גומיות בין לסתיות
עבור אנשים עם עקמומיות בשיניים, יישור שיניים באמצעות סמכים אורתודנטים הוא פתרון אופטימלי. על אף שרובינו מכירים סמכים ליישור שיניים, רבים לא יודעים שכדי לתפקד כמו שצריך סמכים זקוקים לעזרה מקדימה של ספייסרים (גומיות ספרציה), אשר יוצרים מרווח לתזוזה. הבנה של מורכבות הטיפול הכולל גומיות בשיניים מאפשרת שקיפות לגבי התהליכים הכלולים ביישור שיניים באמצעות סמכים, על מנת שתהיו מוכנים מבחינה מנטלית לתהליך.
מהן גומיות בשיניים (ספייסרים)?
ספייסרים אורתודנטים מוכרים גם כגומיות ספרציה או גומיות בין לסתיות, הם למעשה רצועות גומי או מתכת בקוטר של כ 1 ס”מ. באופן טיפוסי הן מונחות בין השיניים הטוחנות (השיניים האחוריות) או בין השיניים הקדמיות לאמצעיות כדי לייצר מקום לפני שמהדקים את החוט בין הסמכים. ייתכן שיותאמו למטופל בין 1- 8 ספייסרים בטרם יותאמו סמכים על גבי השיניים. צפיפות בין שיניים היא נפוצה יותר לעומת שיניים מרווחות מידי. כדי להחדיר את הגומיות למקום, האורתודנט מותח אותן ומניח אותן באופן הדוק בין השיניים, ונותן למטופל הנחיות לא להתעסק עם הגומייה כי היא עשויה לצאת ממקומה. בדרך כלל הספייסרים מונחים כשבוע - שבועיים לפני הנחת הסמכים. זהו זמן מספק כדי להפריד מספיק בין השיניים הטוחנות. הרווחים שנוצרו באמצעות גומיות בשיניים דרושים כדי להתאים טבעת על גבי שן טוחנת או מכשור מרחיב לאחר מכן.
האם גומיות אורטודנטיות מכאיבות?
כתלות ברווח הקיים בין השיניים, דרגת אי הנוחות של המטופל בהנחת גומיות אורטודנטיות משתנה: עבור אנשים עם מרווח מאוד קטן או בלי מרווח בכלל, גומיות בשיניים לפני גשר עשויות לגרום לגירוי של עצבים שעשוי להתבטא ככאב מתמיד אך נסבל. עבור חלק מהאנשים זה לא כואב כאשר מניחים גומיות בין לסתיות, אך הכאב יתחיל לאחר מכן. גומיות אורטודנטיות יכולות לגרום לכאב בעת לעיסה חזקה או אכילת מאכלים צמיגים. במקרים נדירים גומיות בשיניים יכולות ״להיקבר״ בחניכיים ולגרום לנפיחות ודימום.
בדרך כלל אין סיבה לדאגה אם כל אחד מהמקרים המוזכרים לעיל מתרחש, כיוון שהאורתודונטים מציינים שזה טבעי לחלוטין. כדי לצמצם את אי הנוחות ניתן לשתות משקאות קרים ולאכול גלידה, בנוסף מומלץ על נטילת משככי כאבים.
לאחר הנחת גומיות בין לסתיות, חלק מהמטופלים מרגישים כאילו משהו תקוע בין השיניים (כיוון שמשהו אכן תקוע בין השיניים) תחושה שגורמת לרצון עז לשלוף את הגומיות. אך לא מומלץ לנסות להסיר את הספייסר, ניסיון להזיזו או להסירו עשוי לגרום לו ליפול, ועל אף שהדבר יקל על אי הנוחות של המטופל באותו רגע, הוא יהפוך את השלב הבא בתהליך למורכב וכואב יותר. זכרו, זה לא תירוץ להפסיק לצחצח שיניים, צחצוח שיניים לא גורם לגומיה לזוז. מומלץ לצחצח שיניים כרגיל בזמן שישנם ספייסרים בפה.
רמת אי הנוחות הנוצרת בשל גומיות אורטודנטיות היא שונה עבור כל מטופל. אך לרוב הכאב הראשוני לאחר הנחת גומיות בין לסתיות דועך לאחר כ 4-6 שעות. אולם ייתכן שהכאב שלכם יחמיר במהלך היום יומיים הראשונים, אם זה קורה לכם התנחמו בעובדה שזה נורמלי והכאב חולף.
האם ניתן לאכול עם גומיות בין לסתיות?
אחת ההשפעות הכי שליליות של גומיות בשיניים וסמכים היא העובדה שניתן לאכול רק מאכלים מסוימים ברגע שהם מונחים. הבה נסקור את המאכלים מהם מומלץ להתרחק: מאכלים צמיגיים כמו קרמל, טופי ומסטיקים שיכולים להיתקע מסביב לסמכים ולגומיות. מאכלים קשים שזקוקים ליותר כוח לעיסה כמו אגוזים, תירס ופירות יבשים העשויים לשבור את החוט של הסמכים. אם אתם בשלב של גומיות בין לסתיות, מאכלים קשים עשויים לגרום לכאב בלעיסה. אם אתם אוכלים מאכלים עתירי סוכר או עמילן זה יכול להצטבר כפלאק סביב הסמכים והספייסרים ולעלות את הסיכון לעששת.
הסיבה האחרונה היא הסיבה שבגללה אורתודנטים ממליצים לצחצח שיניים כרגיל בעת הנחת גומיות בשיניים לפני גשר או סמכים. לא רק שזה ימנע הכתמה ועששת, זה ימנע מחלקיקי אוכל להיתקע במקום החדש שנוצר בעקבות הספייסרים. אולם ייתכן ותידרשו להתרחק מחוט דנטלי כל עוד יש לכם גומיות בשיניים, כתלות בהמלצת האורתודנט. המאכלים שהכי מומלץ לדבוק בהם אם יש לכם גומיות אורטודנטיות או סמכים הם מאכלים רכים.
טבלה מסכמת
למה נועדו גומיות בשיניים? | ממה עשויות הגומיות בשיניים? | כמה זמן נדרש להסתובב עם גומיות? | הגבלות תזונתיות | האם זה כואב? |
---|---|---|---|---|
יצירת מרווח בין שיניים כאשר אין מספיק מקום בין השיניים הטוחנות לצורך התאמת טבעת אורתודנטית | מתכת או גומי | שבוע עד שבועיים לפני הנחת הסמכים או הקשתיות | יש להימנע ממאכלים שהם צמיגיים, דביקים או קשים | אי נוחות וכאבים עלולה להופיע. כדי להקל על הכאבים יש לקרר את האזור וליטול משככי כאבים |
גומיות בשיניים שאלות ותשובות
ש. מה לעשות אם ספייסר או סמך יוצא ממקומו?
ת. אם אתם קשובים להנחיות האורטודנט ישנו סיכוי מינימלי שהספייסרים יצאו ממקומם לבדם. אולם זה אפשרי בנסיבות נדירות. אם זה קורה ייתכן וזה קרה כיוון שנוצר מקום מספק בין השיניים. אם הגומיות נפלו ממקומן לבדן או תוך כדי נסיונכם להקל על הכאב, צלצלו אל האורטודנט שלכם מיידית. ברוב המקרים יחליפו לכם לגומיות בין לסתיות חדשות.
ש. מה ההבדל בין טבעת אורתודונטית על גבי שן טוחנת לבין גומיה בשיניים?
ת. טבעת (רצועה) אורתודנטית עשויה להיראות דומה לגומיה אך היא מתפקדת באופן שונה. נדרש מרווח בין שיניים טוחנות לפני הנחת סמכים, כדי שהסמכים יוכלו לבצע את עבודתם. לאחר הנחת גומיות בין לסתיות שיוצרות מרווח, הספייסרים מוצאים ומונחים במקום טבעות אורתודנטיות על גבי השיניים הטוחנות כדי לעגן את הסמכים.
ש. מה קורה אחרי הסרת גומיות בשיניים?
ת. אתם תסתובבו עם גומיות בשיניים רק שבוע-שבועיים לפני הנחת סמכים או התקנת הקשתיות. לאחר הסרת הגומיה היא מוחלפת בדרך כלל בטבעת אורתודנטית על גבי השן הטוחנת, ומהווה עיגון לסמכים.
ש. האם אני צריך גומיות בין לסתיות לפני יישור שיניים שקוף?
ת. אם שינייך צפופות מאוד, ייתכן ואתה זקוק לגומיות בשיניים, כיוון שבעת הנחת סמכים שקופים או מתכתיים נדרש להניח טבעות אורתודנטיות על גבי השיניים הטוחנות ולשם כך נדרש מקום סביב השן הטוחנת. הטבעת על גבי השן הטוחנת דרושה כדי להוות עיגון לסמכים. ספייסרים מגומי או מתכת יסייעו ליצור מרווח להנחת טבעת על השן הטוחנת. האורתודנט שלכם יידע אתכם אם אתם זקוקים לספייסרים לפני הנחת סמכים.