לחצו כאן לתאום תור
banner

טיפול שמרני- סד לילה, פיזיותרפיה ותזונה
טיפול כירורגי- ארתרוסקופיה או ניתוח
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- קבועות או זמניות

קליקים בלסת, הגבלה בפתיחת הפה וכאבים בלסת מצריכים התייעצות עם מומחה פה ולסת שידע להתאים את הטיפול המתאים.

קליקים במפרק הלסת

טיפול שמרני- סד לילה, פיזיותרפיה ותזונה
טיפול כירורגי- ארתרוסקופיה או ניתוח
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- קבועות או זמניות

קליקים בלסת, הגבלה בפתיחת הפה וכאבים בלסת מצריכים התייעצות עם מומחה פה ולסת שידע להתאים את הטיפול המתאים.

מפרק הלסת הוא אחד המפרקים היותר פעילים בגוף האדם. בעזרתו אנחנו מדברים, צוחקים, מפהקים, לועסים, ומתנשקים. המפרק מורכב מעצם הלסת התחתונה ועצם בסיס הגולגולת, וביניהם יש דיסק סחוסי אשר מרכך את התנועה בין שני משטחים גרמיים אלה ומפחית את החיכוך ביניהם. במצב תקין הדיסק מוחזק במקומו האנטומי ע”י רצועות.

נשאלת השאלה מה גורם לקליקים במפרק הלסת, הגבלה בפתיחת הפה, וכאבים בלעיסה? אם מסיבה כלשהי הרצועות שתוארו לעיל נחלשות או נקרעות, הדיסק זז ממקומו “וקופץ” בכל פתיחה וסגירה של הפה. במצב כזה, בכל פתיחה וסגירה של הפה נשמעים קליקים בלסת או קנאקים הנגרמים “מהקפיצות” של הדיסק הסחוסי מחוץ ואל המקום התקין שלו. קליקים בלסת נשמעים בזמן לעיסה או פיהוק ולעיתים אפילו בדיבור. קנאקים בלסת יכולים להיות כואבים ולגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים.

שימו לב

סובלים מקליקים או קנאקים בלסת? יש לכם הגבלה בפתיחת הפה ובלעיסה? רצוי לפנות לייעוץ מקצועי ולהיבדק על ידי מומחה פה ולסת שיאבחן ממה בדיוק התופעה נגרמת וגם ידע איזה טיפול להתאים. הרשמו לייעוץ מקצועי עם מומחה פה ולסת בכיר.


נעילת לסת

בחלק מהמקרים מצב של קליקים בלסת עלול להידרדר למצב הקרוי “נעילות זמניות” של מפרק הלסת (מצב המכונה בשפת העם בשם נעילת לסת). במצב בו הלסת ננעלת, יתמקם הדיסק במנח כזה שיפריע לפתיחה או לסגירה של הפה. לרוב מדובר בנעילת לסת אשר חולפת לאחר מספר שניות או דקות, ובדרך כלל המטופל משחרר אותה בצורה ספונטנית או ע”י מניפולציה עצמית פשוטה עם הלסת התחתונה. כחצי מהמטופלים אשר סובלים מקליקים או מנעילות זמניות יעברו הטבה עם טיפול שמרני לא כירורגי הכולל סד סיגרי (סד לילה), פיזיותרפיה, הקפדה על תזונה רכה, ונטילת תרופות נוגדות דלקת. החצי השני יחמיר לכדי נעילת לסת קבועה, או במילים אחרות, יחוו אירוע של נעילת לסת שלא יצליחו לשחרר עם מניפולציה עצמית. במצב כזה יסבול המטופל מהגבלה בפתיחת הפה עם או בלי כאב ממוקם למפרק הלסת, וקושי רב באכילה ולעיסה. הטיפול במקרה שכזה יתבצע באמצעות ארתרוסקופיה של מפרק הלסת.

שימו לב

סובלים מקליקים או קנאקים בלסת? יש לכם הגבלה בפתיחת הפה ובלעיסה? רצוי לפנות לייעוץ מקצועי ולהיבדק על ידי מומחה פה ולסת שיאבחן ממה בדיוק התופעה נגרמת וגם ידע איזה טיפול להתאים. הרשמו לייעוץ מקצועי עם מומחה פה ולסת בכיר.


גורמים להופעת קליקים בלסת

להלן עיקר הגורמים לתופעת קליקים בלסת:

  • חבלה או טראומה – פגיעה חיצונית או חבלה בלסת התחתונה כגון מכה בסנטר עשויה לגרום להזזת הלסת מהמקום ולהופעת קליקים במפרק הלסת.

  • משיכת העלי והדיסק הסחוסי מהמקום - משיכה שכזו עשויה לגרום להחלשות הרצועות ועקב כך למיקום גרוע של הדיסק הסחוסי המלווה בקליקים ובנוסף בכאב במהלך הלעיסה.

  • חוסר יציבות ועומסים על מפרק הלסת – כוחות שעוברים למבנים של מפרק הלסת בצורה חוזרת ומתמשכת למשך פרקי זמן לא מבוטלים. חוסר יציבות ועומס על מפרק הלסת יכול להיגרם כתוצאה מלעיסת מסטיק, מצב של הידוק שיניים או שחיקת שיניים (ברוקסיזם), ליקוי מולד ולא מטופל הכולל בעיות סיגריות, מאלוקולוזיה (לקוי מנשך) ועוד.



ארתרוסקופיה של מפרק הלסת

ארתרוסקופיה של מפרק הלסת הוא ניתוח זעיר-פולשני אשר נעשה עם מכשור עדין המוחדר למפרק הלסת דרך קנולה (מחט ייעודית) ואנדוסקופ. מקור השם “ארתרוסקופיה” מגיע מהשפה היוונית, פירוש המונח “ארתרוס” הוא מפרק והמונח “סקופיה” משמעותו התבוננות. מדובר בפרוצדורה שבמהלכה מזיזים את הדיסק הסחוסי למנח שלא מפריע לתנועה. הכניסה למפרק נעשית באמצעות החדרה של הארתרוסקופ מבעד לעור וקדמית לאוזן. ברוב המקרים מכניסים צינורית נוספת ליד האזור שבו הארתרוסקופ נכנס על מנת שניתן יהיה להחדיר דרכו מכשירים כירורגיים באמצעותם מתבצע ההליך. מיד בסיום ארתרוסקופיה של מפרק הלסת מושגת פתיחת פה מלאה. המטופל לאחר מכן צריך לשמר את הטווח שהושג ע”י תרגילי פיזיותרפיה עצמית.

 

ניתוח מפרק לסת פתוח ושטיפה

מפרק במצב נעילה אשר אינו מטופל עלול להתקדם למצב של שינויים ניווניים הכוללים שחיקת סחוס, היצרות וצמצום המרווח המפרקי, הגברת החיכוך, והופעת רעשים במפרק הלסת הקרויים חרקושים (קרפיטציות). במצב הכרוני עלולים להופיע כאבים עמומים תמידיים.

אם טווח פתיחת הפה ממשיך להיות מצומצם מאוד ההמלצה היא לקיים ניתוח מפרק לסת פתוח. אם הטווח השתפר במקצת והמטופל התרגל לטווח המצומצם, אפשר להקל על הכאבים ע”י טיפול שמרני הכולל סד סיגרי (סד לילה), פיזיותרפיה, הימנעות ממאכלים קשים, ותרופות נוגדות דלקת.

במקרי החמרה חריפה (אקוטיזציה) ממליצים לבצע שטיפת מפרק הלסת. פעולה זו משיגה הקלה בכאב אך אין לה השפעה משמעותית על טווח פתיחת הפה. לא ניתן לרפא שינוי ניווני במפרק הלסת ולהחזיר את המצב לאחור, אך בעזרת טיפול שמרני, נכון והקפדה על הרגלים בריאים ניתן לשמר את רקמות המפרק ולמנוע את המשך ההתדרדרות.



אודות כותב המאמר

המידע המובא במאמר ״קליקים בלסת״ נכתב ע״י ד”ר וסים עבוד - מומחה לכירורגיה פה פנים ולסתות, בוגר הפקולטה לרפואת שיניים בית הספר לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה, אשר ביצע התמחות במחלקת כירורגיית פה ולסתות במרכז הרפואי שיבא תל השומר, ועבר השתלמויות במספר בתי חולים מובילים בעולם.

ד”ר וסים עבוד, אחראי מרפאת מפרק הלסת TMJ במחלקה לכירורגיית פה ולסתות, ואחראי תחום הפרעות הלעיסה במכון להפרעות תנועה במחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי ע”ש חיים שיבא – תל השומר.

ד”ר וסים עבוד עוסק בעיקר בהפרעות מפרקי הלסת ושרירי הלעיסה, סטיית לסתות ותיקון אסימטריה במבנה הפנים, הפרעות תנועתיות באזורי הפנים השונים, וכאבים כרוניים באזורי הראש והצוואר.

ד”ר עבוד מרצה באוניברסיטת תל אביב - בית הספר לרפואת שיניים ע”ש מוריס וגבריאלה גולדשלאגר, איש מחקר, ובעל פרסומים מדעיים רבים בכתבי עת בינלאומיים ידועים.

ד״ר וסים עבוד נכנס לרשימה המכובדת של 20 הרופאים הטובים בישראל של שנת 2020 בפורבס!

מידע נוסף לגולשים - כל המידע שמובא לפניכם הוא בהתאם לתנאי השימוש של האתר.