הצחצוח, במקרים קשים יותר של דלקת חניכיים, הרופא ינקה את האבנית ואת המרווחים בין השיניים. במידת הצורך יתבצע טיפול של מומחה חניכיים (פריודונט) שמסיר רקמות מודלקות ומטפל בכיסי חניכיים עמוקים.


עצות למניעת חניכיים מדממות

חשוב להפסיק לעשן כאשר סובלים מדימום מהחניכיים, העישון מחמיר את התופעה ורצוי להיפטר ממנו כליל. שמירה נאותה על היגיינת הפה חשובה ביותר להתמודדות עם הבקטריה. דיכאון ולחץ נפשי משפיעים על בריאות הפה, והופכים את החניכיים לפגיעות יותר בגלל שמערכת ההגנה של הגוף אינה פועלת ב- 100% במצבים כגון אלו. מערכת הגנה חלשה, “מזמינה” מחלות שונות באופן כללי ולכן הירגעו, שחררו לחץ, צאו לחופש!

אם הדימום משמעותי, ניתן לשלוט עליו באמצעות הפעלת לחץ ישיר על החניכיים המדממות עם גאזה ומים קרים. לעתים הדימום נובע מחוסר וויטמינים (K), לכן דאגו לרכוש תוספי מזון וויטמינים בהתאם. כאשר נוטלים תרופות יש להימנע מלהשתמש באספירין. במקרה של נטילת תרופות הגורמות לתופעות לוואי, צריך לגשת לייעוץ רפואי לגבי תרופות חלופיות, אין לעשות זאת ללא הוראה מפורשת מרופא. במקרה והדימום מתגבר כאשר משתמשים בשיניים תותבות שאינן מותאמות היטב, צריך לפנות לעזרה רפואית.