לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- מספר דקות
מספר טיפולים- לרוב אחד
מחיר?- מאות בודדות
הסתגלות לכתר- מיידית

השימוש בכתר זמני מתאים בעיקר לטיפולי עזרה ראשונה או כחלק מהליך השיקום.

כתר זמני

משך ההליך- מספר דקות
מספר טיפולים- לרוב אחד
מחיר?- מאות בודדות
הסתגלות לכתר- מיידית

השימוש בכתר זמני מתאים בעיקר לטיפולי עזרה ראשונה או כחלק מהליך השיקום.

כתר זמני כשמו כן הוא, כתר שיניים (מלאכותי) שמשתמשים בו לפרקי זמן קצרים. ברוב המקרים כתר זמני מוצב בזמן ההמתנה לכתר שיניים קבוע שמגיע במקומו. הכתר הזמני מצריך את אותן התכונות והתפקודים של כתר שיניים קבוע, כלומר, אנטומיה נכונה, הגנה על השן או השורש שאותם הוא מכסה, תפקוד ואסתטיקה. ההבדל היחידי הוא החומר שממנו הוא עשוי. בדרך כלל הכתר הזמני עשוי משרף אקרילי וקיימים שני סוגים ואיכויות של אַקְרִילִיק (חומר אקרילי). האקריליק שמשתמש רופא השיניים והאקריליק שמשתמש טכנאי המעבדה.

חשוב שתדעו

כתרים זמניים אמורים לתפקד בחלל הפה עד שלושה חודשים גג ולכן אם התחלתם טיפול שבמהלכו הותקן כתר זמני, חשוב להשלים את הטיפול ולהחליף תוך פרק זמן סביר את הכתר שכן ייעודו לזמן מוגבל והוא אינו מהווה תחליף לכתר קבוע.


מתי משתמשים בכתר זמני לטווח ארוך?

ישנם מצבים אחרים (מלבד ההמתנה לכתר הקבוע) בהם מתקינים כתר זמני, למשל כאשר השן נשברת או סובלת מריקבון מתקדם או כאשר החיוניות של העצב או של החניכיים מוטלת על הכף. במצבים הללו יש צורך לשקם את השן במהירות האפשרית כך שבריאות העצב בתוכו ורקמות החניכיים שסובבות אותו יוכלו להיבחן שוב לפני שמתחילים בהכנת הכתר הקבוע. במקרים אלו, הכתר הזמני מהווה ״מחליף ראוי״ למשך מספר חודשים, עוד הרבה לפני שהטיפול מתחיל. אם העצב בשן ניזוקה ויש לה סיכוי למות, קל יותר ״להציל שן״ שצריכה לעבור טיפול שורש כאשר הכתר הקבוע טרם הונח.

כאשר המצב של רקמות החניכיים לקוי, לא ניתן לאסוף מידות ולהתקדם עם השיקום, יש להבריא תחילה את החניכיים. בריאות החניכיים מתיישבת עם התאמה טובה של הכתר הזמני שיקדם הבראה נאותה. לאחר הבראת החניכיים, מצבם ביחס לשולי הכתר ישתנה והשן תעוצב מחדש כאשר יודבק מעליה כתר זמני חדש (או מחודש).

סיבה נוספת לשימוש בכתר זמני לטווח ארוך היא ייצוב שן רופפת. התמיכה בשן רופפת תתבצע ברוב המקרים עם גשר זמני או בעזרת כתר זמני כדי לתת תחילה לשן לתפקד למשך תקופה ולראות כיצד היא מגיבה. במידה והשן אבודה, אפשר לעוקרה ולהמשיך טיפול בעזרת שתל, במידה והשן שוקמה, אפשר להרכיב עליה כתר קבוע או גשר קבוע בהתאם למקרה.

חשוב שתדעו

כתרים זמניים אמורים לתפקד בחלל הפה עד שלושה חודשים גג ולכן אם התחלתם טיפול שבמהלכו הותקן כתר זמני, חשוב להשלים את הטיפול ולהחליף תוך פרק זמן סביר את הכתר שכן ייעודו לזמן מוגבל והוא אינו מהווה תחליף לכתר קבוע.


מי מכין כתר זמני?

את הכתר הזמני יכול להכין רופא שיניים או מעבדת שיניים, בשני המקרים מכינים כתר שונה בהתאם למקרה.

רופא שיניים - רופא שיניים משתמש באבקה אותה הוא מערבב עם נוזל (שרף אקרילי), יש לבלילה טעם וריח עז ולאחר מספר דקות היא מתקשה. עם החומר הזה ובעזרת מנוע מיקרוני לעיבוד החומר, הרופא מייצר את הכתר הזמני על השן המטופלת או השתל. לחומר אותו מעבד הרופא אין איכויות טכניות מהטובות ביותר (עמידות מוגבלת) ולכן משתמשים בו למטרות זמניות. גם מבחינה אסתטית הוא מוגבל בגלל הצבע הסטנדרטי שלו. היתרון המרכזי של הכתר הזמני הוא היכולת לייצרו ולהרכיבו ישירות בפה של המתרפא עוד במהלך הטיפול בשן שניזוקה.

מעבדת שיניים - החומר האקרילי שנמצא בשימוש במעבדה הוא מסוג אחר ומבוצע בטכניקות שונות. כל הכתרים הזמניים שמיוצרים במעבדה טובים יותר מהכתרים הזמניים שמכין הרופא. החיסרון הגדול הוא שהרופא חייב לקחת מדגם של השן המטופלת כדי שהטכנאי יוכל לייצר את הכתר הזמני. כלומר, ייצור הכתר לא יעשה באותו מעמד של הטיפול והמטופל יתבקש להגיע למפגש נוסף. בכתרים זמניים במעבדה, משתמשים בטיפולים יותר ארוכים או מורכבים או שמסיבות שונות (טכניות או כלכליות) רוצים להשאיר אותם בחלל הפה לתקופת זמן ארוכה יותר.

 

 


כתר זמני שאלות ותשובות

ש. כיצד מתקינים את הכתר הזמני?

ת. את הכתר הזמני מדביקים לשן או לשתל עם דבק צמנט זמני. הצמנט הזמני אינו מדביק את הכתר הזמני בצורה חזקה לשן או לשתל והרופא יוכל להסירו בפשטות בכל שלב בטיפול.

 

ש. מה יקרה אם הכתר הזמני לא יוסר מהשן?

ת. לחומר שממנו בנוי הכתר אותו ייצר הרופא אין את היכולת לשרוד בפה גם בתנאים טובים למשך תקופת זמן ארוכה. לכתרים זמניים שמיוצרים במעבדה יש אורך חיים ארוך יותר במקרים רבים. אפשר להדביק את הכתרים הזמניים עם דבק קבוע (הדבק בו מדביקים כתרים קבועים) בכדי שיישארו זמן רב יותר ויתפקדו ללא בעיות. למרות ההדבקה הקבועה, פרק הזמן שהכתר יחזיק יהיה כשנה, לאחר מכן ועקב הבלאי של החומר ממנו עשוי הכתר הזמני, או שהכתר יתנתק מהשן או שייווצר חלחול בקטריאלי בין הכתר והשן. כתר זמני אשר הודבק לשן או לשתל עם דבק זמני מודבק לתקופה מקסימאלית של בין חודשיים לשלושה ואולי מעט יותר, לאחר מכן הוא קרוב לוודאי יתנתק.

 

ש. האם ניתן להדביק בעצמי כתר שנפל?

ת. חל איסור להדביק את הכתר שוב עם דבק ״שלוש שניות״ או בעזרת דבק אחר. במידה והכתר נפל יש לשוב לרופא השיניים להמשך טיפול. אסור ״לעשות זאת בעצמך״ שכן הדבקה לא נכונה או התאמה לקויה של הכתר כמעט בוודאות תייצר מושבה בקטריאלית מתחת לכתר שתסכן את השן ואת היעילות של הכתר הזמני.

 

ש. מה עדיף, כתרים זמניים שייוצרו ע״י רופא שיניים או כאלה שייוצרו במעבדה?

ת. ברוב טיפולי השיניים בהם נזקק המטופל לכתרים זמניים הם אמורים לתפקד בחלל הפה עד שלושה חודשים (למעט במקרים שתוארו למעלה), בדרך כלל, אורך החיים שלהם הוא כחודשיים. מסיבה זו, בטיפול קצר ופשוט אין משמעות להשתמש בכתרים זמניים של מעבדה וייצור ישיר של הרופא במרפאה מתאים בהחלט לטיפולים מסוג זה עם יתרון מהירות הייצור. במקרים מורכבים שיש מקום להשאיר כתר לתפקד זמן ארוך יותר מהרגיל מומלץ לייצר את הכתר במעבדה.

 

ש. איך שומרים על כתר זמני?

ת. הכתרים הזמניים מודבקים למקומם על ידי דבק צמנט זמני, שאינו חזק כמו סוגים אחרים של דבקים להדבקה קבועה. מבחינה זו יש לשמור על דפוסי התנהגות מסוימים כדי לשמור על הכתר הזמני מפני התנתקות בטרם עת ולכן יש להפחית למינימום את הלעיסה בצד הפה בו הורכב הכתר ויש להימנע מלצרוך מזון קשה ודביק בצד של הכתר הזמני.

 

ש. איך צריך לנקות את הכתר הזמני?

ת. יש לצחצח ולנקות את הכתר הזמני בעזרת מברשת שיניים עם חוט דנטאלי בצורה רגילה עם הסייגים הבאים: כאשר החלל בין השיניים נוקה עם החוט הדנטאלי, משתלשל הרבה חוט לכוון החוצה. חשוב לדעת כי הוצאת החוט בצורה הפוכה לזו שבה הוא הוכנס (בין קצוות המגע של שני שיניים) עלולה לנתק את הכתר הזמני.

 

ש. איך מכינים כתרים זמניים?

ת. יש לערבב את חומר ההַטְבָּעָה מאליגנט, למלא את המגש בחומר ולקחת טביעת קשת של השיניים בלסת. יש להניח גלילי צמר גפן מסביב לשן לשמירה על לחות ולמרוח שכבה קלה של ג׳ל מעליה. את הנוזל משרף מכינים בתוך כלי לערבוב (מומלץ על 10 טיפות לכל יחידה), שמים כמות קטנה ומתאימה של אבקה אוטו-פולימרית בנוזל עד לרוויה, ולאחר מכן מערבבים בעזרת מרית קטנה. נותנים לתערובת ״לנוח״ למשך שתי דקות עד שהשרף יגיע למסה אחידה. יש לייבש את המקום שמעל המדגם של השן אשר תקלוט את הכתר הזמני. מוציאים את השרף מכלי הערבוב ומניחים אותה על אזור השן המוכנה מעל תבנית האליגנט. לאחר מכן מניחים מעל השן את התבנית פעם נוספת אולם כעת היא מלאה באקריליק ומסירים את המגש לאחר שלוש דקות לערך. לבסוף מוציאים בזהירות את הכתר הזמני מתוך המדגם של האלגינט ומרכיבים אותו על השן של המטופל.

 

ש. איך מתאימים את הכתר הזמני שהוכן למבנה או לשתל?

ת. ראשית יש לסמן את קצוות השוליים (שפת החניכיים מסביב לשן) ונקודות המגע של הכתר הזמני עם עיפרון. חותכים את השרף האקרילי כ- 1 מ״מ מהחלק האנכי של השן שהוכנה בעזרת פרייזר מיוחד לאקריל עם ידית הפעלה המכוונת לסיבובים נמוכים. לאחר מכן יש לוודא שהכתר הזמני מתאים לפה, מכוונים אותו במידת הצורך. בחדר העבודה ממרקים את הכתר עם דיסק מבד לבן וסטרילי ומאבן השחזה פּוּמִיס על מנוע עם ציר סיבובי המיועד לכך. הכתר עכשיו מוכן! מדביקים אותו זמנית בעזרת דבק (Zinc oxide eugenol (ZOE או חומר מקביל אחר. חשוב לוודא כי הכתר מוצב היטב, במידת הצורך הרופא יכול להפחית את הכתר בעזרת פרייזר לחיתוך חומר אקרילי להתאמה מושלמת. Fuji Plus).