כתרים ממוחשבים
תהליך הכנת הכתרים כולל מתן הצורה לכתר, הכנה של תבנית גומי, לאחר מכן שליחה של התבנית למעבדת השיניים, שם הטכנאי יוצק תבנית מגבס ומייצר את הכתר על התבנית. לאחר מכן הכתר נשלח בחזרה לרופא השיניים שמרכיב אותו אצל המתרפא. במשך הזמן בו הכתר מיוצר במעבדה, המטופל מרכיב כתר זמני, הכתר הזמני מוחלף בכתר קבוע איכותי ומותאם לאחר כשבועיים. כיום, ניתן על ידי מערכת כתרים ממוחשבת לצמצם את פרק הזמן של הרכבת הכתר לפגישת טיפול אחת אם מסתייעים במחשב ותוכנה מיוחדת שמייצרת תבנית דיגיטלית וממנה דגם דיגיטלי.
הכתר לכן יהיה מעוצב על ידי המחשב אשר מתאים את הדגם הדיגיטלי לעבודת גילוף, כאשר העיבוד הממוחשב מייצר את הכתר מגוש קרמי גולמי. השיקום המעובד נבדק בפה, מותאם אישית לאופי ולמצלול ומקבל גימור ומירוק. בצורה זו מייתרים את הצורך בלקיחת מידות, תבניות ומדגמים, ואין צורך יותר בכתרים זמניים ובזמן המתנה של כשבועיים.
מגבלות המצב בעבר
עד שנות השמונים המאוחרות, טכניקות הרדיוגראפיה המסורתיות נחשבו לתקן מוסכם להערכת שיקום השיניים ותכנון שתלים דנטליים. כיום, רוב עזרי האבחון כגון: צילום פריאפיקלי ופנורמי או דוגמיות אבחון אינם יכולים לספק מראה כולל של קשת אנטומיית השיניים, בנוסף, המגבלות של צילומי הרנטגן במיוחד בחוסר דיוק ממדי, וחוסר היכולת לראות מבנים אנטומיים באזורים חִצִּיים, מונעים הערכה מדויקת והתוצאה עשויה גם להיות בלתי צפויה, לכן המגבלות של הטכניקות הללו אינן מאפשרות שיקום מדויק. למותר לציין כי גם טכניקת ה- Cad/Cam איננה מהווה תחליף לדיוק ולכשרון הרופא/מעבדת השיניים.
רופאי שיניים צריכים להיות מדויקים ביצירה ההתחלתית של הכנת השיניים, גם הרופא וגם טכנאי המעבדה חייבים להיות מדויקים כאשר הם לוקחים תבנית דיגיטלית ומשרטטים את השיקום. חשובים באותה מידה הם הדיוק והכישרון שבהם הם מעצבים את השיקום, במיוחד כאשר ההתאמה של השיקום היא קריטית ומונעת נזקי שיניים עתידיים. למשל התאמה לקויה של כתר, וניר, אינליי או אונליי עלולים להשאיר רווח בין השיניים, שיגדיל את הסיכון לזיהום והופעת מחלות. מעבדות השיניים עדיין מחשיבות את הטכנאים שלהם כאמנים למרות שמכונות ה- Cad/Cam הוכנסו לתעשיית השיניים זה יותר מעשור.
כתרים ממוחשבים (כתרים בלייזר) בהווה
המצב היום השתנה מקצה לקצה. מערכות חדשות של סורקים דיגיטליים ודגמים להכנת שיניים, מעבדות בדיוק של מיקרונים את חומרי הכתר. הגישה החדשה הזו הרחיבה את הייצור ושיפרה את האיכות של המוצר שמכונה גם כתרי CNC. כעת יש חומרים חזקים יותר, וגם יותר אסתטיים שהוכנסו לשימוש בשיקום השיניים, יחד עם חומרים קרמיים הניתנים לעיבוד בצורה חסכונית, הם החלו לתפוס את מקומן של התבניות הידניות וחומרים מחושלים אחרים כמו זהב וסגסוגת כרום.
האם כל שן ניתן לשקם בעזרת מחשב?
לא בכל שן יכולים לטפל בעזרת שיקום ממוחשב ורק הרופא לאחר בדיקה פיזית יוכל לקבוע האם השיקום הממוחשב מתאים לתנאי המטופל. בנוסף, למרות השיפור האסתטי בשימוש בשיקום ובחומרים של ה- Cad/Cam יהיו כאלו אשר יגלו כי השיקום נראה כהה מידי וחסר טבעיות אופיינית. תלוי במידה רבה סוג השיקום הנדרש (כמו אינליי או אונליי) שבו הרופא יעדיף דווקא טכניקות ייצור מסורתיות של מעבדה שיש לה במקרים כאלו דיוק רב יותר עד כמה שזה לא נתפס.
רפואת שיניים Cad/Cam
Cad/Cam הם ראשי תיבות מאנגלית (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) שפירושם עיצוב בעזרת מחשב וייצור בעזרת מחשב. זהו תחום מתקדם ברפואת שיניים אשר משתמש בטכנולוגיית מחשב כדי שתסייע בעיצוב וייצור של סוגים שונים של שיקומי שיניים. היתרון בטכנולוגיה היא האפשרות שניתנת לרופא לייצר שיקום של כתרי שיניים אסתטיים ומותאמים במדויק למקום הדרוש תוך מספר שעות. הנוחות של השיטה לעומת השיטה המסורתית היא ששיקום הכתר יכול להסתיים תוך יום אחד ללא שיניים זמניות וזמן המתנה של מספר שבועות עד שהמעבדה תייצר את השיניים.
בטכנולוגיית ה- Cad/Cam מעצבים ראשית שיקום על מסך המחשב. התוכנה תהיה בהדמיה של תלת ממד של השן או השיניים שיש להכין ואשר הודגמה על הצג הדיגיטלי. התוכנה תשלח את הנתונים לתא הכרסום שבו מונח הגולם על ציר משתנה ובעזרת אלמנטים של חריטה, כרסום וקדיחה של גוש הגולם המוצק שעשוי משרף קומפוזיט או פורצלן חורטים את הכתרים. הכתרים הממוחשבים יעברו לרופא שיבדוק אותם פיזית בפה, אם הכל תקין ואין צורך במקצה שיפורים הללו יורכבו בפה. טכנולוגיה זו מאפשרת שיקום שיניים בפחות משעה לעומת מספר שבועות בשימוש השיטה המסורתית.