היפרטרופיה חניכית
הגדלת חניכיים נקראת גם היפרפלזיה או היפרטרופיה חניכית, זוהי למעשה גדילה אבנורמלית של רקמת החניכיים. ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום לחניכיים מוגדלות כאשר ניתן לסווג את הגורמים הללו למספר קבוצות בהן: הגדלת חניכיים בעקבות דלקת, הגדלת חניכיים בעקבות תרופות, הגדלת חניכיים פיברומטוטית תורשתית וסיבות סיסטמיות.
אם המצב אינו מטופל, במקרים חמורים היפרפלזיה של החניכיים עשויה לדחוק את השיניים ולהזיזן ממקומן. במרבית המקרים היפרפלזיה חניכית מקשה על ביצוע היגיינה אוראלית ומעלה את הסיכון להתפתחות מחלת חניכיים המחמירה את ההיפרפלזיה ולהפך - מעין מעגל קסמים שלילי. פעמים רבות שליטה בהיגיינה האוראלית מסייעת להפחית ולשלוט בהיפרפלזיה החניכית. במקרים חמורים יותר עשויה להידרש הסרה כירורגית של רקמת החניכיים העודפת.
טיפולים אפשריים להסרת רקמת החניכיים העודפת, כוללים:
לייזר - פריודונט (מומחה למחלות חניכיים) משתמש בלייזר להסרת רקמת חניכיים מודלקת. לאחר הסרת רקמת החניכיים המודלקת תבוצע גם הסרת אבנית והקצעת שורשים למניעת דלקת.
אלקטרו-כירורגיה - דרך נוספת היא חיתוך של רקמת החניכיים העודפת באמצעות מכשור אלקטרו-כירורגי.
ניתוח פריודונטלי - הרמת מתלה הוא ניתוח שבו מפרידים באופן זמני את החניכיים מהשיניים, מסירים את האבנית ורקמה דלקתית, ומחזירים את החניכיים.
ג’ינג’יבקטומי - מסירים חתיכה מרקמת החניכיים סביב השיניים. פריודונט יסיר חתיכת חניכיים מודלקת, בעת הצורך יבוצעו תפרים לאחר הסרה זו.
גורמים להגדלת חניכיים
הגדלת חניכיים בעקבות דלקת - ניתן לראות הגדלת חניכיים מקומית או מפושטת בעקבות דלקת הנובעת מכך שרובד מצטבר על גבי השיניים כאשר אין הקפדה על היגיינה נאותה. דלקת חניכיים מתאפיינת לרוב בחניכיים רגישות, נפוחות רכות, אדומות המדממות בקלות. למרבה המזל דלקת זו חולפת ברגע שמבצעים היגיינה אורלית נאותה וניקוי אצל שיננית או ניקוי עמוק אצל מומחה למחלות חניכיים - פריודונט. יש לצחצח שיניים פעמיים ביום ולבצע ניקוי בין שיני באמצעות חוט דנטלי או מברשות בין שיניות לפחות פעם ביום.
הגדלת חניכיים בעקבות תרופות - מטופלים הנוטלים תרופות מסוימות עשויים לפתח הגדלת חניכיים, בניגוד להגדלת חניכיים בעקבות דלקת במקרים אלו החניכיים הן לרוב קשיחות, לא רגישות, בעלות צבע חיוור ואינן מדממות בקלות. במקרים חמורים החניכיים עשויות לכסות אף את כל הכותרות של השיניים. הגדלת החניכיים מקשה על ביצוע היגיינה אוראלית נאותה ועשויה להוביל למחלת חניכיים שתחמיר את הגדלת החניכיים. הגדלת חניכיים תרופתית יכולה לחלוף בחלקה או במלואה במקרים מסוימים כאשר מפסיקים את נטילת התרופה, אולם ישנן תרופות שבהם ההגדלה אינה הפיכה. לעיתים לא ניתן להפסיק את התרופה ומבצעים חיתוך של החניכיים באופן כירורגי מדי פעם. הקפדה על היגיינה נאותה עשויה להפחית את חומרת התופעה.
פיברומטוזיס תורשתי בחניכיים - מצב תורשתי זה מתפתח בדרך כלל בגיל מוקדם ומתאפיין בגדילה איטית של החניכיים בצורה מפושטת ברוב המקרים, ללא רגישות, החניכיים יהיו מוצקות וורודות. החניכיים המוגדלות עשויות לכסות חלק מהשיניים, וניתו להסיר את עודף החניכיים כדי באופן כירורגי כדי להימנע מכך שהחניכיים ידחקו את השיניים ויזיזו אותן ממקומם. פעמים רבות במקרים אלו נדרש לחזור על ההסרה של הרקמה מספר פעמים.
סיבות סיסטמיות להגדלת חניכיים - ישנן סיבות רבות שעשויות לגרום להגדלת חניכיים מקומית או מפושטת כגון: שינויים הורמונליים- כמו לדוגמא: מחזור או הריון, מחלות ממאירות ועוד. הגדלת חניכיים בשל סיבה סיסטמית לרוב חולפת לאחר שהמצב הסיסטמי מטופל או נעלם. כמו בכל המקרים, היגיינה נאותה מפחיתה את הסיכון להגדלת חניכיים.
שאלות נפוצות
ש. אילו תרופות יכולות לגרום להגדלת חניכיים?
ת. התרופות הכי נפוצות המקושרות עם הגדלת חניכיים הן: פניטואין - תרופה לאפילפסיה המשמשת נגד התקפים ופרכוסים. ציקלוספורין - תרופה המדכאת את מערכת החיסון- משתמשים בתרופה זו עבור מטופלים מושתלי איברים כמו גם לטיפול במחלות אוטואימוניות, ככימותרפיה ועוד. חוסמי תעלות סידן - זוהי משפחה של תרופות המשמשות לטיפול ביתר לחץ דם, כאבי חזה ודופק לא סדיר. התרופות הנפוצות הניתנות ממשפחה זו כוללות: ניפדיפין, אמלודיפין וורפמיל.
ש. מה הסיכוי לפתח הגדלת חניכיים במקרה של נטילת אחת מן התרופות לעיל?
ת. השכיחות של הגדלת חניכיים משתנה בין סוגי התרופות השונות, במקרה של תרופות לטיפול באפילפסיה השכיחות היא בכמחצית מהמקרים, במקרה של ציקלוספורין המשמשת לדיכוי של המערכת החיסונית השכיחות במבוגרים היא בכרבע עד שליש מהנוטלים את התרופה אך השכיחות גבוהה משמעותית בילדים. במקרה של תרופות ממשפחת חוסמי תעלות הסידן זה משתנה מתרופה לתרופה, במקרה של ניפנדין השכיחות היא כ15%.
ש. האם הגדלת החניכיים היא תלויית מינון?
ת. המינון פחות משפיע על הגדלת החניכיים, אך לעומת זאת היגיינה אוראלית נאותה ופחות רובד מפחיתים את הסיכון לפתח הגדלת חניכיים בעקבות נטילת תרופות אלו.
ש. מה עליי לעשות אם אני מבחין בהגדלת החניכיים?
ת. יש לקבוע תור לבדיקה אצל רופא השיניים. ברוב המקרים הסיבה להגדלת החניכיים מתגלה לאחר בחינה של האנמנזה וההיסטוריה הרפואית ובדיקת חלל הפה. במקרים נדירים בהם הסיבה להגדלת החניכיים אינה ברורה הרופא ישלח אתכם לבירור הכולל בדיקות דם ולעיתים ביופסיה כדי לקבוע את הסיבה להגדלת החניכיים.
ש. האם הגדלת חניכיים היא מדבקת? ת. מקרים אילו אינם מקרים זיהומיים ולכן אינן מדבקים, לא ניתן להידבק או להדביק אדם אחר.
ש. איך ניתן להפחית את חומרת המצב?
ת. ככלל הקפדה על היגיינה אוראלית נאותה על בסיס יום יומי מסייעת להפחית את הסיכון להגדלת חניכיים ומפחיתה את החומרה של מצבים בהם יש הגדלת חניכיים. בקשו מרופא השיניים או השיננית להנחות אתכם כיצד עליכם לצחצח ולנקות בין השיניים. הקפידו על הסרת אבנית אצל שיננית או מומחה למחלות חניכיים. במקרים בהם הגדלת החניכיים היא בעקבות תרופות, ניתן להתייעץ עם הרופא אשר רשם את התרופה לגבי חלופות אפשריות אם קיימות כאלו. במקרים של הגדלת חניכיים בשל מצב סיסטמי, שליטה במצה הסיסטמי תשפר או תעלים את הגדלת החניכיים.