לחצו כאן להשוואת מחירים
banner

הטיפול המיידי - הסרת אבנית ופלאק
בצקות - מתרחשות עקב מספר סיבות
מתי רואים רופא - כל 6 חודשים

אנשים הסובלים מחניכיים נפוחות, שיניים מתנדנדות, נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה, דימום בחניכיים ועוד חייבים להקדים ולהיפגש עם רופא שיניים.

חניכיים נפוחות

הטיפול המיידי - הסרת אבנית ופלאק
בצקות - מתרחשות עקב מספר סיבות
מתי רואים רופא - כל 6 חודשים

אנשים הסובלים מחניכיים נפוחות, שיניים מתנדנדות, נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה, דימום בחניכיים ועוד חייבים להקדים ולהיפגש עם רופא שיניים.

אחת הסיבות העיקריות לאובדן שיניים אצל מבוגרים (בני 40 ומעלה) היא מחלת חניכיים שאחד הסימפטומים הבולטים שלה היא חניכיים נפוחות. טיפול בחניכיים נפוחות ובדלקת הוא מרכיב חשוב מאוד במרפאת השיניים המהווה בסיס לכלל טיפולי השיניים. אם לא שולטים במחלות החניכיים ובדלקות שגורמות לנפיחות ולבצקות, כל שאר הטיפולים שמבוצעים בפה נדונים לכשלון.

רוב המחלות והדלקות שפוגעות במתרפא הן כרוניות והן אינן מלוות לרוב בכאב או בחוסר נוחות שמצריך או מעורר טיפול שיניים אולם העדר טיפול במחלת חניכיים עשוי להוביל לאבדן שיניים ולליקויים תפקודיים ואסתטיים של מערכת הלעיסה.

ע״פ מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, הגורם המוביל להופעת חניכיים נפוחות ודלקת בחניכיים הינו רובד דנטלי. אצל יותר מ- 80% מאוכלוסיית המתבגרים בעולם נצפו סימנים של דלקת בחניכיים ודימום חניכי כאשר הסטיסטיקה בארה״ב ע״פ הנתונים מראה כי 1 מתוך 3 מבוגרים סובלים ממחלת חניכיים. עכשיו שימו לב לנתון הבא: מעל ל- 50% מאובדן השיניים בקרב מבוגרים מיוחס למחלת חניכיים!

המחלה, שאחד מהתסמינים שלה הוא כאמור חניכיים נפוחות, איננה תוקפת את כל השיניים בצורה זהה וקצב ההתקדמות שלה הוא שונה בין אדם לאדם. מאחר ולא קיימת אפשרות לנבא או לאבחן באלו אנשים הסימנים של הדלקת יתקדמו לשלב של ספיגת עצם תומכת (פריודונטיטיס), צריך לטפל בכל מקרה כאשר מאבחנים דלקת חניכיים וכמו כן חשוב לא פחות מכך לדאוג למניעת הדלקת והנפיחות בחניכיים תוך פרק זמן קצר ככל שניתן.

שימו לב

מאחר ונפיחות בחניכיים היא תוצאה לרוב של דלקת חניכיים, חשוב להיבדק אחת ל-6 חודשים כדי למנוע התפתחות של מחלות הגורמות לנפיחות בחניכיים ועד לאובדן של שיניים בפה. את הבדיקה ניתן לקיים אצל כל רופא שיניים ולאו דווקא אצל פריודונט.

שימו לב

מאחר ונפיחות בחניכיים היא תוצאה לרוב של דלקת חניכיים, חשוב להיבדק אחת ל-6 חודשים כדי למנוע התפתחות של מחלות הגורמות לנפיחות בחניכיים ועד לאובדן של שיניים בפה. את הבדיקה ניתן לקיים אצל כל רופא שיניים ולאו דווקא אצל פריודונט.


גורמי סיכון לנפיחות ומחלות בחניכיים

הסיבות להופעת חניכיים נפוחות ולקיומה של מחלת חניכיים מתמיינות לשניים:

גורמים שניתנים לשליטה - חיידקים שמתרבים בסביבת כיס החניכיים, עישון, גורמים מקומיים שמעודדים הצטברות רובד חיידקי (שחזור שיניים לקוי וכדומה), מצוקה ומועקה נפשית, מחלות נשלטות כגון סוכרת ונטילת תרופות שפוגעות בחניכיים (למשל חוסמי תעלות סידן ישנות, ציקלוספורין, תרופות נגד מחלת הנפילה ועוד), גשרי שיניים או התקנים אורתודונטיים שלוחצים על החניכיים, שן בינה שבוקעת ועוד.

גורמים שאינם ניתנים לשליטה - תורשה, מחלות סיסטמיות שאינן נשלטות אשר עשויות להאיץ את הנפיחות בחניכיים ולהחמיר את המחלה ממנה סובל המטופל (למשל פגיעה בנויטרופילים, אוסטיאופורוזיס וכדומה).

 

 


מחלות שגורמות לחניכיים נפוחות וטיפולים להורדת הנפיחות

חניכיים נפוחות עשויות להופיע כתוצאה של מחלות חניכיים, להלן סוגי מחלות חניכיים שגורמות לבצקות ונפיחות בחניכיים כולל הסבר קצר על כל מחלה ומחלה וגם איך מטפלים בכל אחת מהמחלות המפורטות בהמשך:

גינגיביטיס (דלקת בחניכיים) - דלקת שמתפתחת ברקמות החניכיים הרכות וזאת ללא אובדן של עצם תומכת. הדלקת היא תוצאה של התפתחות רובד חיידקי. אחד מתסמיני הדלקת היא בצקת (נפיחות בחניכיים). תחזוקה נאותה כמו גם הסרת רובד האבנית תבריא לרוב את הדלקת.

פריודונטיטיס - ניתן לקטלג את המחלה הנ״ל לשלוש דרגות של חומרה: פריודונטיטיס מתונה או בינונית, פריודונטיטיס מתקדמת ופריודונטיטיס אגרסיבית שהיא מחלה בפני עצמה. את הפריודונטיטיס הכרונית (מקומית / מופשטת) מסווגים בהתאם לאובדן העצם ועומק הכיס בחניכיים. אחד הסימנים הקליניים של המחלה בכל דרגת חומרה הוא חניכיים נפוחות ובצקות כמו גם ניידות שיניים ודימום מהחניכיים. הטיפול מצריך ניקוי אבנית, ניקוי עששת, הקצעת שורשים, עקירה של שיניים נגועות כאשר המצב הוא קיצוני, שימוש בחומרים אנטי בקטריאלים (שטיפות פה, שימוש בפריו צ׳יפ), תיקון שחזורים לקויים (נקודות מגע שאינן סגורות היטב וכדומה) ועוד.

מורסה פריודונטאלית - זיהום ברקמות החניכיים המכיל מוגלה או אבצס שגובל בכיס פריודונטלי שעשוי לגרום להרס ברקמות התומכות של השיניים במהירות רבה. התסמינים של מורסה בחניכיים הם בעיקר מוגלה שיוצאת מתוך הכיס בתגובה ללחצים שמפעילים על הכיס (רופא השיניים), חניכיים נפוחות וגם כאב. הטיפול במורסה מתבצע ע״י ניקוז של המוגלה מחוץ לכיס כמו גם הסרת הרובד החיידקי.

סוגי נגעים פריודונטאלים - זיהומים שמקורם ברקמת מוך השן אל תוך חלל הפה או זיהום שמקורו בכיסי חניכיים שחודרים דרך תעלות לטרליות הגורמים לשינוי ודלקת במוך השן. הנגע שמשלב פתולוגיות של רקמות האחיזה עשוי לגרום להופעת חניכיים נפוחות כמו גם לתסמינים אחרים בהם רגישות בשיניים, כאבים, הפרשת מוגלה (אבצס), צלוליטיס ועוד. הטיפול בנגע תלוי בסוג שלו (פריודונטאלי או אנדודוטאלי) וכאשר הוא אנדודוטאלי הוא מתבצע לרוב ע״י טיפול שורש, כאשר מקור הנגע הוא פריודונטאלי מעלימים את הנגע ע״י ניקוי עמוק של כיסי החניכיים.