איטום חריצים
המושג איטום חריצים ברפואת שיניים מתייחס לשכבות פלסטיק דקות שרופא השיניים מדביק על החריצים של פני השן הלועסת כדי למנוע היווצרות עששת. את הדבקת האיטום מבצעים רק במרפאת שיניים. הדבקת האיטום היא פשוטה ואינה כואבת כלל, מדביקים אותו בדומה ״לצביעה״ של השן עם שכבה דקה שמתקשה מיד ויוצרת שכבת מגן. למניעת עששת על צורותיה השונות, יש מודעות רבה בקרב הציבור וחשיבות עליונה ולכן במרפאות השיניים נעשות פעולות מניעה יעילות וייחודיות.
לפלואוריד שנצרך במים יש חשיבות רבה במניעת עששת במשטחי השן החלקים, אך אין הוא יעיל כנגד עששת בחריצים ובגומחות השן. בכ- 90% מהמקרים בהם נוצרים חורים בשיניים, הם מתרחשים במקומות אלו, כלומר בשיניים הטוחנות הקדמיות והאחוריות. משטחי הלעיסה של השיניים הטוחנות הם מחוספסים ואינם אחידים בגלל שיש להם חריצים וסדקים, האוכל והחיידקים מצטברים בחריצים אלו ועלולים להישאר שם זמן רב. משאריות המזון נפתחת הרעה ומכאן החשיבות הגדולה של האיטום.
מהו איטום חריצים בשיניים?
איטום חריצים / חרירים הוא טיפול מונע עששת היעיל ביותר שניתן להעניק כיום למטופל, סגירת חורים וחריצים במשטחי השן באמצעות חומרי הדבקה שלאחר מכן נשארים דבוקים בקביעות לאמייל השן נחשבת לבעלת ערך חשוב למניעה ולבריאות הפה. האיטום משמש כמחסום הגנה בגומחות ובחריצים של אמייל השן ושחלקם גם נמצאים מחוץ לטווח של זיפי מברשת השיניים, הוא משמש כנגד המיקרו-אורגניזם ומוצריו אשר עלולים להתקיף את השיניים וליצור עששת. יתרון נוסף של האיטום הוא כאשר משתמשים בתרופות מסוימות שבגלל ההשלכות הסביבתיות שלהן הן מגדילות את הסיכון לעששת כמו תרופה הנקראת קסארוסטום הגורמת ליובש בפה שבגינה הפה פגיע יותר לעששת עקב חוסר פעילות שיכוך של הרוק, מצב המכונה קסרוסטומיה - אין בפה די רוק שיוכל להשאיר את הפה רטוב.
מיהם המועמדים לאיטום חריצים?
איטום חריצים טוב במיוחד עבור ילדים בגלל ששיניהם הקבועות אשר רק בקעו, נוטות יותר לעששת ופחות מושפעות מפלואוריד. מכל מקום, המועמדים הם מכל גיל וכולם יכולים ליהנות מיתרונות האיטום. חשוב להדגיש כי איטום חריצים אינו מוגבל לילדים בלבד, למשל מבוגרים הסובלים מפגיעה ביכולת המוטורית עקב ארטיטיס או מחלה אחרת המצריכה צחצוח ארוך יותר וקשה יותר, יזדקקו לאיטום חריצים שיעזור לשמור על השיניים שאינן נמצאות תחת ניקיון תמידי בגלל שהמטופל אינו מסוגל לצחצח את שיניו בקפידה.
איטום חריצים מבוצע בעיקר במטופלים שסובלים מנטיה גבוהה לעששת ובנוסף צריך לבצעו מוקדם ככול האפשר. איטום חריצים אינו מתאים למקרים של ״עששת משתוללת״ או לריקבון בין השיניים. במקרים של סיכון נמוך אין חובה לבצע איטום חרירים, אך במקרים כאלו יש לקחת בחשבון שעשויים בעתיד להיווצר מצבים של שינויים בהרגלי היגיינת הפה של המטופל שבעקבותיו יש לשקול מחדש איטום חרירים וחריצים ולכן הסיכון לעששת חייב יהיה להיבדק תקופתית.
מתי צריך לאטום חריצים?
את איטום החריצים יש להדביק בסמיכות לבקיעת השיניים הקבועות ולפני שהעששת יכולה לגרום להן לנזק. השיניים הטוחנות הראשונות הנקראות גם טוחנות של גיל 6, בוקעות בין גיל 5 עד 7. הטוחנות השניות הקבועות הנקראות ״שיני 12 השנים״, בוקעות כאשר לילד מלאו 11 עד לגיל 14 שנים. שיניים אחרות עם גומחות וחריצים הנקראות טוחנות קדמיות גם הן לעיתים יצטרכו להיאטם. כאמור, בני נוער ומבוגרים עם נטייה לעששת יזדקקו גם הם לאיטום חריצים. רוב רופאי השיניים בישראל, ממליצים על איטום חריצים גם בשיני חלב ובמיוחד אם יש לילד חריצים וגומחות עמוקות.
מהו איטום חריצים בשיניים?
איטום חריצים / חרירים הוא טיפול מונע עששת היעיל ביותר שניתן להעניק כיום למטופל, סגירת חורים וחריצים במשטחי השן באמצעות חומרי הדבקה שלאחר מכן נשארים דבוקים בקביעות לאמייל השן נחשבת לבעלת ערך חשוב למניעה ולבריאות הפה. האיטום משמש כמחסום הגנה בגומחות ובחריצים של אמייל השן ושחלקם גם נמצאים מחוץ לטווח של זיפי מברשת השיניים, הוא משמש כנגד המיקרו-אורגניזם ומוצריו אשר עלולים להתקיף את השיניים וליצור עששת.
יתרון נוסף של האיטום הוא כאשר משתמשים בתרופות מסוימות שבגלל ההשלכות הסביבתיות שלהן הן מגדילות את הסיכון לעששת כמו תרופה הנקראת קסארוסטום הגורמת ליובש בפה שבגינה הפה פגיע יותר לעששת עקב חוסר פעילות שיכוך של הרוק, מצב המכונה קסרוסטומיה - אין בפה די רוק שיוכל להשאיר את הפה רטוב.
מדוע דרוש איטום חריצים בשיניים?
בגלל שאיטום חריצים פועל כמו מחסום פיזי כנגד עששת והיווצרות פלאק בקטריאלי, ברוב המקרים, הוא מציע הגנה מלאה של 100 אחוז. המשתנה החשוב ביותר הוא דרגת ההדבקה והחוזק של איטום החריצים לשיניים. בנוסף, מחקרים הראו כי האיטום מעכב את היווצרות העששת כאשר מדביקים אותו על שן עם עששת קלה. פעולת ההדבקה אוטמת את המגע והמעבר של שאריות מזון ואת הבקטריות שהן מייצרות לחלל הפה.
היתרונות של הטיפול המונע הם בעיקר למנוע הצטברות פלאק בקטריאלי בחריצים ובגומחות והתהוות עששת על מקומות אלו, ועזרה בצחצוח שיניים יעיל יותר המאפשר הגנה טובה יותר על השן. לאיטום חריצים יש חשיבות עליונה כאשר המטופל זקוק ליישור שיניים ובמיוחד לרסן וזאת מפני שהשימוש בסמכים, פלטות, רצועות ומתקני רטנציה ״מושכים״ יותר פלאק בקטריאלי וחשופים יותר לעששת (עקב הפגיעה בהיגיינת הפה) מאשר מטופלים שאינם זקוקים לטיפול אורתודונטי.
חומרי איטום חריצים
איטום חריצים משמש כמחסום פיזי לאיחוד מיקרו-מכני לשן המונע גישה של שאריות מזון הנלוות אליהן בקטריות קריוגניות (שגורמות לעששת). ההדבקה של חומר האיטום צריכה להיות מבוקרת תקופתית על ידי בדיקה בעין ועל ידי מגע. במקרים בהם האיטום נפגע חלקית או בשלמותו, יש להדביק איטום חדש. העששת בחריצים מגיעה לשיעור של 80 עד 90% מכל הריקבון אשר משפיע על השיניים האחוריות ועל 44% מהשיניים הקדמיות. האיטום מפחית את הסיכון במקומות פגיעים אלו והשימוש בו הראה הפחתה ניכרת של 86% בעששת לאחר שנה גם אצל ילדים וגם במבוגרים.
קיימים שני סוגים עיקריים של חומרי איטום חריצים, האיטום הראשון עשוי משרף והשני מיונימרים של זכוכית (קונבנציונלים או מחוזקים עם משרף) בעלי צמיגות נמוכה אשר מקלה על החדירה לחריצים. את השרף מדביקים בעזרת פוטו-פולימריזציה או ע״י אוטו-פולימריזציה (התקשות על ידי חימום או התקשות עצמית). יונומרים מזכוכית מאופיינים בשחרור פלואוריד וההשפעה של שחרור הפלואוריד אינה מוגדרת דיה ודרושים מחקרים נוספים כדי לעמוד על טיבה, בנוסף, חוזק ההדבקה נמוך יותר ולכן החומר מתאים כאיטום זמני במצבים בו הבידוד של השיניים אינו קל או אצל ילדים שאינם משתפים פעולה.
כיצד מתבצעת פעולת האיטום?
התהליך הוא פשוט ואינו כואב, הנחת האיטום אורכת כעשר דקות בלבד והיא אינה גורמת כלל לאי נוחות או ללחץ. ההליך מתחיל בניקוי ושטיפה של כל משטחי השיניים. לאחר מכן מסירים את כל שאריות חומרי הניקוי ומיבשים עם צמר גפן את השיניים, מבודדים את השיניים כדי להבטיח את הצלחת האיטום מאחר וההשפעה של הרוק פוגעת בכושר ההדבקה לאמייל. מורחים תמיסה או ג׳ל על משטחי השן (כולל מילוי הגומחות והחריצים) כדי שמשטח השן יחזור להיות מחוספס (להגדלת שטח המגע של השן עם האיטום), חספוס משטח השן יעשה לפי הוראות היצרן ומומלץ השימוש בחומרים דביקים כדי לשפר את ההדבקה ולמנוע חדירות מיקרוניות. לאחר מספר שניות מנגבים את התמיסה עם מים ומייבשים את המקום כאשר מחליפים את צמר הגפן בחדש. בהמשך מורחים את חומר האיטום הנוזלי על השיניים בעזרת מברשת עדינה ומחכים עד שהאיטום יתקשה וידבק על השן.
כמה זמן זה מחזיק וכמה זה עולה?
עם היגיינת שיניים נכונה, חומרי האיטום מחזיקים על השן למשך 5 עד 10 שנים. חשוב שהרופא או השיננית יבדקו את האיטום תקופתית כדי להבטיח שהחומר לא נשחק או ניתק ממקומו, הרופא או השיננית יכולים לסדר את האיטום כאשר הם מוסיפים חומר איטום נוסף במקום השחיקה. המחיר של איטום חריצים הוא באופן כללי שולי בהשוואה לשיקום או ריפוי עששת.
להניח איטום על שיניים בריאות יכול לחסוך כסף רב בעתיד שכן תפקידו הוא למנוע שיקום, כתרים או ציפויים שנמצאים בשימוש לתיקון שיניים נגועות בעששת, אם כי הסיבה החשובה ביותר לאיטום חריצים היא מניעת עששת בשיניים. ע״פ חוק שחוקק בשנים האחרונות טיפולי איטום חריצים מבוצעים לילדים בקופת החולים בחינם, נצלו את החוק, חבל לזרוק כספים למרפאות פרטיות על איטום חריצים.