עישון והשתלות שיניים
שתלים דנטליים מהווים את האופציה הטובה והאסתטית ביותר להשלמת שיניים חסרות. שתלים דנטליים, למעשה מחליפים את שורשי השיניים, מוברגים אל תוך עצם הלסת ועליהם מורכבים כותרות החרסינה ליצירת שיניים פונקציונאליות בעלות מראה טבעי.
קיימת חשיבות עליונה לבחירת רופא שיניים מתאים אשר יבצע את פרוצדורת ההשתלה אך את אחוזי ההצלחה קובעים פרמטרים נוספים כגון מצב רפואי (גיל, אוסטאופורוזיס, סכרת, שימוש בתרופות מסוימות ועוד) כאשר גם לאורח החיים של המטופל ישנה השפעה לא מעטה.
עישון (סיגריות, סיגרים, סיגריות אלקטרוניות וכדומה) נמצא כאחד הגורמים המרכזיים שתורמים לעלייה בסיכוי לדחיית השתלים עד פי 8 בהשוואה לאוכלוסיית הלא-מעשנים ואנחנו כאן על מנת להזהיר מפני התופעה המטרידה.
העישון והמשמעות שלו לבריאות
עד שנות החמישים לערך, פעולת העישון לא נחשבה כמזיקה לבריאות ולכן לא זכתה להתייחסות כלשהי ע”י ארגון הבריאות העולמי. מאז ועד היום מצביעים כל המחקרים על כך שהעישון מזיק לבריאות ברבדים שונים ומגוונים. עשן הסיגריות מכיל מאות כימיקלים שונים שחלקם ידועים כמסרטנים. כל אותם החומרים באים במגע עם כל איברי הגוף באשר הם, החל מהעור והעיניים וכלה בשפתיים, הרקמות הרכות בפה, השיניים, קנה הנשימה, הריאות ומשם לשאר הגוף באמצעות מערכת הדם.
מעבר לחומרים המסרטנים, העישון מעלה את רמת ה- CO2 בדם ומגביר את פעולת קצב הלב, פוגע בתהליכי ריפוי פצעים, פוגע בתהליך חידוש העצמות, מגדיל את הסיכוי להופעת מחלת הסכרת, מעלה את הפרופיל הדלקתי בגוף ועוד.
בכל מה שקשור לבריאות הפה, העישון נמצא כמעלה את הסיכוי להופעת סרטן ברקמות הרכות, גורם לעכירות בצבעי השיניים, מעלה את הסיכוי לדלקות ונסיגת חניכיים, מחבל בהחלמת פצעים וכאמור, פוגם גם בסיכויי ההשתלה הדנטלית.
עישון מגדיל את הסיכוי לכישלון ההשתלה
עישון נחשב כאחד מהפקטורים המשמעותיים ביותר, אשר קיומו או היעדרותו עשויים לקבוע במידה רבה את קליטת השתלים בהצלחה בכל מטופל שהוא, צעיר ומבוגר כאחד. כיום ישנה המלצה חד משמעית להפסיק לעשן באופן כללי ובמיוחד לפני השתלות שיניים ולאורך כל תקופת ההחלמה שלאחריה. אי עמידה בכך מגבירה את הסיכוי לכישלון הטיפול ע”י מגוון התרחישים הבאים:
פרי-אימפלנטיטיס (Peri-Implantitis) – זוהי דלקת חמורה ביותר אשר עשויה להופיע לאחר החדרת שתלים דנטליים והיא משפיעה על הרקמות הקשות והרכות סביב אזור החדרת השתל. דלקת פרי-אימפלנטיטיס עשויה להתרחש לאחר כל השתלת שיניים אך הסיכויים להופעתה גבוהים יותר בקרב אנשים מעשנים.
האטה בריפוי פצעים – עישון ידוע כגורם שמעכב ריפוי פצעים. מאחר והשתלת שיניים טומנת בחובה “פציעה” מבוקרת בעצם הלסת ובחניכיים, עישון לפני ההשתלה ובמהלך תקופת ההחלמה עשוי להאט את קצב הריפוי הטבעי של הרקמות הללו ולהגביר את הסיכוי לזיהומים.
האטה בחידוש העצם – על מנת שהשתלים הדנטליים ייקלטו בעצם הלסת באופן הטוב ביותר, יש להביא לתנאים האופטימליים ביותר התומכים בכך. בעשן הסיגריות חומרים רבים שידועים כבעלי יכולת פוטנציאלית לכווץ כלי דם, ביניהם הניקוטין. זרימת דם מופחת לאיזור עצם הלסת משמעותה ירידה בקצב העברת חומרים בוני עצם, מה שמביא להגברת הסיכוי לכישלון ההשתלה בטווח הזמן הקצר והארוך.
עליה בסיכוי לדימום – פעולת העישון דומה ליניקה. לאחר השתלות שיניים חל איסור לירוק אולם למעשה, גם פעולת היניקה עצמה עשויה לגרום לדימום ולפגיעה בתהליך ההחלמה לאחר השתלת שיניים.
אחוז ההצלחה של השתלה במעשנים
אחוזי ההצלחה של השתלת השיניים בקרב האוכלוסייה הלא מעשנת עומדים על יותר מ- 97%. עישון באופן כללי ובמיוחד עישון סמוך לניתוח ההשתלה ובמהלך כל תקופת ההחלמה מעלה את הסיכוי לדחיית השתל ולכישלון הטיפול כולו. גם לאחר ההשתלה חשוב ביותר שלא לעשן על מנת לשמור על בריאות החניכיים והארכת תוחלת החיים של השיניים החדשות שלכם. אומדן אחוז ההצלחה אצל מעשנים שאינם זקוקים להשתלת עצם והרמת סינוס הוא סביב ה - 81% ולכן רצוי ככל האפשר להימנע מעישון גם בגלל הכישלון שעשוי להתלוות להליך ההשתלה.