לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

משך ההליך- כחצי שעה עד שעה
מספר טיפולים- לרוב אחד
כמה עולה- ללא עלות
זמן החלמה- קצר יחסית

זיהום חיידקי של המכתשית וטראומה באזור העקירה הם לרוב הגורמים לתופעה.

מכתשית יבשה

משך ההליך- כחצי שעה עד שעה
מספר טיפולים- לרוב אחד
כמה עולה- ללא עלות
זמן החלמה- קצר יחסית

זיהום חיידקי של המכתשית וטראומה באזור העקירה הם לרוב הגורמים לתופעה.

מכתשית יבשה (מכונה גם alveolar osteitis) היא מצב כואב שעשוי להתרחש לאחר עקירת שן, במרבית המקרים הכאב מתחיל תוך כ- 3 ימים מעקירת השן. מכתשית יבשה נוצרת כאשר קריש הדם שנוצר במכתשית (מכתשית - שקע בעצם שבו הייתה שן בטרם העקירה) לאחר עקירה, לא מתפתח או מתפרק או מתנתק מן האזור לפני שהאזור החלים. במצב תקין לקריש הדם שנוצר מספר תפקידים. קריש הדם משמש כשכבת מגן המגנה על קצות העצבים החשופים במכתשית הריקה, כאשר קריש הדם אינו קיים, קצות העצבים החשופים עשויים לגרום לכאב חזק ואף לכאב שמוקרן לאזורים אחרים בפנים. בנוסף, קריש הדם הוא הבסיס להחלמה וליצירת עצם ורקמה רכה באזור.

מכתשית יבשה היא אחד מהסיבוכים הכי נפוצים לאחר עקירת שיניים, בעיקר במקרים של שיני בינה (בייחוד שיני בינה תחתונות). במרבית המקרים הכאבים הם חריפים ומשככי כאבים ללא מרשם אינם מקלים מספיק על המצב, מומלץ לפנות לרופא השיניים כדי שיקל על הכאבים.

הסימנים והסימפטומים של מכתשית יבשה הם כאב חמור מספר ימים לאחר עקירה של שן, אזור העקירה נראה ריק ויבש, עצם חשופה, כאב מקרין לאזורים אחרים בפנים כגון אוזן, עין וכדומה באותו צד של העקירה, ריח ו/או טעם רע מהפה.

רמה מסוימת של אי נוחות וכאבים היא הגיונית לאחר עקירה, אולם משככי כאבים אמורים להקל על הכאב, והכאב אמור לדעוך עם הזמן. אם לאחר מספר ימים מהעקירה מתפתח כאב חדש או שהכאבים מחמירים, גשו לרופא השיניים באופן מיידי.

חשוב שתדעו

כשמתפתח מצב בו לא ניתן לשקם את השן, למשל כאשר הכותרת הרוסה או כאשר השן ניידת במיוחד בגלל מחלת חניכיים, יש צורך בחילוץ השן. מדובר בהליך שחשוב שיתבצע באופן מקצועי שכן עקירה לא נכונה עלולה לפגוע למשל בסיכויי ההצלחה של השתלה עתידית עקב אובדן עצם או לתופעות לוואי אחרות כגון מכתשית יבשה ומכאן שהבחירה ברופא שיניים מתאים היא קריטית.


סיבות להיווצרות מכתשית יבשה

הסיבה המדויקת להיווצרות מכתשית יבשה עדיין נחקרת, אך חוקרים מעריכים שמדובר בשילוב של גורמים כגון:

  • זיהום חיידקי של המכתשית.
  • טראומה באתר העקירה כגון עקירה מסובכת.

גורמי סיכון: גורמים אלו מגבירים את הסיכון להתפתחות מכתשית יבשה:

  • עישון - החומרים הכימיים בסיגריות עשויים לזהם את אתר העקירה, בשילוב עם פעולה דמויית מציצה (שאיבה) של הסיגריה שעשויה לנתק את קריש הדם הראשוני מהמקום.

  • גלולות למניעת הריון - בגלולות למניעת הריון יש רמה גבוהה של אסטרוגן שעשויה להפריע לתהליך ההחלמה התקין ולהגביר את הסיכון למכתשית יבשה.

  • אי הפקדה על הנחיות ותחזוקה לא נאותה - יש להישמע להנחיות הרופא לאחר עקירה כדי למנוע שחרור מוקדם של קריש הדם מהאזור ולהקפיד על היגיינה אורלית, היגיינה אורלית לקויה מעלה את הסיכון למכתשית יבשה.

  • מכתשית יבשה בעבר - אם חוויתם מכתשית יבשה בעקירה קודמת אתם בסיכון מוגבר לפתח מכתשית יבשה.

  • זיהום בשן או מחלת חניכיים - זיהום באזור העקירה מגביר את הסיכון למכתשית יבשה.

  • סיבוכים - במרבית המקרים מכתשית יבשה לא מובילה לסיבוכים רציניים, אך לעיתים עיכוב של ההחלמה וזיהום של המכתשית עשויים להוביל לזיהום בעצם המכונה אוסטאומיאליטיס (דלקת בעצם).

חשוב שתדעו

כשמתפתח מצב בו לא ניתן לשקם את השן, למשל כאשר הכותרת הרוסה או כאשר השן ניידת במיוחד בגלל מחלת חניכיים, יש צורך בחילוץ השן. מדובר בהליך שחשוב שיתבצע באופן מקצועי שכן עקירה לא נכונה עלולה לפגוע למשל בסיכויי ההצלחה של השתלה עתידית עקב אובדן עצם או לתופעות לוואי אחרות כגון מכתשית יבשה ומכאן שהבחירה ברופא שיניים מתאים היא קריטית.


איך מונעים מכתשית יבשה?

  • צעדי מנע לפני עקירה:
  1. חפשו רופא מיומן ומנוסה בעקירות.
  2. נסו להימנע מעישון לפני העקירה, ואף חפשו תוכניות לגמילה מעישון באופן קבוע.
  3. אם אתם נוטלים תרופות או תוספי תזונה, עדכנו את הרופא שלכם כיוון שיש תרופות או תוספי תזונה שעשויים להשפיע על תפקודי קרישת הדם שלכם, לכן חשוב לעדכן את הרופא.
  • בעת העקירה

רופא השיניים יכול לנקוט במספר צעדים כדי להבטיח החלמה נאותה ולהפחית את הסיכון מכתשית יבשה. צעדי מנע אלו כוללים:

  1. שטיפות פה אנטימיקרוביאליות מיד לפני העקירה.
  2. במטופלים מדוכאי חיסון- מתן אנטיביוטיקה פרופילקטית (מניעתית).
  3. הנחת חומרים אנטיספטיים לאחר העקירה.
  • הנחיות לאחר עקירה

אתם תקבלו הסבר כולל הנחיות ופירוט על מהלך ההחלמה ולמה לצפות לאחר עקירת שן, איך לדאוג לאזור - הקפדה על היגיינה באזור העקירה מסייעת לתהליך ההחלמה ומונעת נזק באזור. הנחיות לאחר עקירה למניעת מכתשית יבשה כוללות:

  1. הימנעות מפעילות גופנית מאומצת - תכננו לנוח בשארית היום לאחר העקירה, יש להישמע להנחיות הרופא לגבי מתי ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית, כיוון שפעילות זו עשויה לגרום לשחרור של קריש הדם הראשוני מהמקום.
  2. התמודדות עם כאבים - קררו את האזור באמצעות קרח ביום העקירה- זה מקל על כאבים ומפחית נפיחות. כמו כן ניתן ליטול משככי כאבים כפי שהרופא הנחה.
  3. שתייה- יש להימנע ממשקאות אלכוהוליים, משקאות חמים ומשקאות ממותקים במשך הזמן שהומלץ על ידי הרופא. אין לשתות באמצעות קש שבוע לאחר העקירה כדי לא לשלוף את קרשי הדם ממקומו.
  4. מזון - יש לאכול מאכלים רכים וקרים 24 שעות לאחר העקירה. לאחר מכן ניתן לאכול מאכלים פחות רכים אם אתם מסוגלים לכך.
  5. היגיינה - לאחר העקירה אין לצחצח באזור העקירה למשך 24 שעות. לאחר מכן יש להקפיד על היגיינה של כל חלל הפה, בנוסף ניתן לגרגר מים חמימים עם מלח כמה פעמים ביום במשך שבוע לאחר העקירה.
  6. עישון - אם אתם מעשנים, מומלץ להימנע מעישון לפחות 48 שעות לאחר העקירה. עישון פוגע בהחלמה ומגביר את הסיכוי לסיבוכים.
 

 


טיפול במכתשית יבשה

הטיפול במכתשית יבשה הוא טיפול בסימפטומים, רופא השיניים ישטוף וינקה את המכתשית מלכלוכים ושאריות מזון, כדי למנוע זיהום. לאחר מכן רופא השיניים יניח חומר שמכיל אאוגנול שמקל על הכאב (לעיתים יש צורך לבצע פעולה זו מספר פעמים). בנוסף הרופא ימליץ על נטילת משככי כאבים ממשפחת ה NSAIDS שהן תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות, במקרים של כאב חמור ביותר יתכן והרופא יתן משככי כאבים חזקים יותר הדורשים מרשם. לאחר הטיפול אתם אמורים לחוש הקלה. זמן קצר לאחר מכן והסימפטומים אמורים לחלוף לגמרי תוך כמה ימים. אם לאחר חמישה ימים מהטיפול אתם עדיין חווים כאבים גשו לרופא השיניים שוב.