לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- מספר דקות לשן
מספר טיפולים- בדרך כלל שניים
רגישות- כמה שעות
כמה עולה- מאות שקלים בודדים לשן

כל מי שסובל מעששת או טראומה מחבלה בשן צריך לטפל בהקדם מחשש לאובדן השן!

שן נמקית

משך ההליך- מספר דקות לשן
מספר טיפולים- בדרך כלל שניים
רגישות- כמה שעות
כמה עולה- מאות שקלים בודדים לשן

כל מי שסובל מעששת או טראומה מחבלה בשן צריך לטפל בהקדם מחשש לאובדן השן!

כל אחד מאיתנו עשוי לחוות נמק של שן בשל מגוון סיבות. תאונה שגרמה לחבלה בשיניים קדמיות יכולה לגרום לשן להפוך לאפורה. היגיינה דנטלית גרועה אף היא גורמת לפגיעה בשיניים, מובילה לריח רע מהפה ומלווה לעיתים בהחלפת צבע מדאיגה. טראומה ועששת עשויות לגרום לנמק שן, בעת תהליך זה השן מאפירה, נוצר ריח רע מהפה ואתם עשויים לחוות כאב קיצוני. נמק בשן עשוי להישמע כמו דבר מפחיד מאוד, אולם טיפול בשן נמקית הינו תהליך נפוץ שרופא השיניים שלכם יוכל לבצע בקלות. אסור להתעלם מהסימפטומים וחשוב להגיב בזמן כדי שתוכלו להיטיב עם בריאות הפה שלכם. אם אתם מודאגים שמא אתם סובלים משן נמקית, המשיכו לקרוא, בהמשך נפרט על הגורמים, סימפטומים וטיפולים בשן נמקית.

המלצה חשובה

הקפדה על היגיינה אורלית נאותה היא הדרך הכי טובה למנוע נמק של שן. שן מתה היא בעיה נפוצה עם נטייה לגרום להרס גדול של בריאות הפה הכוללת. נמק שן יכול לגרום לאי נוחות וסימפטומים כגון רגישות תמידית, כאב שיניים ודיסקולורציה של שן. בתסריט הגרוע, הזיהום עשוי להתפשט לשיניים אחרות ואפילו לעצם הלסת ולגרום לסיבוכים לא נחוצים. על אף שטיפולים כמו טיפול שורש או עקירה מונעים את הסימפטומים, עדיף להימנע מהבעיה ככלל באמצעות הטיפים שתקראו במאמר.


מהי שן נמקית?

שן נמקית היא שן מתה, מצב זה יכול להתרחש בשל גורם חיצוני או פנימי הפוגע באספקת הדם לשן, ואשר מעכב את יכולתה לגדול ואת חיותה. כאשר מוך השן ניזוק, אספקת הדם מופסקת וזה יכול לגרום למוות של עצבים ולזיהום. נשאלת השאלה כמה זמן לוקח לעצב למות? פרק הזמן שונה אצל כל אחד, זה יכול לקחת ימים ואפילו שנים. אפילו אם זה קורה לאט, אם אתם רואים שהשן שלכם פתאום משנה צבע, תחשדו שהעצב מת וקבעו תור בהקדם לרופא השיניים.

השיניים מורכבות משלוש שכבות: אמייל, דנטין ומוך. המוך הוא המרכיב הפנימי ביותר של השן והוא מהווה מקור עשיר של כלי דם ועצבים. כלי דם ועצבים אלו הם מרכיב חשוב בהתפתחות נאותה של השן. נמק שן מתרחש כאשר כלי הדם והעצבים מתים בעקבות טראומה, נזק או עששת. האינדיקציה לכך שהשן היא נמקית לא מוגבלת רק לשינוי צבע. כאשר הסימפטומים הכי נפוצים הקשורים לנמק שן הם: כאב שיניים, רגישות מוגברת, שינוי צבע השן לאפור או שחור, אבצס דנטלי ועוד.

המלצה חשובה

הקפדה על היגיינה אורלית נאותה היא הדרך הכי טובה למנוע נמק של שן. שן מתה היא בעיה נפוצה עם נטייה לגרום להרס גדול של בריאות הפה הכוללת. נמק שן יכול לגרום לאי נוחות וסימפטומים כגון רגישות תמידית, כאב שיניים ודיסקולורציה של שן. בתסריט הגרוע, הזיהום עשוי להתפשט לשיניים אחרות ואפילו לעצם הלסת ולגרום לסיבוכים לא נחוצים. על אף שטיפולים כמו טיפול שורש או עקירה מונעים את הסימפטומים, עדיף להימנע מהבעיה ככלל באמצעות הטיפים שתקראו במאמר.


סימפטומים להופעת שן מתה

כאב שיניים - שן נמקית יכולה לגרום לכאב חזק. כאב שכל הזמן מורגש ומתפשט גם לאזור החניכיים הוא אחד הסימפטומים היותר מזוהים עם עצב של שן שעוברת נמק. ברוב המקרים הכאב הוא קבוע, אך הוא יכול לבוא וללכת אצל חלק קטן מהאנשים. הכאב הפולפרי (ממקור מוך השן) נגרם בשל רגישות מוגברת של מוך השן של שן העוברת נמק. הכאב מחריף באמצעות גורמים כגון: קור, חום או אוכל מתוק, ומוקל על ידי משככי כאבים. לעיתים הכאב יכול להיות כל כך חזק ולהעיר משינה.

רגישות מוגברת - רגישות מוגברת יכולה להיגרם מסיבות שונות, שן שעוברת נמק יכולה להיות בעלת רגישות מוגברת. הרגישות מתבטאת בכאב חד כאשר השן נחשפת למתוק או קור או חום. הרגישות נוטה להחריף עם הזמן, בייחוד במקרים לא מטופלים.

זיהום או אבצס דנטלי - הרקמה הרכה שעוברת נמק בייחוד באזור מוך השן היא רגישה לזיהום על ידי חיידקים. בשל המקום המוגבל, הזיהום לוחץ על קירות הדנטין הקשים, בסופו של דבר מעורר התקפי כאב. אם לא מטפלים בזיהום, עשוי להיווצר כיס מוגלה. זיהום של שן נמקית הוא מסוכן ביותר בשל יכולתו להתפשט. הזיהום יכול לחצות את תעלת השורש ולהתפשט לעצם הלסת. סימפטומים נוספים של אבצס דנטלי כוללים: ריח רע, טעם רע בפה, חום, נפיחות של הלחי, נפיחות של בלוטות הלימפה הצוואריות והתת-לסתיות, אי נוחות בלעיסה, קושי בבליעה או נשימה ושינוי צבע של שן.

אם אחת מהשיניים שלך הפכה שחורה או אפילו מעט האפירה, זה עשוי להצביע על מוות של תאי עצב ועיכוב באספקת הדם אשר מהווים סיכון מיידי לנמק שן. האפרה של שן בעקבות מוות של העצב היא שונה לגמרי מהכתמה של שיניים כך שלא סביר שתתבלבלו בין המקרים. שן שחורה או שן אפורה היא סימן לנמק של מוך השן בעקבות טראומה. לרוב לוקח מספר שבועות לכך להתפתח, הפיגמנטים הנוצרים בעת פירוק רקמת המוך משוחררים אל הדנטין.

 

 


מה גורם לנמק בשן?

ישנן שתי סיבות עיקריות לנמק בשן:

עששת - עששת מתייחסת להרס של השכבה החיצונית של השן כתוצאה מזיהום חיידקי. חשוב לבקר אצל רופא השיניים בקביעות כדי למנוע מהעששת להתפשט. עששת לא מטופלת גורמת להתפתחות חורים בשיניים שבסופו של דבר מגיעים אל שכבת מוך השן יחד עם הזיהום. מוך בריא יכול להילחם בחיידקי העששת. אולם, כתוצאה מכך נוצר לחץ מוגבר בתוך חלל המוך. ברגע שהלחץ נעשה גבוה מדי אספקת הדם נחתכת לגמרי ונגרם נמק לשן. מחלות בחלל הפה משפיעות על חצי עולם, ועששת בשיניים קבועות היא המחלה הכי נפוצה בחלל הפה.

טראומה לשן - גם אם אתם זהירים ומקפידים על היגיינה אוראלית נאותה, ייתכן ולא תצליחו לחמוק משן נמקית. טראומה, בספורט או מנפילה קשה היא סיבה נוספת לנמק שן. סוגים אלו של טראומה פיזית יכולים לגרום לכלי דם בתוך השן להיקרע, וגוררים אספקת דם לקויה. כמו כן, העצב יכול להינזק ולהוביל לדלקת וזיהום.


האם ניתן להציל שן נמקית?

הצלת שן נמקית היא אפשרית, אם המצב מאובחן בזמן. התהליך להצלת שן נמקית הינו טיפול שורש, היכול לסייע לשן נמקית להתאושש מבלי הצורך באלטרנטיבת טיפול אחרת כמו עקירה שתגרום לאובדן השן ולהשתלות שיניים יקרות.

טיפול שורש - טיפול שורש מכוון לסייע לשן עם עששת ושומר עליה במקומה. במהלך הטיפול נקדח חלל קטן בשן ודרכו מוך השן מנוקה בעזרת ציוד מתאים (פוצרים ומברשות מיוחדות). ברגע שהמוך המזוהם נוקה, באמצעות חומר מיוחד סותמים את תעלות השורש, ולאחר מכן אוטמים את החלל כדי למנוע את החדירה מחדש של חיידקים. במקרים בהם יש הרס חומר שן כותרתי רב, רופא השיניים ימליץ על הכתרת השן לאחר טיפול שורש. לעיתים לאחר טיפול שורש, השיניים הופכות לפריכות, ולכן צריך להגן עליהן באמצעות כתר דנטלי. נוסף על כך, השימוש בכתרים יכול להסתיר את הדיסקולורציה שהשן עברה. אם אין צורך להכתיר את השן, ניתן לטפל בדיסקולורציה באמצעות חומר הלבנה, לחלופין ניתן להשתמש בציפוי חרסינה למיסוך הדיסקולורציה. מוטב להתייעץ עם מומחה בנוגע לאפשרויות השונות של טיפולים אסתטיים.

עקירה - עקירה היא תהליך שאינו מלווה כמעט בכאב לטיפול בשן מתה. רופא השיניים ישתמש בהרדמה מקומית או כללית בתחילת התהליך. במהלך העקירה, תופסים בחוזקה את השן המתה עם הציוד המתאים ומושכים את השן מבסיסה. אם השן אחוזה היטב, ייתכן ורופא השיניים יעדיף לפצל אותה ולהסירה בחלקים. מומלץ לנוח לאחר עקירה. אתר העקירה נוטה לדמם ולכן מומלץ לנשוך פד גזה כדי לעצור את הדימום. כדי לצמצם כאב פוסטאופרטיבי מומלץ להשתמש בקרח לקירור. נוסף על כך מומלץ לאכול מאכלים רכים שלא יגרו את אתר העקירה במשך כמה ימים. ברוב המקרים, יש להימנע מאלכוהול במשך שבוע לפחות מהעקירה. לאחר עקירת שן מתה, רופא השיניים יוכל להחליף את השן החסרה באמצעות תותבת, גשר או שתל כתלות בנסיבות המקרה.


מניעת נמק של שן

באמצעות נקיטת צעדים מתאימים, בהחלט ניתן למנוע מנמק שן להתרחש בעתיד. כדי להימנע ממצב חירום דנטלי עתידי מומלץ לעקוב אחר הטיפים הבאים:

  • סד מגן בעת ביצוע ספורט מגע או פעילות שבה הסיכוי לטראומה פיזית הוא גבוה. במקרה של טראומה מומלץ לבקר אצל רופא השיניים בהקדם.

  • פגישות קבועות אצל רופא השיניים, רופא השיניים ינחה אתכם לגבי התדירות המומלצת בהתאם לסטטוס השיניים, החניכיים וחלל הפה שלכם.

  • יש להימנע ממשקאות ומאכלים המכילים פחמימות בין ארוחות ובייחוד לפני השינה. חשוב לזכור שתרופות מסוימות מכילות סוכר גם כן.

  • שימרו על החניכיים והשיניים שלכם. צחצחו שיניים ביסודיות פעמיים ביום עם משחת שיניים עשירה בפלואוריד. אל תשכחו להעביר חוט דנטלי לפחות פעם ביום.

  • לעיתים בעקבות מצבים רפואיים מסוימים או תקופות במהלך החיים נוצר יובש פה. מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי תלונה זו.

  • יש קשר בין טבק לבין מחלות אוראליות. הפסיקו לעשן בהקדם.

אף שיטה לבדה לא מבטיחה שלא תחוו שן נמקית בעתיד. אולם צעדי מנע אלה מפחיתים את הסיכון משמעותית!