כתר זירקוניה
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בחומרי הגלם בהם משתמשים ברפואת השיניים. ההתפתחות הזו לא פסחה על עולם הכתרים הדנטליים, וכך, זירקוניה מוצקת (לא זירקוניום) החלה לדחוק שימוש בכתרים מחומרים דנטליים אחרים. קרמיקה מסורתית המשוטחת על גבי מתכת נמצאת בשימוש נרחב בעיקר בשיניים אחוריות. עבור שיניים אחוריות משענת מותאמת אינה הכרחית כמו בשיניים קדמיות בגלל שהחניכיים בדרך כלל שטוחות וצורת קו החניכיים יכולה להיבנות בתחתית הגשר.
אחד הסיבוכים היותר נפוצים הוא אפשרות של שבר, כתר ממתכת הוא אפשרות מצויינת למקרים כאלו אולם המטופלים מהססים לבחור בכתרי מתכת בגלל מראה לא אסתטי. כתר זירקוניה מציע אפשרות אחרת, תוך כדי אספקת חבילה של חוזק מרבי בשילוב אסתטיקה ברמה הכי גבוה שיש.
כתרי זירקוניה עמידים ואסתטיים
כתר זירקוניה ״לא נשבר״ והקליניקות לרפואת שיניים ״דוחפות״ את הפציינטים לעבור התקנת כתרי זירקוניה בעלות חוזק ועמידות בכל הפעולות הפונקציונאליות תוך כדי הימנעות משיקום מתכתי. בגלל השיפור הניכר מבחינת המראה האסתטי, העמידות הכימית וההתאמה הביולוגית, שיקום הפה ע״י כתר זירקוניה הפכו להיות אלו המועדפים יותר. שיקום ע״י כתרי זירקוניה בשונה מכתרי חרסינה אחרים (״קרמיקה מותכת למתכת״ או ״חרסינה מאוחה למתכת״ ובלעז Porcelain fused to metal) PFM) נחשב ״למרצדס״ של הכתרים.
הפיתוחים האחרונים של מדעי חומרי הקרמיקה הביאו לתוצאות של שיפור איכויות החוזק של חומרי הקרמיקה המודרניים מה שייצר גידול והעצמה של התפיסה הקלינית אצל כלל כתרי חרסינה. זירקוניה הוא דו תחמוצת של גביש צלול מזירקוניום שהוא הקרמיקה / חרסינה החזקה ביותר בכל השווקים הדנטליים כיום. זהו חומר רב-קריסטל שאינו מכיל שבבי גילוף זכוכית.
לזירקוניה יש מספר אפשרויות של מבנה קריסטלי התלוי בטמפרטורה. הוא משתנה למבנה של ריבועי קריסטל בטמפרטורה של מעל 1,170 מעלות. ישנם תוספים של חומרים שונים אשר מוספים לזירקוניום בכדי לייצב את מבנה הרבועים הקריסטליים בטמפרטורת החדר.
כתר זירקוניה מסוג איטריום
הנפוץ ביותר ברפואת שיניים הוא אִיטְרְיוּם, סוג של מתכת - מייצב זירקוניה הידוע כריבועי זירקוניה רב-קריסטלי ובלעז Tetragonal zirconia polycrystal) TZP). אִיטְרְיוּם מייצב זירקוניה הוא בעל תכונות פיזיות טובות יותר משאר צורות הזירקוניה בגלל שינוי השראת הלַחַץ אשר מקשיחה את החומר. כאשר סדק מתחיל להתפשט על החומר, המרובעים משנים צורה לצורה מונו-קלינית עם מקדם התפשטות ווֹלוּמֶטְרִי (נפחי) צמוד, אשר מנפה את הכוחות אשר מוליכים את הקצוות להיסדק ומונע בכך את התקדמות היווצרות הסדק.
כתר זירקוניה מקנה גם מספר יתרונות נוספים אשר אין לחומרים אחרים בתיקון השיניים וזאת מלבד או בנוסף לחוזק הגבוה. יש לו את הצבע הדומה ביותר לצבע השן והוא מפחית את הצורך להקהות או למסך את החומר כמו בשאר התת מבנים המתכתיים. לכתרים לשיניים מסוג זירקוניה יש גם עמימות מצויינת. לדבר יש יתרון משמעותי כאשר רוצים לחסום דהיית שן קשה מתחת. אך הדבר יכול להפוך לחיסרון כאשר מנסים לשוות שקיפות למחצה לכתר. ישנם יצרנים אשר יכולים להעניק צבע לתת מבנה הזירקוניה ולדמותו לצל של דֶּנְטִין (שנהב) כדי לרצות יותר את השאיפה לאסתטיקה גבוהה.
תהליך ייצור כתר זירקוניה
שיקום דו שכבתי בצורת כתר PFM נשען על חוזק עוצמתי וצבע כתרי השיניים. כתרים מחרסינה נחשבים באופן כללי לבלתי חזקים דיים מבחינת הצפי לתמוך בפעולת השיניים האחוריות לאורך זמן. עיצוב הגשר הדו שכבתי מבוסס על הרעיון שמשטח השכבה האסתטית מאוחד עם תת מבנה חזק שנוצר כתוצאה של שילוב רצוי ביו אסתטיקה לחוזק חומרים.
למרות שמבנה מתכתי יכול לספק את החוזק הדרוש לכתר מסוג PFM (כתר חרסינה רגיל), יש למסך את המתכת כדי לרצות את השאיפה האסתטית. הזרקוניה היא תחליף ראוי לתת מבנה של כתר דו שכבתי בגלל המראה הדומה ביותר לשן. גורם חשוב ובולט לעין בחוזק של השיקום הסופי הוא יצירת מרחב מספיק לחומר המתקן כדי להבטיח חוזק מכסימאלי. ישנם עוד מספר מרכיבים ייחודיים בתהליך ייצור כתר זירקוניה שיש לנווט אותם בהתאם לתוצאות המבוקשות.
זירקוניה הוא חומר מבודד חום טוב ביותר, אשר משמעותו היא שהדו שכבתי אינו מוליך טוב והוא מתחמם לאט וגם מתקרר לאט מה שמוביל לבעיה במשך התהליך בציפוי החרסינה. אי לכך, הכתר צריך להתקרר לאט, אחרת עלול להיווצר לחץ פנימי שיוביל לכשל במשטח החרסינה. העיצוב של תת מבנה הזירקוניה הוא היבט אחר בתהליך הייצור הדורש השגחה זהירה. כתרי זירקוניה מבוצעים בעזרת מחשב בעל יכולות להתאמה אישית של התת מבנה ולאחידות התמיכה הפנימית וחיקוי צורת אצבעון, כאשר הציפוי בשכבת הקרמיקה הוא יותר משני מילימטר עובי, הוא מהווה סיכון של שבר לשכבת הציפוי בגלל התמיכה המועטה של החלק הפנימי.
ביחס לעיצובים פנימיים אחרים נמצא כי חוזק נגד שבר גדול יותר נעשה כאשר עובי לב הזירקוניה מתואם לספק אחידות לעובי של משטח הציפוי הקראמי ותמיכה טובה עם יכולת יצירת המבנה התומך אשר צריך להיות מותאם ולהבטיח אחידות של שכבת הציפוי הקראמי אשר נתמכת היטב על ידי המבנה הפנימי. צורות חדשות של עיצובי מבנה פנימי של כתרי זירקוניה עדיין נחקרים בכדי למקסם את החוזק של השיקום הדו שכבתי.
כתרי זירקוניה שאלות ותשובות
ש. מהי זירקוניה?
ת. זירקוניה היא תחמוצת זירקוניום (Zr) כמו שאלומינה היא תחמוצת אלומיניום. היישום המבני והביוכימי כלל אינו משתמש בזירקוניה טהור אלא בזירקוניה ריבועית מיוצבת חלקית. הזירקוניה נמצאת במספר מצבים שתלויים בטמפרטורה ובמספר סוגי הקריסטל ובתוספת המרכיבים בהם קלציום, מגנזיום, איטריום, או צֶרְיוּם, סוגים מסוימים מיוצבים גם בטמפרטורת החדר. במידה ומוסיפים כמות נכונה של מרכיבים אפשר להפיק פאזה ריבועית מיוצבת כליל – זירקוניה ריבועית של מגה דמוי מסגרת יהלום, במידה ומוסיפים כמות קטנה נוצר ייצוב חלקי של זרקוניה. שלב הזרקוניה הריבועי מיוצב בטמפרטורת החדר, אך תחת לחץ, הפאזה משתנה למונו קלינית עם 3% עליה במידת הוולומטרית. שינוי מידה זה מוציא את האנרגיה מן הסדק ומפסיק את התהוותו – מה שנקרא ״שינוי קשיחות״.
ש. באיזה סוגים של זירקוניה ללא מתכת משתמשים?
ת. בגדול ניתן לחלק את סוגי כתרי הזירקוניה שאינם מכילים מתכות לשניים: הכתר הראשון עשוי מחרסינה (החלק החיצוני) וזירקוניה (בחלק הפנימי), הכתר השני נקרא כתר זירקוניה מונוליטית שהוא כתר שעשוי מזירקוניה טהורה, כתר זירקוניה טהור נחשב לחזק במיוחד ובעיקר משתמשים בו לשיקום שיניים אחוריות.
ש. האם ישנם הבדלים בין סוגי הזרקוניה?
ת. הזרקוניה שונה כאשר מתייחסים לאחוזי המשקל של התוספים כמו האיטריום. גם מידות החלקיקים יכולים להיות שונים, מה שמוביל לשינויים במידות של הקריסטלים, הפאזות והתכונות המכאניות של דִּבְקֵק הזירקוניה. ביחס לגושים בהחלט ישנו שוני בחוזק, בצפיפות, ובאחידות. ישנם גם מספר סוגים עם נקבוביות, חלשים יותר ושמתעוותים לאחר דבקוק.
ש. האם ישנה שחיקה בכתר זירקוניה לאחר שנחשף לנוזלי הפה?
ת. קיימת אפשרות שתהיה שחיקה של הזירקוניה במשך הזמן. השחיקה הינה איטית ביותר, הרבה פחות מזו של שן טבעית. תיתכן בעיה עם המיזוג המדויק של מרכיבי המשנה כמו האיטריום שעלול להוביל לאי יציבות. חשוב גם שישלבו בכתר הזירקוניה כמות קטנה של אלומינה (0.2%) בכדי למנוע חוסר יציבות של פאזות הקריסטל.
ש. איזה סוגים של פורצלן או זכוכית משמשים לציפוי החומר?
ת. הרכב חומרי החיפוי משתנה בהתאם ליצרן, אך בדרך כלל הוא מבוסס על סוגים של פורצלן מפַּצֶּלֶת הַשָּׂדֶה (פֶלְדְסְפַּט), שהוא בעל חלקיקים עדינים של חומר רב פאזי עם לוסיט (מינרל השייך לקבוצת המינרלים הטקטוסיליקטים - סיליקטים במבנה מרחבי, דמוי פצלת השדה, אך בעל מבנה שונה והמכיל פחות סיליקה), או זכוכית מטריקס ומעט פלורופטיט קרסטלית.
ש. האם כתר זירקוניה נחשב לביוקומפטיבילי (בעלת תיאום ביולוגי)?
ת. ישנם אנשים שרגישים לסגסוגת מתכתית שמשתמשים בפורצלן מותך לכתרי מתכת וכך גם כתר זירקוניה ולכן הוא מתאים. הניסויים אחרונים בכתרים מצאו כי קיימת פחות בנייה של רובד שיניים בזירקוניה מאשר בטיטניום, החומר הביוקומפטיבלי שמשתמשים בו לשתלי שיניים והרבה יותר מאשר בשיניים הטבעיות. במילים אחרות, עמידות ארוכה יותר מובטחת לשיניים שעברו שיקום על ידי כתרי זירקוניה.
ש. מדוע הכתר לא תמיד עשוי לגמרי מזרקוניה?
ת. אפשר לבצע גשרים מזירקוניה בלבד, אך הם יהיו חסרי דירוג ואת הצבע יהיה ניתן להשיג רק בעבודת הפורצלן. ישנן מערכות אשר מכינות את הגשרים עם דירוג קבוע מראש של גושי זירקוניה אך גם בצביעה של עבודת יד לא ניתן להתאים למעבר האור ולרֵאָלִיזְם ולמציאות האמיתית של פורצלן מותך לזירקוניה. לאחר שהעיצוב של מבנה הזירקוניה בוצע בעזרת מחשב, הפורצלן מבוצע בעבודת יד עם רמה גבוהה של מיומנות וכשרון למושלמות מוחלטת, זו גם הסיבה לרמות המחירים השונות אותם גובים רופאי השיניים. מעבדת שיניים יקרה ואיכותית, מנפיקה כתרי זירקוניה ברמת גימור שונה ממעבדות אחרות שגובות מחירים נמוכים - על איכות צריך לשלם!
ש. כמה זמן כתר זירקוניה מחזיק מעמד?
ת. כתרי חרסינה ממתכת מומלץ להחליף לאחר 5 עד 10 שנים. המתכת בכתר על בסיס מתכת הוא בעל נטייה לדהיית צבע כאשר במרוצת השנים נראים כתמים כהים מסביב לחניכיים שגם הם סיבה להחליף כתר. כתרי זירקוניה לרוב אינם דוהים ובגלל שהתהליך מבוצע בעזרת מחשב, הכתר מותאם בצורה מושלמת על השן וקשה לבקטריות להרוס בקלות ולערער את השן התומכת. כתר זירקוניה כאמור הוא 100% ביו קומפטיבלי והרבה פחות בקטריות מתגודדות סביבו. כתר זירקוניה עשוי להחזיק שנים רבות כאשר מתחזקים אותו היטב ומגיעים אחת לחצי שנה שנה לביקורת תקופתית במרפאה.