תח״ל
תותבות חלקיות נשלפות - (תח”ל- תותבת חלקית להוצאה) הן שיניים תותבות חלקיות אשר יכולות לשמש להשלמת שיניים חסרות כחלופה לגשרים או שתלים דנטליים. תותבת חלקית כוללת שיניים מלאכותיות המחוברות אל בסיס אקרילי ורוד המדמה את רקמת החניכיים, פעמים רבות ישנו שלד מתכתי אליו מתחבר בסיס האקריל, שלד זה אחראי להחזקת התותבת במקומה בפה. תותבות חלקיות- תח”ל משמשות להשלמת שן חסרה אחת או יותר בקשת, כל עוד נותרו שיניים בקשת, ואילו תותבות שלמות משלימות קשת שיניים מחוסרת שיניים לחלוטין. תותבות חלקיות הן נשלפות וניתנות להוצאה מן הפה, בניגוד לגשרים אשר משמשים להשלמת שיניים חסרות ונתמכים בשיניים מאחזות, גשרים מודבקים בצורה קבועה על השיניים המאחזות.
מתי ניתן להשתמש בתותבת חלקית?
ככלל, ניתן להשתמש בתותבות חלקיות בשני מצבים: בצורה קבועה או כפתרון מעבר דהיינו פתרון זמני.
תח”ל זמני - תח״ל זמני משמש להשלמת שיניים והחזרה של פונקציה ואסתטיקה עד לשיקום הקבוע (בדרך כלל בעת המתנה לשיקום על גבי שתלים בתקופת ההחלמה).
תח”ל קבוע - תח״ל קבוע משמש להשלמת שיניים חסרות כאשר המטופל אינו יכול לעבור השתלה דנטלית בשל סיבות בריאותיות סיסטמיות או בשל מצבים מקומיים או כאשר המקרה אינו מתאים לשיקום באמצעות גשר (תותבת חלקית קבועה), כאשר השיניים הנותרות, לא יכולות לתמוך בגשר בשל מגוון סיבות. במרבית המקרים תח”ל זול יותר לעומת שיקום קבוע- גשר או שיקום על גבי שתלים.
סוגי תותבות חלקיות
תותבות חלקיות בדרך כלל מונחות על גבי שיניים מאחזות באמצעות נחות + ווים או מחברי דיוק, בנוסף, תותבות חלקיות מקבלות תמיכה מהרקמות הרכות- החניכיים והרכס מחוסר השיניים, בלסת העליונה גם מהחיך.
תח״ל מסוג פליפר - פליפר הוא סוג של תח”ל המשמש כתותבת זמנית. פליפר מוחזק ומיוצב במקום באמצעות ווים מתכתיים אשר נאחזים בצווארי השיניים המאחזות הסמוכות לאזור החסר. פליפר הוא תותבת חלקית שנוטה להיות פחות נוחה, להשתחרר, להישחק ולעבור הכתמה. פעמים רבות הלשון מוציאה תותבת זו ממקומה ולכן הכינוי של תותבת זו פליפר (מלשון flipped).
תח”ל ויטליום - תח”ל ויטליום הוא תח”ל אשר עשוי מסגסוגת מתכת קלה אך חזקה שמהווה את השלד. אל השלד מחברים את בסיס האקריל הורוד (אשר מדמה את רקמת החניכיים) ושיניים מלאכותיות אשר יכולות להיות מחרסינה או חומרים רזיניים עם פילרים זכוכיתיים. תח”ל ויטליום היא בעלת עמידות גבוהה לשבר, משקל קל, משטח חיצוני מבריק וביוקומפטבילי, אשר מגבירים את נוחות המטופל. כמו כן המתכת מעבירה טמפרטורה (הולכת חום) וכך האכילה מרגישה טבעית יותר.
תותבות חלקיות עם מחברי דיוק -במקרה זה התותבת החלקית מוחזקת במקום באמצעות מחברי דיוק, זוהי אופציה אסתטית יותר בהשוואה לווים המתכתיים. כדי ליצור את מחברי הדיוק יש לבצע הכנה בשיניים המאחזות, בדרך כלל נדרש להכתיר את השיניים הללו כדי לשפר את ההתאמה של התח”ל. תח”ל זה עשוי סגסוגת מתכתית קלה וחזקה, מה שמאפשר לה להיות דקה ולא בולטת מידי. תותבות חלקיות אלו עולות יותר בדרך כלל לעומת תותבות חלקיות המוחזקות במקום באמצעות ווים מתכתיים. תותבות עם מחברי דיוק נועדו כדי לשרוד שנים, והיו החלופה הנפוצה ביותר לפני השימוש בשתלים. תותבות חלקיות עם מחברי דיוק תלויות בשני גורמים להצלחתן: כמות השיניים החסרות ומיקומן, וכמות השיניים הנותרות ומצבן (השיניים שישמשו כמאחזות).
תותבת Valplast - תותבות חלקיות גמישות נקראות גם תותבות Valplast הן תותבות חלקיות גמישות שעשויות מסוג של ניילון, חומר שהוא פוליאמיד, חומר זה הוא תרמופלסטי אשר משנה את צורתו תחת חום כך שניתן להזריקו כדי ליצור את בסיס התותבת, אליו יחוברו שיניים מלאכותיות בהמשך. תותבות גמישות עשויות להיראות יותר טבעיות ולהיות נוחות יותר- כיוון שבמקום ווים מתכתיים יש שלוחות מוארכות של הבסיס שנתפס על גבי הכותרות של שיניים מאחזות קרוב לצוואר השן, דבר אשר משפר את האסתטיקה. אולם, יש לתותבות אלו חסרונות, תותבות אלו עשויות להיות לא יציבות בייחוד כאשר מדובר בלסת התחתונה, כמו כן יש קושי לבצע ריפוד או תיקונים לתותבות אלו. במרבית המקרים תותבות חלקיות גמישות משמשות כתותבות מעבר, דהיינו תותבות זמניות לזמן ארוך עד לקבלת שיקום קבוע (בדרך כלל על גבי שתלים).
כיצד מתקינים תח״ל?
תהליך הכנת תותבת חלקית כרוך במספר פגישות. לאחר פגישת הייעוץ ובדיקה הרופא ימליץ למטופל על תוכנית הטיפול המומלצת עבורו ובהתאם לנסיבות האישיות של כל מתרפא. במקרה של תותבת חלקית, יילקחו מטבעים ראשוניים של הלסת, הלסת הנגדית והסגר. את המטבעים שולח הרופא אל המעבדה לצורך יצירת מודל מפלסטיק (אקריל) וכרכובי שעווה. באמצעות כרכובים אלו ניתן לתכנן את המימדים של התותבת החלקית, לקבוע ולאזן את היחסים הבין לסתיים ועוד, יש לבחור את צורת וצבע השיניים. לאחר כמה פגישות מדידה בהם מבוצעים התאמות ואיזונים, כאשר הרופא והמטופל מרוצים שולחים את המודל ליציקה של התותבת החלקית הסופית.
למה לצפות לאחר קבלת תותבת חלקית?
ייתכן שבהתחלה תחושו הרגשה מוזרה כאילו התותבת בעלת נפח גדול מדי או תחושה של מכשיר מלאכותי בפה, זה טבעי וזה מתרחש בשבועות הראשונים עד שהשרירים, הלחיים והלשון מתרגלים למכשיר החדש בפה. כיוון שהתותבת מהווה מכשיר חדש בפה היא מלווה לרוב בהפרשת רוק מוגברת, ועשויה להיות מלווה פעמים רבות בפצעי לחץ. ברגע שאתם חווים פצעי לחץ, התקשרו אל רופא השיניים שלכם, הוא יבצע התאמות (ייתכן ויהיו כמה סבבים כאלו בהתחלה). חשוב שתשתמשו בתותבת לפני התור אל הרופא (אפילו מומלץ לישון איתה לפני התור), כך שהרופא יוכל לזהות את מיקום הפצע המדויק ולהסיר מן התותבת מעט באותו אזור.
הכנסת והוצאת התותבת החלקית דורשת תרגול. תחילה מומלץ לאכול מאכלים רכים בחתיכות קטנות, מומלץ ללעוס בשני צידי הפה, ולהימנע מאוכל קשה או דביק. לאחר שתתרגלו אל התותבת תרגישו יותר בנוח באכילה עימה. ייתכן ובהתחלה תתקשו להגות מילים מסוימות, אל דאגה עם הזמן ותרגול זה ישתפר ויסתדר. באופן כללי הישמעו להנחיות הרופא שלכם, מקמו את התותבת בפה בעדינות, אל תכניסו אותה למקום באמצעות סגירת הפה- כיוון שזה עשוי לגרום לנזק לתותבת או לחלקיה.
תחזוקת תח״ל
ייתכן שבימים הראשונים לאחר מסירת התותבת החלקית אליכם תידרשו ללבוש אותה כל הזמן, גם בלילה, כיוון שכך ניתן לאתר במהרה את כל הנקודות אשר גורמות לפצעי לחץ ודורשות איזון (עשוי להתרחש מספר פעמים). לאחר שלב זה אתם תונחו להסיר את התותבת לפני השינה, הסרת התותבת מאפשרת לחניכיים להחלים וללשון והרוק לגרות אותם.
ניקוי- במקרה של תותבת חלקית המכשור בפה הנאחז על גבי שיניים טבעיות (שיניים מאחזות) עשוי לסייע לצבירה של רובד חיידקי, המגביר את הסיכון לעששת ומחלת חניכיים. לכן חשוב להקפיד יתר על המידה על היגיינה אוראלית הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד וניקוי בין שיני באמצעות חוט דנטלי או אביזרים לניקוי בין שיני. כמו כן, יש לנקות את התותבת לפי הנחיות הרופא. לקריאה בהרחבה אודות המפתחות להצלחה של התקנת שיניים תותבות
תיקונים והתאמות התח״ל
עם הגיל, ועוד יותר כאשר חסרות שיניים בפה, הרקמות עוברות שינויים (נסיגה או כיווץ של החניכיים ואובדן עצם), אשר עשויים להשפיע על התאמת התח”ל, או לגרום לחוסר התאמה של התח”ל. שיניים תותבות אשר אינן מותאמות יכולות לעבור תיקונים והתאמות אצל רופא השיניים כמו ריפוד או העמדה מחדש במעבדה. תותבות בעלות התאמה לקויה עשויות לגרום למגוון בעיות בין היתר פצעי לחץ, זיהומים וספיגה מהירה יותר של עצם, לכן מומלץ להגיע אל רופא השיניים בהקדם ברגע שהתח”ל נעשה משוחרר. לעיתים ניתן להשתמש בדבק לתותבות לשיפור האחיזה והיציבות של התותבת, עשו זאת רק במקרה שהרופא הנחה אתכם. כיוון שאם משתמשים בדבק כאשר התותבת אינה מותאמת, הדבק עשוי להסוות מצב בעייתי שיכול להזיק לרקמות מתחת לתותבת.